Kopie van `QualiTeas.nl`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


QualiTeas.nl
Categorie: Planten en dieren > Kruiden
Datum & Land: 02/04/2012, NL
Woorden: 9


Ephedra sinica (Zeedruif)
Ephedra sinica is ook bekend onder de namen Efedra, Zeedruif en Ma Huang, de plant komt oorspronkelijk uit woestijngebieden van China, Japan en Zuid Siberia en wordt al meer dan 5000 jaar als medicijn gebruikt. De Ephedra behoort tot de gnetum familie (gnetaceae) en is een rechtopstaande, borstelige struik die 30 tot 50 cm hoog wordt. De bladloze stengels zijn aanvankelijk licht groen en kleuren olijfbruin naarmate ze ouder worden. De zaden zijn egaal bruin en komen paarsgewijs voor. De plant komt veel voor op hellingen en heuvels tot een maximale hoogte van 1500 meter. De Nederlandse overheid voert ten opzichte van de rest van Europa een vrij liberaal beleid met betrekking tot voedingssupplementen. In ons land valt het kruid Ephedra Sinica onder de Warenwet, dit betekent dat Ephedra gebruikt mag worden in voedings-supplementen die vrij mogen worden verkocht. In de rest van Europa valt Ephedra echter onder de geneesmiddelenwetgeving en mag het uitsluitend verwerkt worden in supplementen die op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. Taxonomische indeling Rijk: Plantae (Planten)Stam: Embryophyta (Landplanten)Familie: gnetaceaeGeslacht: EphedraceaeBekend als: Zeedruif, Ma Huang

Erythrina mulungu, cristi-galli (koraalbloem)
De Mulunguboom, ook wel 'koraalbloem' genoemd, is bekend onder twee plantkundige namen, Erythrina mulungu en Erythrina verna. De boom heeft zwarte zaaddozen die grote rood met zwarte zaden bevatten, inheemse volkeren gebruiken deze om sieraden te maken. Mulungu is afkomstig uit Brazilië, delen van Peru en andere tropische gebieden in Latijns-Amerika en wordt gewoonlijk gevonden in moerassen en langs rivieroevers. Mulungu wordt in Brazilië van oudsher gebruikt als natuurlijk rustgevend middel. Het zou goed zijn voor het centrale zenuwstelsel en de nachtrust bevorderen vanwege haar verzachtende werking op de luchtwegen. Daarnaast zou het de reinigende werking van de lever ondersteunen. De werkzame stoffen in mulungu zijn uitgebreid onderzocht, het bevat grote hoeveelheden novel flavanoïden, triterpenen en alkaloïden.

Erythroxylum Catuaba (catuaba)
Catuaba is afkomstig uit het Braziliaans Amazonegebied. De plant is befaamd om haar potentieverhogende en seksueel stimulerende werking. Catuaba ofwel Erythroxylum catuaba is een struikachtige boom afkomstig uit het noordelijk deel van Brazilië. De boom behoort tot de familie van Erythroxylaceae, tot deze familie behoren ook verschillende soorten die de basis van cocaïne vormen. Catuaba bevat echter geen actieve coca-alkaloïden.

Hibiscus Sabdariffa (Roselle)
Hibiscus is een geslacht van 200 tot 220 soorten bloemplanten uit de familie Malvaceae, dat van nature voorkomt in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Het geslacht omvat zowel eenjarige als meerjarige kruidachtige planten, houtige struiken en kleine bomen. Hibiscus wordt vooral als smaakmaker, kleurstof en gezondheidsverbeterend middel gebruikt. Het werkt bloedstelpend, verzachtend, verkoelend, kalmerend en het bevordert de spijsvertering.

Hypericum perforatum (Sint Janskruid)
Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een van de oudst bekende kruiden in Europa. Het wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt voor het verbeteren van de gemoedstoestand. Het komt voor in geheel Europa, West-Azie en Noord-Afrika. Eigenlijk is het een veelvoorkomend onkruid dat aangetroffen kan worden in wegbermen, op heidegrond en in bossen. Het belangrijkste bestandsdeel van sint-janskruid is hypericine. Taxonomische indeling Rijk: Plantae (Planten)Stam: Embryophyta (Landplanten)Familie: Geslacht: Bekend als:

Ilex paraguariensis (Yerba Mate)
De Latijnse naam van Yerba Mate is Ilex paraguariensis, het is een Zuid-Amerikaanse boom uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae) en kan wel tot 10m. hoog worden. De plant vindt zijn oorsprong in subtropische Zuid Amerikaanse landen als Argentinië, oost Paraguay, west Uruguay en zuid Brazilië, het jonge blad en de bladknoppen van de boom worden gebruikt om de maté te maken. Het primair actieve chemische bestanddeel van Yerba Mate bestaat is xanthine alkaloïde (zelfde familie als cafeïne, theobromine en theofylline), saponinen en 10% chlorogeenzuur. Sterolen die lijken op ergosterolen en cholesterol komen ook voor in Yerba Mate. In het blad zijn nieuwe saponinen ontdekt die matesaponinen worden genoemd. De oude Guarani Indianen in Brazilië en Paraguay gebruikte Yerba Mate al als gezondheidsdrank. Zowel toen als nu verschillen de wijzen van bladverwerking van deze traditionele theedrank. Een methode is de takken te snijden en vervolgens boven een open vuur gehard, dit deactiveert de enzymen in de bladeren die knapperig worden terwijl gedurende het droogproces de groene kleur van de bladeren behouden blijft. Vaak komen kleine verkoolde stukjes in het uiteindelijke theeproduct terecht die de thee een rooksmaak geven. Een andere bereidingswijze is het kort blancheren van de bladeren in kokend water om zo de enzymen van het blad te deactiveren en de leerachtige textuur van het blad te verzachten. Hierna worden de bladeren droog geroosterd in een grote pan op het vuur of in een stenen oven. Het resultaat is een bruin theeblad.

Ipomoea tricolor (Morning glory)
De juiste Nederlandse benaming voor morning glory is 'blauwe winde'. De zaadjes van de morning glory (Ipomoea tricolor) bevatten een natuurlijk tryptamine, genaamd Lysergic Acid Amide (LSA), dat nauw verwant is aan LSD. De zaadjes kunnen worden gegeten.

Nymphaea caerulea (Blauwe Lotus)
De Blauwe Lotus, Blauwe waterlelie of Egyptische lotus (Nymphaea caerulea), komt zowel in het stroomgebied van de Nijl als in Zuid-Afrika en China voor, ze groeit aan de randen van meren en rivieren.De blauwe lotus heeft in het verleden in een aantal landen een religieuze functie vervuld en werd beschouwt als heilige plant. Vermoedelijk vanwege de hallucinerende alkaloïden die de bloem bevat, de bloem speelt een belangrijk rol in de Egyptische mythologie.De god van de Blauwe waterlelie was Nefertem, hij bracht de bloem als offer aan de zonnegod Ra om de pijn in diens oude lichaam te verzachten. De Egyptenaren waardeerden de aangename geur van de plant en zeker ook de genezende eigenschappen, er zijn veel afbeeldingen waarop vrouwen de bloem vasthouden en de goddelijke geur opsnuiven. Tegenwoordig vermoed men dat de plant ook toen al als recreatieve drug werd gebruikt door deze in wijn te verwerken. Toen in 1922 het graf van Toetanchamon werd geopend, bleek dat het lichaam bestrooid was met blauwe Lotusbloemen. Taxonomische indeling Rijk: Plantae (Planten)Stam: Embryophyta (Landplanten)Familie: Nymphaeaceae (Waterlelies)Geslacht: Nymphaea caeruleaBekend als: Blauwe Lotus, Blauwe waterlelie, Egyptische lotus

Ocinum Basilicum (koningskruid)
Basilicum (Ocimum) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, dat is ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid.Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Het is een veel voorkomend element in verschillende (religieuze) verhalen. In India is het een heilig kruid.Basilicum bevat de stoffen estragol, methyleugenol en safrol. Uit dierproeven en ander onderzoek blijkt dat deze stoffen gentoxisch en daarmee mogelijk kankerverwekkend zijn na inname van zeer grote hoeveelheden (100 tot 1000 keer de te verwachten inname). Bij normaal gebruik van basilicum is er echter geen enkel verhoogd risico op kanker.Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid. Door stekken is de plant ook vegetatief te vermeerderen. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, krachtige geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks.Het kruid werd als eerste in India gecultiveerd en is in duizenden jaren oude geschriften uitvoerig beschreven. Bepaalde soorten werden Tulsigenoemd en worden ook nu nog door Hindoes vereerd. Het heilige kruid Tulsi is de incarnatie van de godin Lakshmi . In de ayurvedische heelkunde wordt het ingezet bij bronchitis, hoesten, astma en als tegengif bij insectensteken en slangenbeten. Ook de Egyptenaren kenden het Koningskruid, ruim 3500 jr. v. Chr. werd het al door hen geteeld. In graven werden kransen van Basilicumblad gevonden die de doden tegen geesten en demonen moesten beschermen. De legers van Alexander de Grote namen Basilicum mee naar Zuid-Europa.