Kopie van `Winelexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Winelexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijnlexicon
Datum & Land: 18/04/2012, NL
Woorden: 419


Ahumat
Witte druivensoort van redelijke kwaliteit uit Zuid West Frankrijk, geeft fijne wijnen die goed bewaren.

Ahr (D.)
Meest noordelijk gelegen wijngebied van Duitsland, ten zuiden van Bonn. Genoemd naar de zijrivier van de Rijn waarlangs de wijngaarden liggen. De wijnen worden hier gemaakt van Spätburgunder en Portugieser (lichte rode wijnen en rosé's).

Ajchikhvata
Witte druivensoort uit Georgië die zeer alcoholrijke wijn voortbrengt.

Ajaccio (Fr.)
Eén van de beste Corsicaanse AOC's. Rode wijn en rosé van Sciacarello en witte wijn van Vermentino en Ugni Blanc.

Aküzüm
Witte druivensoort van redelijke kwaliteit uit Turkije, geeft mooie zachte, volle, alcoholrijke goudgele wijnen.

Akkachar
(=Lett. Parel) Algerijnse tafel-en wijndruif die verfijnde wijnen voortbrengt.

Amtliche Prüfungsnummer (D.)
Controlenummer verplicht voor Q.B.A - wijnen en Q.M.P - wijnen. Wordt verleend wanneer de wijn aan bepaalde eisen voor de betreffende categorie voldoet en bovendien, na geproefd te zijn door een keuringscommissie, is goedgekeurd. Het eerste nummer is het codenummer v.h. controlecentrum waar de wijn werd geanalyseerd, de volgende groep cijfers (2) coderen de plaats van botteling, de derde groep cijfers is het registratienummer v.d. bottelaar, de vierde groep cijfers is het volgnummer van de bottelaar dat alleen voor deze botteling geldt, en het laatste nummer wordt gevormd door de laatste twee cijfers v.h. jaar van botteling.

Amselfelder (Joeg.)
Zoete rode wijn gemaakt van hoofdzakelijk Pinot Noir druiven, afkomstig uit Kosovo en Servië, meestal te zoet.

Ampurdan-Costa Brava (Sp.)
DO voor rode, witte en rosé-wijnen uit Noordoost-Spanje, tegen de Pyreneeën. Bekend voor zijn droge rosés en mousserende witte wijnen, de rode wijnen zijn krachtig en fruitig of zacht en houtgerijpt. Druivensoorten Garnacha en Cariñena voor rood en rosé, Macabeo en Parellada voor wit.

Ampio (It.)
=Breed. Aanduiding voor wijn die bijzonder rijk en complex is met een vol boeket.

Amoroso (Sp.)
Zachte en zoete sherry, meestal van het oloroso-type.

Ampelografisch
Van ampelografie, de studie van de wijnstokken en de druivelaars.

Amontillado (Sp.)
Sherry die is gerijpt voorbij het fino stadium en een amberkleurige kleur heeft gekregen en een nootachtige smaak.

Amigne
Witte druivensoort uit het kanton Valais in Zwitserland. Geeft verfijnde alcoholrijke licht tannische wijnen.

Ambré (Fr.)
Een amberkleurige wijn. Witte wijn krijgt bij het ouder worden een diep gouden amberkleurige tint. Deze kleurverandering is te wijten aan oxidatie van de kleurstof.

Amellal
Witte Algerijnse druivensoort die aangename witte wijnen voortbrengt. Bestaat in twee types, een kleine en een grote.

Ambrato (It.)
Zie Ambré.

Amarante (Port.)
Regio waar rode Vinho Verde wordt gemaakt van Gatão en witte van Lixa.

Amaro (It.)
Bitter.

Amarone della Valpolicella (It.)
Beroemde DOC wijnen van hoge kwaliteit uit Veneto. Men laat de druiven eerst half indrogen waardoor de most zeer rijk is aan suikers en smaakstoffen. Men laat de most geheel uitgisten, waardoor er een droge rode wijn ontstaat met veel kracht, alcohol, zachtheid en een nobele bittere smaak. De droge versie dus van de oude Recioto.

Amabile (It.)
Een zoeter wijn dan Abboccato. Halfdroog.

Amaral
Blauwe Portugese druivensoort die ordinaire wijn voortbrengt met meestal een dominantie in zuren.

Amylalcohol
Een alcohol dat in zeer kleine hoeveelheden ontstaat tijdens de gisting en rijping van witte wijnen.

Aoûtement (Fr.)
Tijdens het groeien en het evolueren van de druivelaar, zal het nieuwe hout geleidelijk aan van groen naar bruin kleuren. Dit start doorgaans in de maand augustus = août in het Frans.

AOC (Fr.)
Appellation d'origine controlée of beschermde of gecontroleerde herkomstbenaming. Dit is de hoogste Franse wijncategorie, waarbij niet alleen de plaats waar de wijn gemaakt is, maar ook een bepaalde kwaliteit wordt vermeld. Deze kwaliteitsvermelding heeft te maken met de methodes voor druiventeelt en wijnbereiding in die bepaalde streek.



Apulië (Puglia) (It.)
Warme en droge wijnregio in het uiterste zuiden van Italië (de hiel en hak van Italië). Levert enorme hoeveelheden eenvoudige wijn en sinds een aantal jaren zeer interessante en betaalbare droge witte en droge rode wijnen als Locorotondo, Salice Salentino, Squinzano en Copertino. Ook de iets duurdere Castel del Monte en Primitivo di Manduria kunnen indrukwekkend voor hun prijs zijn.

Aprilia (It.)
DOC ten zuiden van Rome waar vooral witte wijnen worden gemaakt van de Trebbiano. Rode wijnen worden met Merlot en Sangiovese gemaakt.

AP (D.)
Afkorting van Amtliche Prüfungsnummer.

Appassimento (It.)
Het laten indrogen van de druiven voor de passito-wijnen.

Appelzuur
Zuur dat ook in appels en ander fruit voorkomt, tijdens de malolactische gisting zich splitst in melkzuur en koolzuurgas.

Aqueux (Fr.)
Franse degustatieterm zie Alcool.

Aquileia (It.)
DOC in Friuli-Venezia Giulia voor rode en witte wijn waarvan de naam (zoals alle Friuliaanse DOC's) ontleend wordt aan de gebruikte wijnstoksoort Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Refosco dal Peduncolo, Sauvignon, Tocai Friulano, Traminer, Riesling Renano en Verduzzo Friulani.

Aszú (Hong.)
Aanduiding voor zeer zoete wijn gemaakt van door pourriture noble aangetaste druiven.

Astringent (Fr. en Nl.)
Wrang of samentrekkend. Smaakimpressie die wordt veroorzaakt door tannines, men krijgt een droog 'samentrekkend' (meestal onaangenaam) gevoel op het tandvlees.

Asti Spumante (It.)
zie 'Asti'.

Astringence (Fr.)
Franse degustatieterm = Astringentie. Samentrekkend, wrang gevoel van droogheid veroorzaakt door tannines, zoals je krijgt bij het eten van nog niet volledig gerijpte kastanjes.

Asti (It.)
DOCG en provincie in Noord-Italië (Piëmonte), bekend om zijn mousserende wijnen en zijn Muscat-wijnen de Asti Spumante (ca 12% alc.) en Moscato d'Asti (ca 10% alc.), allebei gemaakt van de Muscat à petits grains en meestal met de Charmat-methode.

Assyrtiko
Witte druivensoort van goede kwaliteit uit Griekenland. Brengt karaktervolle wijn voort met mooie zuren.

Assenovgrad (Bulg.)
Wijngebied in Zuid-Bulgarije waar van de Mavrud krachtige fruitige kruidige rode wijnen gemaakt worden.

Assembleren
Samenvoegen, na de wijnbereidingen worden wijnen afkomstig van verschillende wijnstoksoorten, met elkaar tot een evenwichtig geheel door elkaar gemengd.

Assario Roxo
Blauwe druivensoort vooral voorkomend in Dão (Portugal). Geeft alcoholrijke wijnen met veel zuren.

Asprinio Bianco
Witte Italiaanse druivensoort die licht alcoholische, lichtgekleurde wijnen voortbrengt met net voldoende zuren.

Aschtarak
Zie Tchilar.

Aspero (Sp.)
Âpre, wrang. Term voor wijn die onaangenaam veel tannine bevat.

Aszú Eszencia (Hong.)
De mooiste en zoetste, hoogste kwaliteit van Tokajwijnen, intens zoet, rijk en verfijnd. Uitsluitend pourriture noble-druiven. Bevat minstens 180 g restsuiker per liter.

Atlas Peak (VS)
AVA in Napa County (Californië), vernoemd naar het hoogste punt in de bergen. Belangrijkste druivensoorten zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sangiovese. O.a. Bollinger plant hier Sangiovese aan.

Athiri
Witte druivensoort uit Griekenland. Tafel- én wijndruif. Geeft alcoholrijke wijnen van goede kwaliteit, ook Vin Santo.

Attaque (Fr.)
De eerste indruk van de wijn in de mond. (Lett. aanval)

Aversa (It.)
DOC in Campanië (ten noorden van Napels) voor witte wijn van de Asprinio.

Avesso
Wiite druivensoort uit Portugal die alcoholrijke wijn voortbrengt met vooral aroma's van wit fruit.

AVEPOD (Port.)
Staat voor Associação de Viticultores Engarrafadores dos Vinhos do Porto e Douro. Is een vereniging van onafhankelijke wijnbouwers, met één of meerdere quintas die als doel heeft de belangen van de leden te verdedigen.

AVA (V.S.)
= American Viticultural Area. Is een herkomstbenaming, een gebied met grenzen gevormd door geografische factoren zoals klimaat, bodemsoorten en hoogte, natuurlijke eigenschappen en soms historische zaken. Als een etiket een AVA aangeeft, moet minstens 85% van de druiven in die wijn uit dat gebied komen. Er zijn 153 gebieden in de VS die door de BATF (=Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens) worden erkend.

Ayl (D.)
Eén van de hoogste dorpjes in de regio Moezel-Saar-Ruwer waar heel mooie, pittige Rieslings worden gemaakt.

Azijnzuur
zie Zuren.

Azijnsteek
Fout in de wijn, in de geur ruikt men azijn. Veroorzaakt door een besmetting met de azijnzuurbacterie, meestal het gevolg van slechte hygiëne bij de vinificatie.

Azienda vitivinicola (It.)
Wijngoed in particulier bezit dat eigen wijngaarden bezit, maar ook druiven aankoopt bij andere bedrijven.

Azienda vinicola (It.)
Wijnproductiebedrijf dat geen eigen wijngaarden bezit, maar de druiven aankoopt van wijnboeren.

Azienda agricola (It)
Italiaanse term voor een wijngoed dat uitsluitend eigen druiven perst.

Azienda agraria of Azienda agricola (It.)
Wijngoed in particulier bezit waar alle wijnen worden gemaakt van druiven uit eigen wijngaarden.

Azal Tinto
Blauwe druivensoort van redelijke kwaliteit uit Portugal (Douro, Minho, Beira Litoral). Geeft intens gekleurde wijn, vooral gebruikt om rode Vinho Verde te maken.

Azal Branco
Witte druivensoort van goede kwaliteit uit Portugal (streek van de Vinho Verde's) die mooie lichte wijnen geeft met een heel speciaal aroma als van de Riesling.

Azijnzuurbacterie
Bacterie die ethylalcohol (ethanol) omzet in azijnzuur. Wetenschappelijke naam = Acetobacter micoderma aceti.

Böckser (D.)
Aanduiding voor een fout in de wijn, meestal ontstaan door vorming van zwavelwaterstof tijdens de vinificatie of de rijping. De wijn ruikt naar rotte eieren.

Béquignol
Blauwe druivensoort uit het Zuid-Westen van Frankrijk. Komt weinig voor en wordt niet meer aangeplant. Geeft lichte soepele wijn.

Béarn (Fr.)
Wijngebied in Zuidwest-Frankrijk in de buurt van de Pyreneeën waar rode en roséwijn wordt gemaakt van Tannat, aangevuld met de Cabernets, Manseng Noir, Courbu Rouge en Fer Servadou, en witte van dezelfde druivensoorten als de Jurançon.

Bâtonnage (Fr.)
Tijdens het gisten wordt het bezinksel, dat uit residu's van uitgewerkte gist bestaat, omgeroerd. Dit gebeurt met een stok (=bâton) vandaar de term 'bâtonnage'.

Bâtard-Montrachet (Fr.)
AOC Grand Cru voor witte wijn van de Chardonnay op de gemeenten Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet (Bourgogne-Côte de Beaune).

Bánáti Rizling
Witte Hongaarse druivensoort, komt ook voor in Roemenië en Servië. Geeft over het algemeen neutrale ordinaire wijn.

Côtes du Marmandais (Fr.)
Zie Marmandais.

Côtes du Lubéron (Fr.)
AOC in de Provence, ten oosten van Avignon. Het druivenbestand en de wijnen zijn vergelijkbaar met de Côtes du Rhône.

Côtes du Jura (Fr.)
AOC voor de gehele Jura, vooral witte wijn van de Chardonnay en Savagnin, en rode en roséwijn van Pinot Noir, Poulsard en Trousseau. Een kleine hoeveelheid witte wijn wordt als Vin Jaune of Vin de Paille gecommercialiseerd.

Côtes du Forez (Fr.)
AOC in ?Le Centre? (Loiregebied) voor rode (en een beetje rosé) wijn van de Gamay.

Côtes du Frontonnais (Fr.)
Zie Frontonnais.

Côtes de Saussignac (Fr.)
AOC in het Bergeracgebied voor witte moelleuxwijnen van Sémillon en Sauvignon.

Côtes de Saint-Mont (Fr.)
VDQS in het Zuidwesten voor rode wijnen van vooral Tannat en Fer Servadou aangevuld met de Cabernets, en witte wijnen van Arufiat, Gros Manseng en Clairette, en een beetje Petit Manseng en Petit Courbu.

Côtes de Provence (Fr.)
Zie Provence, Côtes de.

Côtes de la Malepère (Fr.)
VDQS voor vooral rde wijn en een beetje rosé in het departement Aude (Languedoc), gemaakt van Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot.

Côtes de Millau (Fr.)
VDQS in het Zuidwesten voor frisfruitige Gamay-wijnen, met wat Cabernets en Mansoi, en witte wijnen van Chenin en Mauzac.

Côtes de Duras (Fr.)
AOC in het Zuidwesten voor soepele lichte droge of moelleux witte wijnen en een beetje rood, gemaakt van de Bordeaux-cepages aangevuld met Ondenc en Mauzac voor de moelleuxwijnen en ook Chenin Blanc.

Côtes de Castillon (Fr.)
AOC voor rode wijnen op de rechteroever van de Gironde en de Dordogne. Druivensoorten zie Bordeaux.

Côtes de Buzet (Fr.)
Zie Buzet.

Côtes de Brulhois (Fr.)
VDQS uit het Zuidwesten voor bijna uitsluitend rode wijn van vooral Tannat en Cot, aangevuld met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot.

Côtes de Bourg (Fr.)
AOC voor witte en rode wijnen op de rechteroever van de Gironde en de Dordogne (Bordeaux). Druivensoorten zie Bordeaux.

Côtes de Bordeaux-Saint-Macaire (Fr.)
AOC voor likoreuze Bordeaux-wijnen op de rechteroever van de Garonne. Druivensoorten Sémillon, Sauvignon en Muscadelle.

Côtes de Blaye (Fr.)
Zie Blaye, Côtes de.

Côtes de Bergerac (Fr.)
AOC in het Zuidwesten voor witte wijnen van het demi-sec of moelleux-type en rode wijnen van dezelfde druivensoorten gemaakt als de AOC Bergerac-wijnen.

Côtes d'Auvergne (Fr.)
VDQS in ?Le Centre? (Loiregebied) voor rode wijn van Gamay en Pinot Noir.

Côte Rôtie (Fr.)
Zie Rôtie, Côte.

Côte(s)/coteau(x) (Fr.)
Letterlijk helling(en). Over het algemeen geven hellingen een betere groeiomstandigheid voor de druif vanwege de goede afwatering. Ook is in de meeste gevallen de warmteopbrengst van de zon hoger en is het microklimaat gunstiger door de beschutting tegen wind. Eveneens is de kans op schade bij (voorjaars) nachtvorst kleiner op een helling dan op een vlakte, doordat de koude lucht langs de helling naar beneden stroomt en niet tussen de druiven blijft hangen waardoor de jonge scheuten van de druiven bevriezen. Côte of Coteau suggereert dus een gunstige groeisituatie voor de druiven. Binnen appellations met de term Côte(s) of Coteau(x) bevinden zich meestal ook wijngaarden op vlakkere stukken land. Een appellation met de term Côte(s) of Coteau(x) is niet per definitie beter dan een appellation zonder die term.

Côte Roannaise (Fr.)
AOC in ?Le Centre? (Loiregebied) voor rode (en een beetje rosé) wijn van de Gamay.

Côte d'Or (Fr.)
Aanduiding voor het beste en centrale gebied van de Bourgogne, bestaande uit het noordelijke deel Côte de Nuits en het zuidelijke deel Côte de Beaune.

Côte de Nuits-Villages (Fr.)
Gemeentelijke AOC (Côte de Nuits ? Bourgogne) voor vooral rode wijn van de Pinot Noir en een beetje witte wijn van Chardonnay op de gemeenten Fixin, Brochon, Premeaux, Comblanchien en Corgoloin. Geen premiers crus.

Côte de Nuits (Fr.)
Subregionale AOC en noordelijke deel van de Côte d'Or. Men maakt hier de meest gerenommeerde en kostbare rode Bourgognes. Ze zijn meestal zwaarder en rijker dan de wijnen uit de Côte de Beaune. Wat voor de beste rode Côte de Nuits geldt, geldt voor de beste witte Côte de Beaune. Eén gereputeerde rosé wordt hier geproduceerd Marsannay-Rosé.

Côte de Brouilly (Fr.)
Gemeentelijke AOC, één van de 10 cru's uit de Beaujolais. Uitsluitend rode wijn van Gamay.

Côte de Beaune-Villages (Fr.)
Gemeentelijke AOC (Côte de Beaune ? Bourgogne) voor uitsluitend rode wijn van de Pinot Noir op meerdere gemeenten in de departementen Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Geen premiers crus.

César
Blauwe druivensoort van hoge kwaliteit, (weinig) voorkomend in de Chablisstreek. Levert heel donkere aardse krachtige wijnen met veel tannine die heel goed rijpen. Oudere wijnen krijgen aroma's van karamel en rokerigheid.

Côte de Beaune (Fr.)
Wijngebied, zie Côte d'Or. Gemeentelijke AOC in de Côte de Beaune voor rode wijn van Pinot Noir en witte wijn van Chardonnay op de gemeente Beaune. Geen premiers crus.

Cérons (Fr.)
AOC voor zoete wijnen uit de Bordeaux, gelegen naast de wijngaarden van Barsac.

Cèdre (Fr.)
Franse degustatieterm = Cederachtig cedergeur in wijnen die gerijpt zijn in fusten van nieuwe Franse eik. Zie ceder.

Cépages (Fr.)
Wijnstoksoorten.