Kopie van `Vlaamse Diabetes Vereniging`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Vlaamse Diabetes Vereniging
Categorie: Medisch > Diabetes
Datum & Land: 05/04/2012, BE
Woorden: 12


aspartaam
is een kunstmatig zoetmiddel, nl. een combinatie van twee aminozouten. Deze twee aminozuren komen voor in voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, ... en zijn op zichzelf niet zoet, maar de combinatie van beide heeft een suikersmaak dat veel zoeter smaakt dan suiker. Het doet de bloedsuiker niet stijgen en levert geen calorieën.

atheromatose
andere naam voor atherosclerose of slagaderverkalking.

atherosclerose
andere naam voor atheromatose of slagaderverkalking.

C.S.I.I.
continue subcutane insuline infusie = behandeling met insulinepomp.

educatie
betekent letterlijk opvoeding; om de diabetesbehandeling in het dagelijkse leven in te passen moet de diabeet heel wat kennis en vaardigheden aanleren.

fysieke activiteit
lichaamsinspanning.

hyperlipidemie
te hoge bloedvetten (cholesterol en-of triglyceriden).

hypertensie
te hoge bloeddruk.

implanteerbare insulinepomp
insulinepomp, waarvan het reservoir onderhuids wordt ingeplant en de katheter in de buikholte of in de bloedbaan gelegd wordt. Dit wordt vooral gebruikt bij onderhuidse insulineresistentie. Bij deze zeer zeldzame aandoening is insuline niet werkzaam wanneer het onderhuids wordt ingespoten, maar wel wanneer het rechtstreeks in de buikholte of de bloedbaan wordt gebracht.

obesitas
zwaarlijvigheid (BMI > 30).

osteoporose
botontkalking. Deze aandoening treedt vooral op bij vrouwen na de menopauze. Door verzwakking van het beenderstelsel lopen ze gemakkelijker breuken op (vooral van wervels, polsen en heupbeenderen).

urinetesten
testen, waarbij bestanddelen in de urine worden opgespoord (meestal met teststrookje). Men kan bijvoorbeeld glucose (glucosurie) of aceton (acetonurie) meten.