Kopie van `Move-Eat`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Move-Eat
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wat staat er op het etiket van een voedingsproduct?
Datum & Land: 18/04/2012, BE
Woorden: 80


Actieve bifidus
Actieve bifidus is gewoon een reclamekreet. Bifidus verwijst naar de melkzuurbacterie die aanwezig is in het product, maar het geheel heeft geen enkele betekenis.

ADH
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is de dagelijks hoeveelheid die een gemiddelde volwassen persoon van een bepaalde stof (bijv. Vitamine C) moeten opnemen om het lichaam normaal te laten functioneren. Deze aanduiding is dus niet hetzelfde voor alle personen en is slechts een indicatie voor de ADH van een persoon. Fysieke activiteiten, leeftijd...

Aminozuren
Aminozuren worden in het lichaam gebruikt voor het aanmaken van enzymen zoals hemoglobine. Er bestaan 20 aminozuren waarvan er 8 onontbeerlijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Deze 8 aminozuren moeten dan ook worden opgenomen via de voeding. Aminozuren worden opgenomen onder de vorm van lange ketens aan elkaar geschakelde aminozuren...

Aspartaam: E951
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 200x zoeter is dan suiker. De energetische waarde van aspartaam is dezelfde als deze van gewone suiker maar je hebt er natuurlijk veel minder van nodig. Aspartaam is niet schadelijk bij de consumptie van normale hoeveelheden. Nederlands onderzoek wees uit dat men om de dagelijkse dosis te overschrijden 4 li...

A-linoleenzuur
a-linoleenzuur is het meest voorkomende een omega 3 vetzuur. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid a-linoleenzuur is 1-2 gram. Zie omega 3.

Biologisch geteeld
Bij biologische teelt staat respect voor de natuur centraal en wordt getracht het milieu zo weinig mogelijk schade toe te brengen. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingmiddelen of bemesting. De voorwaarden voor biologische teelt verschillen van product tot product. Alle producten die het biogarantielabel dragen, zijn biologisch...

Cafeïne
Cafeïne is een ingrediënt dat voornamelijk voorkomt in koffie, thee, cola en chocolade. Het heeft een licht stimulerend effect en wordt binnen enkele minuten na het drinken opgenomen in het bloed. Na enkele uren is het terug uit het bloed verdwenen. Overdosissen kunnen voorkomen vanaf 7 koppen koffie per dag, maar dit hangt sterk af van persoon t...

Calcium
Calcium is het meest voorkomende mineraal is ons lichaam. De dagelijkse behoefte aan calcium is ongeveer 900 mg per dag. Vrouwen na de menopauze en 60-plussers hebben dagelijks 1.200 mg nodig. Bronnen van calcium zijn melk, kaas yoghurt, peulvruchten, volkorenbrood en sommige mineraalwaters.

Calorie
Calorie is een eenheid voor energie. Een gemiddelde volwassen persoon heeft dagelijks 2250 Kcal nodig. 1kcal = 1000calorieën; 1 calorie = 4.18 joule.

Chloor
Tekorten aan chloor treden zelden op in de westerse wereld. Minimale dosis is 750 mg per dag. Chloor wordt vooral opgenomen door de consumptie van keukenzout.

Cholesterol
Cholesterol is een stof die enkel in zeer lage concentraties voorkomt in voedingsmiddelen. Cholesterol is essentieel voor het menselijk lichaam en kan bij een te hoge concentratie hart en vaatproblemen veroorzaken. Cholesterol in het bloed is voornamelijk te wijten aan de opname van vetzuren. De opname van cholesterol uit voedingsproducten levert s...

Conserveer- of bewaarmiddelen
(E 200-252) Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en-of gisten tegen te gaan.

Dextrose
Dextrose is een monosaccharide, behoort tot de snelle suikers en bevat 4 kcal per gram.

DHA
Docosahexaeenzuur is een Omega 3 vetzuur. Zie Omega 3.

Disacchariden
Disacchariden bestaan uit twee suikers die met mekaar verbonden zijn. Ze kunnen snel gesplitst worden en vervolgens worden opgenomen door het lichaam die ze omzet in energie.

Emulgatoren
(E400-495) Wanneer een druppeltje vet in water wordt gedaan, kan je zien dat dit druppeltje zich niet verspreidt in het water. Vet en water zijn dus onmengbaar. Een emulgator is een stof die ervoor zorgt dat vet en water wel kunnen mengen. Het beste voorbeeld van een emulgator is eigeel. Eigeel zorgt in mayonaise ervoor dat de ol...

Energetische waarde
De energetische waarde van een voedingsmiddel geeft aan hoeveel energie uit een voedingsmiddel kan worden gehaald. Het resultaat wordt uitgedrukt in kJ of kcal. Voor het berekenen van de energetische waarde van een product wordt de volgende formule gebruikt: {Eiwitten (g) x 17} + {koolhydraten (g) x 17} + {vetten (g) x 37} = voedingswaarde in kJ.

Fenylalanine
Fenylalanine is een aminozuur dat noodzakelijk is in onze voeding. Bepaalde mensen leiden echter aan fenylkeutonurie en kunnen het teveel aan fenylanaline niet via de urine uitscheiden. In de plaats hiervan wordt het omgezet in giftige verbindingen. Voor deze mensen is het dus belangrijke te weten of fenylanaline aanwezig is in een bepaald product.

Fermentatie
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën en gisten worden gebruikt voor de productie van voedingswaren. De bacteriën en gisten produceren bepaalde stoffen (Bijv. Alcohol) die gefermenteerde levensmiddelen hun karakteristieke smaak geven. Voorbeelden van gefermenteerde levensmiddelen zijn: kaas, yoghurt, bier, salami, zuurkool, zwarte olijven, ...

Fl. OZ.
Fluid ounces, Engels inhoudsmaat. 1 fluid ounce = 28.413 ml.

Fosfor
Fosfor is vooral aanwezig in dierlijke en volkoren producten. Tekorten komen nooit voor. Teveel aan fosfor kan de opname van calcium remmen. Dagelijkse dosis is 800-1000 mg per dag.

Fructose
Fructose is een monosaccharide, behoort tot de snelle suikers en bevat 4 kcal per gram.

Geconcentreerd sap
Vruchtensappen op basis van geconcentreerd sap worden op de volgende wijze geproduceerd. Allereerst perst men in het land van herkomst de vruchten en dikt men het sap in tot men een siroop verkrijgt die slechts 10% van het originele volume omvat. Deze siroop vriest men in. Het transport van deze bevroren stroperige massa, van 90% vocht ontdaan, is ...

Gefermenteerde melkdrank
Een gefermenteerde melkdrank is een product op basis van melk. Aan de melk werden bacteriën toegevoegd die voor een fermentatieproces in de melk zorgden. Het eindproduct bezit een grote dosis melkzuurbacteriën (probiotica) en een specifieke smaak te wijten aan het fermentatieproces. Andere voorbeelden van gefermenteerde melkproducten zijn yoghurt...

Geïntegreerde teelt
Bij geïntegreerde teelt tracht men zorg te dragen voor het milieu zonder de economische aspecten uit het oog te verliezen. Gewasbescherming gebeurt het liefst zonder gebruik van chemische producten. Indien economische schade dreigt voor de teler en biologische methoden niet helpen, mogen chemische producten gebruikt worden.

Gemiddelde voedingswaarde
De gemiddelde voedingswaarde geeft aan hoeveel van een bepaalde voedingsstof (bijv. Koolhydraten) in een voedingsmiddel zit.

Gepasteuriseerde melk
Pasteuriseren is een sterilisatiemethode waarbij alle schadelijke micro-organismen worden vernietigd. De melk wordt daarvoor opgewarmd gedurende 15 seconden tot een temperatuur van 70-75°C. Deze melk kan in de ijskast 7 dagen bewaard worden.

Gesteriliseerde melk
Sterilisatie doodt eveneens alle micro-organismen en gebeurt door de melk enkele seconden te verwarmen tot 130°C en vervolgens 10-20 minuten te verwarmen tot 110-120°C. Deze melk kan enkele maanden bewaard worden bij kamertemperatuur.

GGO-vrij
Dit betekent dat het product geen Genetische Gemodificeerde Organismen bevat. GGO's zijn geen risico voor de volksgezondheid maar de gevolgen ervan op het milieu zijn nog onvoldoende bestudeerd.

Glucose
Glucose is een monosaccharide, behoort tot de snelle suikers en bevat 4 kcal per gram.

Glutenvrij
Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in diverse graansoorten (Tarwe, gerst, rogge...). Zo zijn 90% van alle eiwitten uit tarwe gluten. Het lichaam van bepaalde mensen reageert overgevoelig wanneer het in contact komt met gluten. De symptomen hiervan zijn diarree, winderigheid, stinkende ontlasting... kunnen optreden. De symptomen hangen...

Guarana
Guarana is een bestanddeel dat kan worden teruggevonden in bepaalde sportdrankjes. Uit onderzoek blijkt dat de aangeprezen stimulerende werking waarschijnlijk te wijten is aan de cafeïne en suiker in de drankjes en niet aan de guarana. Het product werd schadelijk bevonden in hoge concentraties en dus kunnen mogelijk problemen optreden bij het cons...

Hypoallergeen
Hypoallergeen bestaat uit twee woorden.

IJzer
De aangeraden hoeveelheid aan ijzer bedraagt 9 mg per dag. IJzer komt vooral voor in vlees. Tekorten leiden tot bloedarmoede en fysieke vermoeidheid.

Inuline
Inuline is een oplosbare of fermenteerbare vezel. Zie vezels.

Isotoon
Isotone dranken bevatten dezelfde concentratie aan stoffen als is terug te vinden in het bloed. Deze dranken zijn geschikt om te drinken tijdens de sportbeoefening.

Jodium
De aangeraden hoeveelheid jodium per dag bedraagt 150 µg. Jodium is noodzakelijk voor een goede werking van de schildklier en bij tekorten kunnen schildklierstoornissen en afwijkingen in de groei optreden. Jodium komt voor in vis en zeevruchten.

Joule
Joule is een eenheid voor energie. Een gemiddeld volwassen persoon heeft ongeveer 9420 KJ nodig per dag. 1kJ = 1000 Joule. 1 joule = 0.24 calorie.

Kalium
Kalium kan voornamelijk worden teruggevonden in groenten, fruit, vlees, vis en noten. Tekorten komen zeer zelden voor (enkel ingeval van diarree of andere hevig vochtverlies). Overdosissen aan kalium kunnen enkel optreden na een injectie met kalium. De dagelijkse behoefte is 3.5 g per dag.

Kinine
Kinine is een stof die afkomstig is uit de schors van de kinaboom. De stof wordt gebruikt als medicijn tegen malaria en heeft tevens een koortswerende werking. Ze heeft een bittere smaak en geeft een blauwe kleur aan tonic wanneer die in de buurt van een UV lamp wordt gehouden. De concentratie van kinine in drankjes (max. 85mg-l) zoals tonic en gin...

Kleurstoffen
(E 100-180) Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken. Terwijl het correct gebruik van sommige additieven zoals bewaarmiddelen goed te verantwoorden is inzake voedselveiligheid, staat het nut van kleurstoffen en smaakversterkers eerder ter discussie omdat zij in principe niet n...

Koemelkeiwitallergie
Koemelkeiwitallergie treedt voornamelijk op bij baby's. De symptomen zijn dezelfde als bij andere allergische reacties: huiduitslag, braken, buikkrampen en in extreme gevallen anafylactische shock. De symptomen worden veroorzaakt door de eiwitten die aanwezig zijn in de koemelk. Meestal ontgroeit de baby de allergie na 12 tot 18 maanden. Tot die ti...

Kombucha
Kombucha is een extract afkomstig van een fermentatie van zwarte thee en suiker met behulp van verschillende bacteriën en gisten. Industriële geproduceerd thee zou geen risico voor de volksgezondheid opleveren. Voor zelfgemaakte kombucha thee kan dit niet gegarandeerd worden en kunnen mogelijk besmettingen met schadelijke bacteriën optreden. De ...

Koolhydraten
Koolhydraten komen voor in drie soorten: monosacchariden, disacchariden en polysacchariden. Alle koolhydraten zijn opgebouwd uit suiker. Monosacchariden uit één suiker, disacchariden uit twee suikers en polysacchariden uit een hele keten van suikers. Zie ook monosacchariden, disacchariden en Polysacchariden. Alle koolhydraten leveren dezelfde koe...

Linolzuur
Linolzuur is het meest voorkomende omega 6 vetzuur. De dagelijks aanbevolen dosis bedraagt 11gram. Zie Omega 6.

L. casei imunitas
Lactobacillus casei imunitas is een melkzuurbacterie met een probiotische werking.

Magnesium
Magnesium komt voornamelijk voor in plantaardige voedingsmiddelen. Tekorten ontstaan zelden (enkel bij ondervoeding, alcoholisme en langdurige diarree). Overdosissen ontstaan enkel bij inname van magnesiumpillen en verstoren de nierfunctie. Minimale opname bedraagt 400 mg per dag.

Maltose
Maltose is een disaccharide, behoort tot de snelle suikers en bevat 4 kcal per gram.

Menthol
Menthol is een stof met een verfrissende werking. Het wordt daarom vaak gebruikt in medicijnen tegen keelpijn en verstopte neus om de pijn te verzachten.

mg
Eén duizendste van een gram.

Monosacchariden
Monosacchariden zijn eigelijk gewone suikers die door het lichaam onmiddellijk kunnen worden omgezet in energie (het zijn de zogenaamde snelle suikers).

Natrium
Natrium wordt in de westerse wereld veel gebruikt in de keuken en zit voornamelijk in zout. Tekorten treden slechts zelden op (enkel in geval van braken, diarree of veel zweten). Teveel aan zouten kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Vandaar dat wordt aangeraden minimaal 500 mg en maximaal 9 g per dag te consumeren.

Oligofructose
Oligofructose is een oplosbare vezel. Zie vezels.

Omega 3
Omega 3 vetzuren zijn stoffen die de mens niet zelf kan aanmaken en die dus moeten worden opgenomen via de voeding. De gemiddelde Belg neemt onvoldoende omega 3 vetzuren op uit de voeding. Deze vetzuren komen voornamelijk voor is vis, groene groenten en noten. De mens heeft ongeveer 2-3 gram per dag van deze vetzuren nodig. Aangeraden wordt van 1 o...

Omega 6
Omega 6 vetzuren zijn stoffen die de mens niet zelf kan aanmaken en die dus moeten worden opgenomen via de voeding. Omega 6 vetzuren zijn vooral aanwezig in varkensvlees, rundvlees en (zonnebloem, maïs en soja) olie. Meestal is een overmaat van omega 6 vetzuren aanwezig in onze voeding. Deze overmaat bemoeilijkt de opname van omega 3 vetzuren, waa...

OZ
Ounce, een Engelse gewichtmaat. 1 ounce = 28.34952g.

Peptiden
Peptiden zijn ketens van aminozuren die ontstaan wanneer proteïnen in stukjes breken. Zie ook Proteïnen en aminozuren.

Plantaardige stanol of sterol
Dit zijn beide cholesterolverlagende stoffen die aan bepaalde voedingsproducten worden toegevoegd. Ze kunnen het cholesterolgehalte 10-15% verlagen. Het effect van deze producten is niet blijvend en verdwijnt eens de inname van de producten wordt gestopt.

Polyolen
Polyolen zijn zoetstoffen die minder energie bevatten dan gewone suiker, polyolen leveren hierdoor 40% minder calorieën dan gewone suikers. Voorbeelden zijn sorbitol, mannitol en xylitol.

Prebiotische vezels
Prebiotische vezels zijn oplosbare vezels die worden toegevoegd aan een breed gamma van producten om de werking van de darmflora te stimuleren. Dit kan nuttig zijn voor personen met een gestoord voedingspatroon dat te weinig onoplosbare vezels bevat. Voor personen met een evenwichtig voedingpatroon is het echter niet noodzakelijk deze producten in ...

Probiotica
Probiotica zijn (melkzuur)bacteriën die mogelijk een positieve invloed hebben op de gezondheid en de verteringsprocessen in het bijzonder. Enkele van deze invloeden zijn wetenschappelijk bewezen en aanvaard (remmen van diarree, verhelpen-verminderen van lactose-intolerantie, een verbeterde stoelgang), terwijl andere positieve effecten niet als bew...

Proteïnen
Proteïnen of eiwitten bestaan uit lange ketens van verschillende (gemiddeld een 500-tal) aminozuren die met mekaar verbonden zijn. Aminozuren zijn dus essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. De aminozuren die niet in enzymen worden omgezet, worden omgezet in energie. Zie aminozuren.

Quorn
Quorn is een schimmel (Fusarium graminearum) meestal gemengd met kippe-eiwit, kleur- en smaakstoffen. De schimmel wordt gekweekt in een fermentor (groot vat). Wanneer de schimmel voldoende gegroeid is, wordt de productie stopgezet en wordt de schimmel geoogst, gedroogd en verhit. Het resultaat is een deegachtige massa die gemengd wordt met kippe-ei...

Selenium
De aangeraden hoeveelheid selenium is 70 µg per dag. Selenium is vooral aanwezig in dierlijke producten. Tekorten komen zelden voor.

Stabilisatoren
(E322-495) Stabilisatoren zorgen er voor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft en dat het product hetzelfde uitzicht als vlak na de fabricatie behoudt. Zie emulgatoren.

Synbiotica
Synbiotica zijn een combinatie van pro- en prebiotica.

Taurine
Taurine is een stof die van nature in het lichaam aanwezig is in voldoende concentraties. Het wordt vaak toegevoegd aan energiedranken. Taurine heeft echter geen versterkende effect en geen positieve invloed op de werking van het lichaam.

THT
Ten minste houdbaar tot.v.

Trage suikers/koolhydraten
Trage suikers zijn meestal polysacchariden. Het zijn stoffen die door een eerste verteringsstap worden omgezet in suikers. Doordat deze stap een beetje tijd vergt, spreekt men van trage suikers. Deze suikers kunnen dan worden opgenomen door het lichaam.

Transvetzuren
Deze vetzuren behoren tot de categorie van de onverzadigde vetzuren en zijn niet essentieel voor de mens. In tegenstelling tot de andere onverzadigde vetzuren hebben transvetzuren een negatieve invloed op de cholesterol en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Er wordt dan ook aangeraden de consumptie van transvetzuren zo laag mogelijk te houden. ...

UHT
(melk) Ultra Hoge Temperatuur. Dit verwijst naar de methode waarop de melk werd gesteriliseerd. UHT melk wordt gedurende 2-5 seconden verwarmd tot 135-150°C om alle micro-organismen te doden. Deze melk kan 3 maanden bewaard worden bij kamertemperatuur.

Vezels
Vezels zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding en spelen een rol in de verteringsprocessen. Verder zouden ze het risico voor bepaalde kankers verlagen en de cholesterol verlagen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bedraagt 25-35 g. Vezelrijke producten zijn volkoren producten, groenten, fruit, noten en aardappelen. Vezels kunnen wor...

Verpakt onder beschermende atmosfeer
Producten die verpakt zijn onder beschermde atmosfeer bevatten over het algemeen minder bewaarmiddelen. Dit komt doordat de verpakking werd ontworpen om voedselbederf tegen te gaan. De verpakking is luchtdicht en bevat een mengsel van onschadelijke gassen zoals onder andere zuurstof en stikstof. Door de aanwezigheid van deze gassen kunnen de aanwez...

Vetzuren
(mono-, polyonverzadigd, verzadigd) Vetzuren zijn stoffen die eenvoudig worden opgenomen in het lichaam en bij een te hoge opname schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Overgewicht, verhoogd risico op hart en vaatziekten en een verhoogde cholesterol zijn de bekendste gevolgen. Alle vetzuren leveren bevatten grote ...

Vitaminen
Vitaminen komen niet altijd onder dezelfde naam voor. Vaak wordt een ouderwetse of een wetenschappelijke benaming gebruikt. Zie hier de lijst met de verschillende namen van de verschillende vitaminen en hun aanbevolen dagelijkse dosis:

v.i.d.s.
Vet in droge stof.

v.g.
Vetgehalte.

Wei-eiwitten
Wei is een restproduct van de productie van kaas. Het is een waterachtige vloeistof die rijk is aan eiwitten. Wei-eiwitten worden zoals andere eiwitten afgebroken bij de vertering en omgezet in aminozuren. Wei-eiwitten bezitten geen gezondheidsvoordeel t.o.v. andere eiwitten die reeds overvloedig in onze voeding voorkomen.

Xylitol: E967
Xylitol is een natuurlijke zoetstof die onder andere voorkomt in fruit en champignons en even zoet is als gewone suiker. Xylitol tast het gebit niet aan zoals gewone suikers en bezit minder calorieën dan gewone suikers. 2.5 calorieën per gram xylitol tegen 4kilocalorieën per gram suiker. Bij inname van meer dan 2gram per dag kan een laxerend eff...

Zoetstoffen
(E 950-967 en E 420-421) Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid calorieën sterk te verhogen. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum.