Kopie van `Rob's Budgetmenus`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Rob's Budgetmenus
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Kruiden
Datum & Land: 04/04/2012, NL
Woorden: 27


Basilicum
Ocimum is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.

Bieslook
(Allium schoenoprasum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

Borage
Borago officinalis of Komkommerkruid of ook wel eens bernagie genoemd is een gekend keukenkruid afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee en werd door de eeuwen heen verspreid over heel Europa en Noord-Amerika.

Bonenkruid
In het Middellandse-Zeegebied en rondom de Zwarte Zee is het een inheemse plant. Het kruid werd al door de Romeinen gebruikt. In de negende eeuw brachten monniken het naar Midden-Europa en plantten het kruid in hun kloostertuinen. In de vroegere volksgeneeskunde gebruikte men het als middel tegen impotentie. Bonenkruid is goed voor de spijsvertering.

Citroenkruid
Artemisia abrotanum is een bossig struikje, dat behoort tot de Composietenfamilie. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa en is in grote delen van de meer noordelijk gelegen gebieden van Europa geïntroduceerd.Andere planten die soms met deze naam worden aangeduid zijn: citroenmelisse en citroengras.

Dille
Anethum graveolens is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille heeft fijne, naaldachtige bladeren.

Dragon
Artemisia dracunculus is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant wordt toegepast als kruid dat vooral bekend is uit de klassieke (Franse) keuken.

Hysop
Wetenswaardigheden over hysop.Hysop, inheems in het Midden-Oosten en rond de landen van de Middellandse Zee, verspreidde zich wereldwijd ten tijde van de Romeinse kolonisatie.

Jeneverbessen
De jeneverbes Juniperus communis is een conifeer, een van de weinige coniferen die van nature voorkomen in de Benelux.De naam jeneverbes is een verbastering van het Latijnse Juniperus dat is samengesteld uit 'junior' = 'de jongere' en 'parere' = 'verschijnen'. Dit slaat op de jonge vruchten die reeds verschijnen voordat de rijpere vruchten zijn afgevallen.[1] De drank jenever dankt zijn naam aan deze kegelvrucht.De jeneverbes bevat oliën die wel gebruikt worden in badolie. Ook worden de kegelvruchten in jenever en Bénédictine gebruikt als smaakmaker.

Kervel
Kervel, Anthriscus cerefolium (moeskruid, tamme kervel), is een inheemse plant in Zuid-Oost-Europa en West-Azië. Door de Romeinen meegebracht naar het westen, was het in de Middeleeuwen vooral in kloostertuinen te vinden.

Knoflook
Allium sativum is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Tot deze familie behoren andere soorten als de ui en de bieslookKnoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.

Koriander
Coriandrum sativum, ook wel coander of wantsenkruid genoemd, is afkomstig uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Koriander was al bij de oude Egyptenaren bekend, in oude graven zijn zaden gevonden. Ook de oude Grieken en Romeinen hebben het gebruikt.

Kruizemunt (of aarmunt)
Mentha spicata of groene munt is een sterk geurende, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De soort wordt als keukenkruid gebruikt. De plant is vaak verwilderd en komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa. Na de bloei is de plant niet meer bruikbaar als keukenkruid of voor medicinaal gebruik door verlaging van het gehalte aan gewenste inhoudstoffen. De pepermunt (Mentha ×piperata) is ontstaan uit een kruising van de watermunt (Mentha aquatica) met de aarmunt.

Kummel (of Karwijzaad)
is de vrucht van een tweejarig Europees-Aziatisch kruid. De plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is daardoor verwant met bijvoorbeeld dille, snijselderij, koriander en kervel. De specerij heeft een anijsachtige smaak. Het wordt het meest gebruikt in de keukens van Noord-, Centraal- en Oost-Europa.

Laurier
kennen de meesten van ons hoofdzakelijk als het 'lastige blaadje' in de soep. In culinaire termen is laurier bestanddeel van het bouquet garni. Het sterk aromatische blad geeft, als het licht wordt gekneusd, een verfijnde smaak aan tal van gerechten. Laurier is een kruid afkomstig van de laurierboom of -struik die in de landen rondom de Middelandse Zee voorkomt. De bladeren van de laurierboom of -struik zijn ongeveer 5 cm lang en deze worden als kruid gebruikt. Laurier heeft een specifiek aroma.

Lenteuitjes
Lenteui is een lookgewas dat valt onder de familie van het Allium geslacht. Dit is een zeer omvangrijk geslacht: het bestaat uit wel 600 verschillende soorten. Lenteuitjes worden jong geoogst en zien er uit als mini preitjes. Ze worden geteeld in Duitsland, Frankrijk, Israël, Malta, Spanje, maar ook in Nederland. De lenteui vormt licht verdikte witte schachten die aan de basis met de wortels verbonden zijn, vergelijkbaar met de prei. De lenteui wordt ook veel als bosui of stengelui aangeduid, maar deze behoren tot de soort Allium fistulosum var. Giganteum.

Marjolein (of oregano)
Echte Marjolein (Origanum Marjorana) komt zelden verwilderd voor. Deze plant wordt veelvuldig in tuinen gekweekt. Het is een half winterharde plant. De bloemen van Marjolein zijn wit of licht rood. De bladeren zijn middelgroen en aan beide zijde grijsviltig behaard. De stengel is recht tot slap, harig, rond en groen met rode spikkels. De plant heeft horizontale wortelstelen waar ze de grond raken.

Munt
Munt heeft een bijzondere band met de Engelse keuken. Beroemd is de muntsaus die bij Lamsvlees en de onvermijdelijke groene erwtjes wordt geserveerd. In die saus is groene munt verwerkt, maar er bestaan veel andere soorten munt met verschillende geuren en smaken, al is de Mentha spicata de meest gebruikte.

Paprika
De paprika is de vrucht van bepaalde gekweekte vormen van Capsicum annuum. Andere gekweekte vormen van deze zelfde soort hebben heel anders uitziende vruchten die bekend staan als rode peper of Spaanse peper. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar de paprika is naar ons gekomen via Hongarije. De soort werd, net als rode peper, in Hongarije geïntroduceerd door de Turken: Hongarije is jaren lang deel geweest van het Groot Ottomaanse Rijk. In Hongarije is verder gekweekt tot veel meer rassen. De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, waar het pepertje betekent.

Peterselie
er zijn twee soorten peterselie die als keukenkruid gebruikt worden:

Rozemarijn
De Latijnse naam Rosmarinus komt van de woorden ros = dauw, en marinus = uit zee komen. De botanische naam Rosmarinus betekent letterlijk: dauw der zee

Salie
De echte salie (Salvia officinalis) is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de Italiaanse keuken.

Selderij
Snijselderij, blad-, struik- of bosselderij (Apium graveolens var. secalinum) is een tuinkruid en vergelijkbaar met peterselie, maar dan met een veel sterkere smaak. Het is ook een veel agressievere plant. De plant kan hoogten bereiken van meer dan een meter.

Sjalotjes
De Latijnse benaming van sjalot is Allium cepa - aggregatum. Waarschijnlijk hebben kruisvaarders de sjalot uit Azië meegenomen naar Europa. Hierna is de sjalot geëvolueerd tot zijn huidige vorm.

Tijm
Als het ergens in het plantenrijk geurt, dan is het wel bij de lipbloemigen (Lamiaceae). Zoveel soorten van deze familie verspreiden geuren! Voorbeelden zijn Munt, Salie, Marjolein, Bonenkruid, Citroenmelisse, Basilicum, Hysop, Lavendel en Rozemarijn. Ook onprettige geuren komen voor zoals die van Kattenkruid. De eveneens lipbloemige Tijm geurt echter prettig en aromatisch. De botanische naam van Tijm, Thymus, verwijst daar ook naar: die is herleidbaar tot het Griekse woord 'thymon' dat 'geur' betekent of 'geur geproduceerd door verbranding'. Dat laatste voert terug naar oeroude rituelen om de plant te gebruiken in reukoffers.

Venkel
De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken.

Zuring
Zuring leent zich uitstekend om samen met andere bladgroente of kruiden verwerkt te worden. Dus bijvoorbeeld een combinatie van zuringbladeren, bladeren van kropsla en nog wat kruiden of een soep van zuring met kropsla. Dus in rauwe vorm dient zuring met mate gebruikt te worden. Gekookt smaken de verrukkelijke naar citroen smakende bladeren heerlijk in een met room gebonden soep of als bladgroente al dan niet gecombineerd met spinazie. In het laatste geval moet u maar een geringe hoeveelheid zuring toevoegen.