Kopie van `Rob's Budgetmenus`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Rob's Budgetmenus
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Kruiden
Datum & Land: 04/04/2012, NL
Woorden: 6


Citroenkruid
Artemisia abrotanum is een bossig struikje, dat behoort tot de Composietenfamilie. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa en is in grote delen van de meer noordelijk gelegen gebieden van Europa geïntroduceerd.Andere planten die soms met deze naam worden aangeduid zijn: citroenmelisse en citroengras.

Hysop
Wetenswaardigheden over hysop.Hysop, inheems in het Midden-Oosten en rond de landen van de Middellandse Zee, verspreidde zich wereldwijd ten tijde van de Romeinse kolonisatie.

Jeneverbessen
De jeneverbes Juniperus communis is een conifeer, een van de weinige coniferen die van nature voorkomen in de Benelux.De naam jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus dat is samengesteld uit 'junior' = 'de jongere' en 'parere' = 'verschijnen'. Dit slaat op de jonge vruchten die reeds verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen.[1] De drank jenever dankt zijn naam aan deze kegelvrucht.De jeneverbes bevat oliën die wel gebruikt worden in badolie. Ook worden de kegelvruchten in jenever en Bénédictine gebruikt als smaakmaker.

Selderij
Snijselderij, blad-, struik- of bosselderij (Apium graveolens var. secalinum) is een tuinkruid en vergelijkbaar met peterselie, maar dan met een veel sterkere smaak. Het is ook een veel agressievere plant. De plant kan hoogten bereiken van meer dan een meter.

Sjalotjes
De Latijnse benaming van sjalot is Allium cepa - aggregatum. Waarschijnlijk hebben kruisvaarders de sjalot uit Azië meegenomen naar Europa. Hierna is de sjalot geëvolueerd tot zijn huidige vorm.

Zuring
Zuring leent zich uitstekend om samen met andere bladgroente of kruiden verwerkt te worden. Dus bijvoorbeeld een combinatie van zuringbladeren, bladeren van kropsla en nog wat kruiden of een soep van zuring met kropsla. Dus in rauwe vorm dient zuring met mate gebruikt te worden. Gekookt smaken de verrukkelijke naar citroen smakende bladeren heerlijk in een met room gebonden soep of als bladgroente al dan niet gecombineerd met spinazie. In het laatste geval moet u maar een geringe hoeveelheid zuring toevoegen.