Kopie van `Winelexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Winelexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijnlexicon
Datum & Land: 18/04/2012, NL
Woorden: 822


Abruzzo (It.)
Wijngebied in Midden-Italië, aan de Adriatische kust. Hier domineren de Montepulciano, waarvan rosé wordt gemaakt en lichte rode wijn, Cerasuolo genaamd, en de Trebbiano-druif. Belangrijkste steden zijn L'Aquila, Pescara en Teramo. De rivieren Pescara en Sangro doorkruisen dit gebied. Dankzij de afkoeling door de Apenijnen die hier op z'n hoogst zijn is het in dit hete Zuiden mogelijk goede wijn te maken.

Abrikoos
Fruitaroma veel voorkomend in droge witte wijn van de Viognier en in likoreuze wijnen.

Abouriou
Blauwe druivensoort uit het Zuidwesten van Frankrijk. Geeft wijnen van matige tot redelijke kwaliteit, sterk gekleurd, tanninerijk, arm aan zuren.

Abondance
Blauwe druivensoort van matige kwaliteit uit de Loire, geeft ordinaire lichtgekleurde, alcoholarme maar zuurrijke wijnen. Vaak gebruikt voor gewone mousserende wijn.

Abocado (Sp.)
Aanduiding voor zachte, halfzoete wijn; de zoetheid is het gevolg van de aanwezigheid van onvergist restzoet.

Abbuoto
Blauwe Italiaanse druivensoort vooral aangeplant in Latium, geeft zware alcoholrijke wijn.

Abelhal
Witte Portugese druivensoort geschikt voor likoreuze wijnen.

Abfüller (D.)
Bottelaar.

Abboccato (It.)
Een lichtjes zoete wijn.

Abbeeren (D.)
Het ontstelen van druiven vòòr de gisting. (=égrapper).

Abstichen (D.)
Afhevelen = soutirage.

Abstufen (D.)
Het deklasseren van een wijn, zie 'repli'.

Aguardente de bagaceiro (Port.)
Gedistilleerde drank, zie 'marc'.

Agressif (Fr.)
Franse degustatieterm = Agressief onaangenaam zuur, onaangename tannines, overdadig alcoholisch.

Agricola (Port., It.)
Zie 'coopertiva agricola' of 'azienda agricola'.

Agrume (Fr.)
Citrusfruit. Fruitaroma dat in heel veel droge witte en likoreuze wijnen voorkomt.

Agraria (It.)
Zie 'azienda agraria'.

Aglianico del Taburno (It.)
DOC in Campanië voor rode wijn van de Aglianico.

Aglianico del Vulture (It.)
DOC voor vooral droge rode wijn van de Aglianicodruif uit Basilicata in Zuid-Italië. Ook soms zoet (amabile) en zelfs spumante.

Aglianichiello
Blauwe Italiaanse druif van goede kwaliteit, geeft verfijnde alcoholrijke wijnen.

Aglianico
Blauwe druivensoort van hoge kwaliteit, vooral aangeplant in Zuid-Italië. Levert zeer krachtige intense wijnen, rijk aan tannines en zuren.

Aghiorghitiko
Blauwe druivensoort van goede kwaliteit vooral gecultiveerd in Griekenland. Geeft droge gecorseerde intens donkerrode wijnen die goed verouderen. De wijn van Néméa, bijgenaamd Hercules' Bloed wordt van deze druif gemaakt.

Agenais, Vin de Pays de l' (Fr.)
Wijn afkomstig uit de wijngaarden rond de stad Agen, gemaakt van Sémillon, Muscadelle, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Malbec .

Agassac, Château d' (Fr.)
Cru grand bourgeois exceptionnel Médoc, Lugon (Haut-Médoc). Druiven Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%. Donkere geconcentreerde complete Haut-Médoc, stevig, tanninerijk, karaktervol.

AGE (Bodegas Unidas) (Sp.)
Acroniem van de initialen van de 3 families die deze verenigde bodegas in de Rioja in handen hebben. Maakt deel uit van de grootste wijngroep in Spanje, Bodegas y Bebidas. Hier worden correcte doch weinig opwindende wijnen gemaakt. De rode zijn heel fruitig (kersen, kriek en amandel).



Aguardiente (Sp.)
zie 'marc'.

Aguja (Sp.)
Aanduiding voor licht mousserende wijnen (vino de aguja). De aanwezigheid van een geringe hoeveeheid koolzuurgas is typisch voor wijnen die sur lie zijn bereid. Pétillant (Fr.), frizzante (I.). in het Nederlands wordt vaak van tintelende wijnen gesproken.

Ahumat
Witte druivensoort van redelijke kwaliteit uit Zuid West Frankrijk, geeft fijne wijnen die goed bewaren.

Ahr (D.)
Meest noordelijk gelegen wijngebied van Duitsland, ten zuiden van Bonn. Genoemd naar de zijrivier van de Rijn waarlangs de wijngaarden liggen. De wijnen worden hier gemaakt van Spätburgunder en Portugieser (lichte rode wijnen en rosé's).

Aix-en-Provence, Coteaux d' (Fr.)
AOC uit de Provence rosé, witte en rode elegante en verfijnde wijnen met veel warmte en kruidigheid, indien goed gemaakt.

Aigre (Fr.)
Franse degustatieterm = zuur, scherp hier spreekt men over een fout in de wijn, de wijn geurt en smaakt naar azijn.

Airén
Witte druivensoort die massaal is aangeplant in Centraal-Spanje, zéér droogtebestendig. Zowel wijndruif als tafeldruif. Dominant in La Mancha en Valdepeñas waar hij vroeger zware alcoholische wijnen voortbracht. Door moderne vinificatiemethoden produceert hij lichtere en neutrale wijnen met een lichte fruitigheid. Deze wijn kan best jong gedronken worden. Wordt ook wel gebruikt voor rode wijn in assemblage met Cencibel. Het is de meest geteelde druivensoort in de wereld.

Aigle (Zwits.)
Dorp in de streek Chablais, regio Vaud dat uitkijkt over de Rhône, waar die in het meer van Genève stroomt. De Chasselas wordt hier Dorin genoemd en men maakt er frisse tintelende wijn van. Ook mooie wijn van Pinot Noir.

Ajchikhvata
Witte druivensoort uit Georgië die zeer alcoholrijke wijn voortbrengt.

Ajaccio (Fr.)
Eén van de beste Corsicaanse AOC's. Rode wijn en rosé van Sciacarello en witte wijn van Vermentino en Ugni Blanc.

Aküzüm
Witte druivensoort van redelijke kwaliteit uit Turkije, geeft mooie zachte, volle, alcoholrijke goudgele wijnen.

Akkachar
(=Lett. Parel) Algerijnse tafel-en wijndruif die verfijnde wijnen voortbrengt.

Amtliche Prüfungsnummer (D.)
Controlenummer verplicht voor Q.B.A - wijnen en Q.M.P - wijnen. Wordt verleend wanneer de wijn aan bepaalde eisen voor de betreffende categorie voldoet en bovendien, na geproefd te zijn door een keuringscommissie, is goedgekeurd. Het eerste nummer is het codenummer v.h. controlecentrum waar de wijn werd geanalyseerd, de volgende groep cijfers (2) coderen de plaats van botteling, de derde groep cijfers is het registratienummer v.d. bottelaar, de vierde groep cijfers is het volgnummer van de bottelaar dat alleen voor deze botteling geldt, en het laatste nummer wordt gevormd door de laatste twee cijfers v.h. jaar van botteling.

Amselfelder (Joeg.)
Zoete rode wijn gemaakt van hoofdzakelijk Pinot Noir druiven, afkomstig uit Kosovo en Servië, meestal te zoet.

Ampurdan-Costa Brava (Sp.)
DO voor rode, witte en rosé-wijnen uit Noordoost-Spanje, tegen de Pyreneeën. Bekend voor zijn droge rosés en mousserende witte wijnen, de rode wijnen zijn krachtig en fruitig of zacht en houtgerijpt. Druivensoorten Garnacha en Cariñena voor rood en rosé, Macabeo en Parellada voor wit.

Ampio (It.)
=Breed. Aanduiding voor wijn die bijzonder rijk en complex is met een vol boeket.

Amoroso (Sp.)
Zachte en zoete sherry, meestal van het oloroso-type.

Ampelografisch
Van ampelografie, de studie van de wijnstokken en de druivelaars.

Amontillado (Sp.)
Sherry die is gerijpt voorbij het fino stadium en een amberkleurige kleur heeft gekregen en een nootachtige smaak.

Amigne
Witte druivensoort uit het kanton Valais in Zwitserland. Geeft verfijnde alcoholrijke licht tannische wijnen.

Ambré (Fr.)
Een amberkleurige wijn. Witte wijn krijgt bij het ouder worden een diep gouden amberkleurige tint. Deze kleurverandering is te wijten aan oxidatie van de kleurstof.

Amellal
Witte Algerijnse druivensoort die aangename witte wijnen voortbrengt. Bestaat in twee types, een kleine en een grote.

Ambrato (It.)
Zie Ambré.

Amarante (Port.)
Regio waar rode Vinho Verde wordt gemaakt van Gatão en witte van Lixa.

Amaro (It.)
Bitter.

Amarone della Valpolicella (It.)
Beroemde DOC wijnen van hoge kwaliteit uit Veneto. Men laat de druiven eerst half indrogen waardoor de most zeer rijk is aan suikers en smaakstoffen. Men laat de most geheel uitgisten, waardoor er een droge rode wijn ontstaat met veel kracht, alcohol, zachtheid en een nobele bittere smaak. De droge versie dus van de oude Recioto.

Amabile (It.)
Een zoeter wijn dan Abboccato. Halfdroog.

Amaral
Blauwe Portugese druivensoort die ordinaire wijn voortbrengt met meestal een dominantie in zuren.

Amylalcohol
Een alcohol dat in zeer kleine hoeveelheden ontstaat tijdens de gisting en rijping van witte wijnen.

Ansonica
Witte Italiaanse (vooral eiland Elba) druivensoort. Geeft lichtgele wijnen met vooral aroma's van citrusfruit, pompelmoes en gemaaid gras.

Ano (Port.)
jaargang.

Anreicheren (D.)
Chaptaliseren.

Anjou-Villages Brissac (Fr.)
AOC in de Loire voor uitsluitend rode wijn van de Cabernets en Gamay.

Annata (It.)
jaargang.

Anjou-Villages (Fr.)
AOC in de Loire voor uitsluitend rode wijn van de Cabernets en Gamay.

Anjou-Gamay (Fr.)
AOC in de Loire voor uitsluitend rode wijn van de Gamay.

Anjou Pétillant (Fr.)
AOC in de Loire voor witte en rosé mousserende wijn gemaakt met de méthode traditionnelle van Chenin Blanc, Gamay en de Cabernets. Moet minimum zes maand in contact blijven met de gistdroesem alvorens te degorgeren. Minimum 2 bar druk in de fles.

Anjou Mousseux (Fr.)
AOC in de Loire voor witte en rosé mousserende wijn gemaakt met de méthode traditionnelle van Chenin Blanc, Gamay en de Cabernets. Moet minimum één jaar in contact blijven met de gistdroesem alvorens te degorgeren. Minimum 4 bar druk in de fles.

Anjou Coteaux de la Loire (Fr.)
AOC voor zowel droge, halfdroge als zoete witte Cheninwijnen uit de Loire.

Anjou (Fr.)
AOC-wijngebied in de Loirestreek voor rode en witte wijn. Druivensoorten Chenin Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit en Gamay en de Cabernets voor rood en rosé.

Animal (Fr.)
Franse degustatieterm = animaal, dierlijk. Bv. mestig, zweterig, stalgeur, kattenpis... Komt vaak voor bij oude wijnen zoals Châteauneuf-du-Pape, Haut-Médoc, Bourgogne, Hermitage, Rioja.

Andron-Blanquet ( Château (Fr.))
Cru grand bourgeois exceptionnel Médoc, gemeente Saint-Estèphe. Druiven Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 30%, Cabernet Franc 30%. Jong wat te rustieke dominerende tannines, na een vijftal jaren ouderen mooie fruitaroma's van zwarte bessen, pruimen en braambessen.

Anderson Valley (VS)
Kleine vallei in Mendocino County (Californië), gekend voor de productie van mousserende wijn volgens de methode champenoise. O.a. het champagnehuis Roederer is sinds 1985 in deze vallei actief.

Andalusië (Sp.)
Gebied in Zuid-Spanje, bestaande uit 8 provincies. Hier worden vooral versterkte wijnen gemaakt waaronder sherry. Vier DO's Jerez y Manzanilla, Montilla-Moriles, Malaga en Condado de Huelva.

Anbaugebiet (D.)
Of 'Gebiet' = wijnbouwgebied.

Ancellotta
Blauwe Italiaanse druivensoort. Geeft intens gekleurde wijn met weinig zuren, vooral gebruikt in assemblages. DOC Lambrusco Reggiano bevat er maximum 20% van.

Anaëroob
Lett. geen zuurstof nodig hebbend. Gisting is een overwegend anaëroob proces, een proces onder afwezigheid van zuurstof.

Anthocyanen
Naam die aan stoffen gegeven wordt die de kleur in de wijn geven. In de chemie rangschikt men ze bij de polyfenolen.

Anthracose
Schimmelinfectie die meest voorkomt bij hybriden die in vochtige aarde geplant zijn. Er vormen zich vlekken op de bladeren, die later gaten worden. Bordelese pap is hier de oplossing.

Antioxidant (Fr.)
Stof die gebruikt wordt om oxidatie tegen te gaan. Bij vinificatie gebruikt men hiervoor meestal sulfiet of ascorbinezuur (Vit.C).

Aoûtement (Fr.)
Tijdens het groeien en het evolueren van de druivelaar, zal het nieuwe hout geleidelijk aan van groen naar bruin kleuren. Dit start doorgaans in de maand augustus = août in het Frans.

AOC (Fr.)
Appellation d'origine controlée of beschermde of gecontroleerde herkomstbenaming. Dit is de hoogste Franse wijncategorie, waarbij niet alleen de plaats waar de wijn gemaakt is, maar ook een bepaalde kwaliteit wordt vermeld. Deze kwaliteitsvermelding heeft te maken met de methodes voor druiventeelt en wijnbereiding in die bepaalde streek.

Apulië (Puglia) (It.)
Warme en droge wijnregio in het uiterste zuiden van Italië (de hiel en hak van Italië). Levert enorme hoeveelheden eenvoudige wijn en sinds een aantal jaren zeer interessante en betaalbare droge witte en droge rode wijnen als Locorotondo, Salice Salentino, Squinzano en Copertino. Ook de iets duurdere Castel del Monte en Primitivo di Manduria kunnen indrukwekkend voor hun prijs zijn.

Aprilia (It.)
DOC ten zuiden van Rome waar vooral witte wijnen worden gemaakt van de Trebbiano. Rode wijnen worden met Merlot en Sangiovese gemaakt.

AP (D.)
Afkorting van Amtliche Prüfungsnummer.

Appassimento (It.)
Het laten indrogen van de druiven voor de passito-wijnen.

Appelzuur
Zuur dat ook in appels en ander fruit voorkomt, tijdens de malolactische gisting zich splitst in melkzuur en koolzuurgas.

Aqueux (Fr.)
Franse degustatieterm zie Alcool.

Aquileia (It.)
DOC in Friuli-Venezia Giulia voor rode en witte wijn waarvan de naam (zoals alle Friuliaanse DOC's) ontleend wordt aan de gebruikte wijnstoksoort Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Refosco dal Peduncolo, Sauvignon, Tocai Friulano, Traminer, Riesling Renano en Verduzzo Friulani.

Aszú (Hong.)
Aanduiding voor zeer zoete wijn gemaakt van door pourriture noble aangetaste druiven.

Astringent (Fr. en Nl.)
Wrang of samentrekkend. Smaakimpressie die wordt veroorzaakt door tannines, men krijgt een droog 'samentrekkend' (meestal onaangenaam) gevoel op het tandvlees.

Asti Spumante (It.)
zie 'Asti'.

Astringence (Fr.)
Franse degustatieterm = Astringentie. Samentrekkend, wrang gevoel van droogheid veroorzaakt door tannines, zoals je krijgt bij het eten van nog niet volledig gerijpte kastanjes.

Asti (It.)
DOCG en provincie in Noord-Italië (Piëmonte), bekend om zijn mousserende wijnen en zijn Muscat-wijnen de Asti Spumante (ca 12% alc.) en Moscato d'Asti (ca 10% alc.), allebei gemaakt van de Muscat à petits grains en meestal met de Charmat-methode.

Assyrtiko
Witte druivensoort van goede kwaliteit uit Griekenland. Brengt karaktervolle wijn voort met mooie zuren.

Assenovgrad (Bulg.)
Wijngebied in Zuid-Bulgarije waar van de Mavrud krachtige fruitige kruidige rode wijnen gemaakt worden.

Assembleren
Samenvoegen, na de wijnbereidingen worden wijnen afkomstig van verschillende wijnstoksoorten, met elkaar tot een evenwichtig geheel door elkaar gemengd.

Assario Roxo
Blauwe druivensoort vooral voorkomend in Dão (Portugal). Geeft alcoholrijke wijnen met veel zuren.

Asprinio Bianco
Witte Italiaanse druivensoort die licht alcoholische, lichtgekleurde wijnen voortbrengt met net voldoende zuren.

Aschtarak
Zie Tchilar.

Aspero (Sp.)
Âpre, wrang. Term voor wijn die onaangenaam veel tannine bevat.

Aszú Eszencia (Hong.)
De mooiste en zoetste, hoogste kwaliteit van Tokajwijnen, intens zoet, rijk en verfijnd. Uitsluitend pourriture noble-druiven. Bevat minstens 180 g restsuiker per liter.

Atlas Peak (VS)
AVA in Napa County (Californië), vernoemd naar het hoogste punt in de bergen. Belangrijkste druivensoorten zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sangiovese. O.a. Bollinger plant hier Sangiovese aan.

Athiri
Witte druivensoort uit Griekenland. Tafel- én wijndruif. Geeft alcoholrijke wijnen van goede kwaliteit, ook Vin Santo.

Attaque (Fr.)
De eerste indruk van de wijn in de mond. (Lett. aanval)