Kopie van `Vins de France`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Vins de France
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijn lexicon
Datum & Land: 18/04/2012, NL
Woorden: 70


AGRESSIEF
Wordt gezegd van een wijn die te veel kracht toont en een aanslag op de slijmvliezen vormt. Dit komt of door een te hoog zuurgehalte of doordat de zuren versterkt worden door te harde tannines.

AMBER
Als ze lang worden bewaard of vroegtijdig oxideren, krijgen witte wijnen soms een kleur die op amber lijkt, dat wil zeggen oud goud met een diepbruine weerschijn. In likeurachtige wijnen is deze tint een bewijs van lange oudering op fles, die zeer gewaardeerd wordt.

AMPÉLOGRAPHIE
Wetenschap die de verschillende druivenrassen, hun vorm, groeipatronen en herkomst bestudeert.

APPELZUUR
Appelzuur is in natuurlijke toestand in veel wijnen aanwezig en gaat door de malolactische gisting over in melkzuur .

ASSEMBLAGE
Melange van verschillende wijnen van eenzelfde domein, die apart bereid zijn op basis van de bodem, het druivenras, de leeftijd van de wijnstokken en dergelijke, teneinde unieke wijnen te verkrijgen. Assemblage is de kunst van het samenstellen van een wijn van hoge kwaliteit uit deze afzonderlijke partijen. Deze vullen elkaar aan en leveren samen ...

ASTRINGENT
Wordt gezegd van een wijn die een beetje wrang en ruw in de mond is. Dit is vaak het geval bij jonge, tanninerijke wijnen die nog wat ronder moeten worden. Astringentie wordt veroorzaakt door het effect van tannines op de eiwitten in het speeksel, waardoor een zeer droog gevoel onstaat op het tandvlees en de binnenkant van de snijtanden. Met het o...

CÉSAR
Zeer tanninerijk druivenras dat in combinatie met de Pinot Noir in kleine hoeveelheden gebruikt wordt in Irancy en dat de wijnen een bijzonder karakter verleent.

CINSAUT
Blauw druivenras van wijngaarden bij de Middellandse Zee, dat heel fruitige, lichtgekleurde wijnen oplevert. Wordt vaak toegepast voor rosés. Maakt de geassembleerde wijnen uit die streek soepel en harmonieus. Hij tempert het bittere karakter en de tannines van de Carignan, evenals het teveel aan alcohol van de Grenache.

CLAIRET
Lichte, fruitige rode wijn, maar vooral een rosé uit de streek van Bordeaux. Zie ook CLARET.

CLAIRETTE
Wit druivenras van de wijngaarden bij de Middellandse Zee, dat verfijnde wijnen oplevert met mooie aroma's van witte bloemen en tonen van grapefruit en appel. Weinig zuur, maar met een verfrissend bittertje in de afdronk.

CLARET
Naam die de Engelsen hebben gegeven aan de rode wijn van Bordeaux.

CLAVELIN
Fles met een bijzondere vorm en een inhoud van 62 cl die alleen gebruikt wordt voor de wijnen van de Jura.

CLIMAT
Franse term voor een klein nauwkeurig omschreven wijngebiedje in Bourgondië. Bijvoorbeeld: Corton.

CLONE
Wijnplanten die voortgekomen zijn uit één enkele wijnstok, een zogenoemde moederstam, die wordt vermenigvuldigd (door stekken of enten).

CLOS
Term die in Bourgondië wordt gebruikt om ommuurde wijngaarden aan te duiden (Clos de Vougeot). Tegenwoordig heeft de term een veel ruimere betekenis en wordt hiermee zelfs een heel wijnbedrijf aangeduid. Mag uitsluitend gebruikt worden voor de AOC-wijnen.

CUVAISON
De periode dat de vaste bestanddelen na de oogst in contact blijven met het gistende sap in de kuip om rode wijn te verkrijgen. De duur van deze periode bepaalt de kleur en het tanninegehalte van de wijn.

CUVÉE
Inhoud van een vat. In Champagne is het de wijn afkomstig van de eerste persing van de hoogste kwaliteit.

EERLIJK
Wordt gezegd van een wijn of van een van de aspecten hiervan (kleur, bouquet, smaak, enz.), als hieraan geen fouten of onduidelijkheden kleven.

ESTERS
Chemische verbinding van alcohol en zuur. Zorgt tijdens de opvoeding en de rijping voor het ontstaan van een deel van de complexe en subtiele aroma's van wijn.

FOEDER
Ton met een grote inhoud (200 tot 300 hectoliter), bestemd voor het opvoeden van de wijn.

FOLLE BLANCHE
Druivenras dat ook wel Gros Plant genoemd wordt en dat een zeer levendige wijn oplevert. Wordt ook gebruikt bij de bereiding van Armagnac.

FONKELEND
Wordt gezegd van een zeer heldere wijn die sterk fonkelt in het licht. Teken dat een wijn van goede kwaliteit is.

FOULAGE
Het kneuzen van de druiven. De term stamt uit de tijd dat de druiven nog met de voeten werden gekneusd.

FUMET
Eertijds synoniem voor bouquet, maar wordt niet meer voor wijn gebruikt.

GIST
Eencellige microscopisch kleine schimmels die voor de alcoholische gisting zorgen. Ze zijn van nature aanwezig op de buitenkant van de druiven maar worden tijdens de alcoholische gisting doorgaans ook aan de druivenmost (sap) toegevoegd en vermenigvuldigen zich dan snel. Bij temperaturen boven de 33°C gaan ze dood.GOUTTE
Vin de goutte (lekwijn). Bij de bereiding van rode wijn: de wijn die bij de décuvage door de zwaartekracht direct uit het vat loopt.

GUYOT
Snoeiwijze van de wijnstok waarbij één horizontale tak gehandhaafd blijft, zoals toegepast in de Bordeauxstreek.

HYBRIDE
Term voor druiven die verkregen zijn uit twee verschillende soorten druivenplanten. Hybriden zijn bij de Franse wet verboden.

I.N.A.O.
Institut National des Appellations d'Origine (Nationaal Instituut voor Appellations d'Origine): openbare instelling belast met het bepalen en het controleren van de productievoorwaarden van de AOC en AO-VDQS wijnen.

I.T.V.
Institut Technique de la Vigne et du Vin (Technisch Instituut van de Wijnstok en de Wijn); professionele technische instantie voor onderzoek en experimenten op het gebied van de wijnstok en de wijn.

JEROBOAM
Grote fles met een inhoud van vier flessen van 0,75 liter of twee magnums.

KLAAR
Wordt gezegd van wijn die door overheveling ontdaan is van het bezinksel op de bodem van het vat.

KLAREN
Methode voor het helder maken van de wijn. Klaren kan gebeuren door natuurlijke bezinking van het sediment en de zwevende deeltjes in de wijn, maar ook door de toevoeging van een klaringsmiddel en filtratie. Klaringsmiddelen zijn proteïnen, zoals geslagen eiwit, die zich verbinden met andere in de wijn zwevende proteïnes. De zo ontstane, zwaarde...

NÉGRETTE
Blauw druivenras dat een rijke, fruitige, dieprode en weinig zure wijn oplevert, met aroma's van frambozen en viooltjes.

NIELLUCIO
Blauw druivenras dat verbouwd wordt op Corsica en dat bewaarwijnen van hoge kwaliteit oplevert (in het bijzonder in Patrimonio). Intense, fruitige aroma's en elegante tannines zijn de belangrijkste kenmerken.

O.I.V.
Office International de la Vigne et du Vin (Internationaal Wijnbureau van de Wijnstok en de Wijn). Een internationaal orgaan dat zich bezighoudt met technische, wetenschappelijke of economische vraagstukken in verband met wijnbouw en wijnproductie

O.N.I.VINS
Office National Interprofessionnel des Vins, een Frans overheidsorgaan voor de wijnsector dat tot taak heeft de Franse wijnproductie te begeleiden en te regulariseren in Europees en mondiaal verband.

OÏDIUM
Ziekte van de wijnstok veroorzaakt door een schimmel, die tot uiting komt in een grijze kleur en uitdroging van de druiven. Wordt behandeld met zwavel.

OENOLOGIE
Wetenschap van de wijn en de fysische, biologische en chemische processen van bereiding en de conservering, maar ook de landbouwkundige factoren die in een eerder stadium hieraan een bijdrage leveren.

ORGANOLOPTISCH
Aanduiding van de kwaliteiten of eigenschappen die bij het proeven door de zintuigen worden waargenomen, zoals kleur, geur en smaak.

OUD
Term die voor velerlei uitleg vatbaar is, maar over het algemeen is het een wijn die enkele jaren oud is en die op fles is gerijpt na opvoeding op vat.

OUILLAGE
Het regelmatig bijvullen van de vaten tijdens de opvoeding in de kelder om het vat vol te houden, te vermijden dat de wijn aan de lucht wordt blootgesteld en zo azijnsteek (een azijnsmaak) te voorkomen.

OXIDATIE
Resultaat van de werking van de zuurstof in de lucht op de wijn. Oxidatie heeft een ongunstig effect op witte wijnen omdat de aromatische bestanddelen hierdoor vóór de gisting gedenatureerd worden. Extreme oxidatie komt tot uiting in een verandering van kleur (oranje weerschijn in rode wijnen, bruine weerschijn in witte) en vooral een veranderin...

PÉTILLANT
Franse term voor een wijn die minder sterk bruist dan een mousserende wijn.

RÉCOLTANT-MANIPULANT
In Champagne: de wijnboer die zelf zijn champagne maakt.

SÉLECTION DE GRAINS NOBLES
Speciale aanduiding die kan worden toegevoegd aan de appellations Alsace en Alsace Grand Cru, voor de druivenrassen Riesling, Gewurztraminer, Tokay-Pinot gris en Muscat, indien ze beantwoorden aan buitengewoon strikte productievoorwaarden, met name wat betreft hun natuurlijke rijkdom aan suikers. De door de regelgeving vereiste zeer hoge concentra...

SÉMILLON
Laat wit druivenras dat met name in de streek van Bordeaux wordt verbouwd en waarvan onder andere de grote likeurachtige wijnen worden gemaakt. Dit druivenras, dat gevoelig is voor pourriture noble, levert een zeel zalvende wijn op met aroma's van steenvruchten, peer en honing. Het is minder zuur dan de Sauvignon blanc, waarmee het vaak wordt verm...

SMAAK
Zintuiglijke waarneming (zoet, zout, zuur of bitter) die door voedsel op de tong wordt geproduceerd.

SULFITAGE
Toevoeging van een sulfietoplossing aan most of wijn ter bescherming tegen complicaties of ziekten, of om de gisten te selecteren (gisten in plaats van bacteriën vóór de alcoholische gisting). Sulfitage houdt ook verband met de hygiënische toestand en de kwaliteit van de oogst die binnen wordt gebracht. Tegenwoordig wordt het gebruik van SO2 g...

SYLVANER
Een wit druivenras uit de Elzas dat in het algemeen een fruitige wijn oplevert die zeer aangenaam is om te drinken.

SYRAH
Druivenras dat zich in de Côtes du Rhône en het zuiden van Frankrijk sterk uitbreidt. Levert een dieprode astringente wijn op, met een geur van viooltjes, peper, braam of bosbes. De wijnen hebben krachtige maar zeer verfijnde, fluwelige tannines, waardoor ze verfijnd ouderen.

THERMORÉGULATION
Techniek waarmee de temperatuur van de kuipen tijdens de gisting wordt geregeld. Deze techniek heeft een ware revolutie in de vinificatie ontketend vanwege de grote invloed van de temperatuur op de stofwisseling van de gisten en het vrijkomen van aroma's of tannines in een wijn.

UGNI BLANC
Wit druivenras dat verbouwd wordt in het Zuidwesten (en in Charentes onder de naam Saint-Emilion), dat een vrij zure wijn oplevert die nauwelijks bewaard kan worden, maar zich perfect leent voor de distillatie van Cognac.

UIT BALANS
Wordt gezegd van een wijn die niet in balans is. Een van de componenten van de balans is dan sterker dan een of meer andere. Deze componenten zijn: zuurgehalte, astringentie, zalvendheid, alcohol, suiker (voor de witte wijnen). In het begrip balans versterken zuur en astringent (tannines) elkaar, terwijl zuur en zoet of zalvendheid elkaar verzacht...

UITERLIJK
Duidt op hoe de wijn eruit ziet als hij nauwkeurig bekeken wordt.

V.D.L.
Versterkte wijn: een zoete wijn die verkregen wordt door toevoeging van eau-de-vie aan vers druivensap (Pineau des Charentes). Zie ook MISTELLE.

V.Q.R.P.D.
Vin de Qualité Produit dans une Région Déterminée: Kwaliteitswijn die in een bepaalde regio is geproduceerd. Onderscheidt zich in de regelgeving van de Europese Unie van de Vins de Table. De Franse AOC- en AO-VDQS-wijnen vallen hieronder.

VÉRAISON
Moment waarop de druiven van groen naar blauw of groenachtig wit (witte druivenrassen) overgaan. Deze verandering in het hormonale evenwicht van de wijnstok vormt het begin van de rijping van de druiven.

VOL
Wordt gezegd van een wijn die alle kwaliteiten van een goede wijn heeft en die in de mond een vol gevoel geeft.

VOLUME
Eigenschap van een mondvullende wijn.

VRIENDELIJK
Een wijn waarvan alle aspecten aangenaam zijn en niet te uitgesproken.

VROUWELIJK
Wordt gezegd van wijnen die teder en licht zijn, zonder al te krachtige tannines en niet robuust.

VRUCHTZETTING
Het verschijnen van de druiven na de bloei (de bloem verandert in een vrucht).

VUURSTEEN
Wordt gezegd van een wijn waarvan het aroma doet denken aan vuursteen die zojuist vonken heeft gegeven. Deze geur is vooral merkbaar in wijnen die op kalkrijke bodems groeien, zoals in Sancerre. De minerale tonen ontwikkelen zich bij het ouderen tot de kerosine- of dieselaroma's die men in sommige Elzasser Rieslings aantreft.

WEE
Wordt gezegd van een onaangenaam zoete wijn met gering zuurgehalte.

WEELDERIG
Wordt gezegd van een mondvullende harmonieuze wijn met een lange afdronk.

WRANG
Wordt gezegd van een zeer astringente wijn met een grove tanninestructuur. Op de astringentieschaal is 'wrang' sterker dan 'stroef' en minder sterk dan 'inktachtig'.

ZIJDEACHTIG
Wordt gezegd van een soepele, toegankelijke, volle en zachte en fluweelachtige wijn met verfijnde en fluweelachtige tannines.

ZINTUIGLIJKE ANALYSE
Technische benaming voor het analytisch proeven om de kwaliteiten en fouten van een wijn te bepalen. Hierbij wordt enerzijds gebruik gemaakt van wetenschappelijke kennis die de herkomst van geuren en smaken van een wijn verklaart, en anderzijds van een zeer goed getraind reukvermogen dat in staat is aroma's reeds bij een zeer laag niveau waar te n...

ZUURHEID
De zuurheid, mits niet overheersend aanwezig, voegt frisheid en nervositeit toe aan de balans van de wijn. Teveel zuur is echter een fout. De wijn krijgt hierdoor een bijterig en groen karakter. Onvoldoende zuur maakt de wijn echter vlak. Het zuurgehalte komt voor het overgrote deel voort uit de stofwisseling van de wijnstok. Wijnsteenzuur, melkzu...