Kopie van `Koppeling online - begrippenlijst techniek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Koppeling online - begrippenlijst techniek
Categorie: Techniek en industrie > basistechniek
Datum & Land: 24/06/2012, NL
Woorden: 149


Behoefte
Een behoefte is iets wat mensen nodig hebben of iets wat ze willen hebben.

Blindklinknagels (popnagels)
Blindklinknagels (popnagels) bestaan uit een kop en een pen. Met een speciale popnageltang trek je de pen de kop strak om de dunne stukken metaal.

Boogconstructie
Een constructie in de vorm van een boog. Een boogconstructie is heel erg stevig en vormvast.

Bout
Een bout is een rechte metalen staaf, met een kop. De kop is zeshoekig of rond. De ronde kop is bol of plat. De ronde kop kan een gleuf, een rechthoekige of kruisvormige inkeping bezitten. In de inkeping past de punt van een schroevendraaier. Op de schroefdraad van een bout kun je een moer draaien. Met een bout en een moer kun je demontabe...

Cilinder
Een cilinder heeft een diameter en een hoogte. Een cilinder zit in een verbrandingmotor.

Cirkel
Een cirkel is een gesloten rondje.Een cirkel heeft een straal en een diameter. Een cirkel kan je tekenen met een passer of met een cirkelmal of een cirkelsjabloon.

Cirkelmal
Een cirkelmal is een doorzichtig stuk hard plastic, waar allemaal verschillende cirkels uit zijn gehaald. Bij elke cirkel staat welke doorsnede die cirkel heeft. Bij elke cirkel staan ook vier hulpstreepjes. Met een cirkelmal kan je cirkels tekenen. Als je weet waar de cirkel moet komen, kan je eerst hulplijnen in je tekening maken. De hul...

Cirkelsjabloon
Een cirkelmal is een doorzichtig stuk hard plastic, waar allemaal verschillende cirkels uit zijn gehaald. Bij elke cirkel staat welke doorsnede die cirkel heeft. Bij elke cirkel staan ook vier hulpstreepjes. Met een cirkelmal kan je cirkels tekenen. Als je weet waar de cirkel moet komen, kan je eerst hulplijnen in je tekening maken. De hul...

Contragewicht
Een contragewicht is een zwaar gewicht. Een hijskraan heeft bijvoorbeeld een contragewicht. Het contragewicht zorgt ervoor dat de hijskraan niet voorover valt als er een zware last omhoog wordt gehesen. Het contragewicht houdt de hijskraan in evenwicht.

Computertekening
Een computertekening is een tekening op het beeldscherm van een computer. Een computertekening kan gemakkelijk gekanteld en gedraaid worden. Daardoor is de ruimtelijke vorm vanuit alle kanten te bekijken. Een computertekening is gemakkelijk te veranderen. Een computertekening kan uitgeprint worden. Een computertekening wordt met de compute...

Constructie
Een constructie is een voorwerp dat bestaat uit meerdere onderdelen. De verschillende onderdelen zijn met elkaar verbonden. De verbindingen kunnen vast of demontabel zijn. Ook kunnen onderdelen draaibaar met elkaar verbonden zijn. In een constructie kunnen meerdere materialen gecombineerd worden.

Constructielijm
Constructielijm is een lijm die allerlei materialen aan elkaar kan lijmen. Deze lijm kan tegen water. De verbinding die je maakt met constructielijm is pas sterk als de lijm goed droog is.

Contramoer
Een contramoer is gewoon een extra moer op een bout. De extra moer wordt strak tegen de andere moer gedraaid. Daardoor trilt de verbinding niet meer los. Een contramoer wordt vaak gebruikt bij draaiende verbindingen die gemaakt zijn met een bout en een moer.

Derailleur
Een racefiets heeft bij de achteras een derailleur. De derailleur schakelt de ketting van het ene kettingwiel naar het andere over. Daardoor kun je sneller of minder snel fietsen. Onder het derailleur steken twee kleine tandwielen uit.

Deuvels
Kleine stukjes rondhout met fijne groefjes die over het oppervlak lopen. Deuvels worden gebruikt om in constructies van hout (vaste) verbindingen te maken. De deuvels zijn van buitenaf niet zichtbaar. Om een verbinding met deuvels te maken moet je in de te verbinden onderdelen gaten boren. De deuvels moeten precies in deze gaten passen. ...

Demontabele verbinding
Een demontabele verbinding is een verbinding waarbij je de onderdelen van de constructie weer uit elkaar kunt halen zonder ze te beschadigen. Voor het maken van demontabele verbindingen worden sluitingen, schroeven, moeren en bouten gebruikt. Een voorwerp dat met demontabele verbindingen in elkaar is gezet kun je gemakkelijk uit elkaar hal...

Diameter
Een cirkel heeft een diameter. De diameter loopt van de ene kant van de cirkel, precies via het midden naar de andere kant van de cirkel.De diameter geef je aan millimeters. Een ander woord voor diameter is doorsnede. Aan de diameter zie je hoe groot een cirkel is. Het symbool voor doorsnede is: ?

Dode punten
Dode punten zitten aan het begin en einde van elke slag. Er is een bovenste dode punt en een onderste dode punt. Het is de plek waar de zuiger van een motor even stil staat, of het spinnewiel stopt met draaien. Zonder hulpmiddel stopt de beweging van de zuiger voorgoed.

Draaiende beweging
Bij een draaiende beweging draait de beweging rond, zoals bij een wiel.

Drijfstang
Een drijfstang is een stang. Het zit vast aan een kruk. Een drijfstang zie je bij een kruk- drijfstangmechanisme, zoals bij een spinnewiel of een motor van een auto. De drijfstang zorgt ervoor dat de beweging wordt overgebracht naar de kruk.

Driepuntsverbinding
Een driepuntsverbinding is een verbinding waarbij drie punten tot een driehoek zijn verbonden. Een driepuntsverbinding maakt een constructie vormvast en stevig.

Drukspanning
Als er op of tegen een voorwerp geduwd wordt ontstaat er spanning in het voorwerp. Die spanning heet de drukspanning. Drukspanning ontstaat in een onderdeel van een constructie als er op of tegenaan geduwd wordt.

Druk
Een onderdeel van een constructie wordt op druk belast als er drukspanning aanwezig is. Drukspanning ontstaat als er op of tegen dat onderdeel geduwd wordt.

Draadnagel(s)
Draadnagels zijn dunne, metalen verbindingspennen met een spitse punt en een platte kop. Soms is de kop niet plat. Draadnagels worden gebruikt om vaste verbindingen te maken in constructies van hout.

Duimstok
Een duimstok is een meetlat die uit meerdere aan elkaar scharnierende latjes bestaat. Op de duimstok staat de maat in millimeters en centimeters aangegeven. Doordat een duimstok opvouwbaar is, is hij handig in een broekzak mee te nemen. Een duimstok wordt in de bouw veel gebruikt.

Elektromotor
Een elektromotor werkt op elektriciteit. Aan een apparaat met een elektromotor zit een snoer met een stekker. Elektromotoren komen veel voor in huishoudelijke apparaten, zoals een stofzuiger.

Exploded-view tekening
In een exploded-view tekening is een uit elkaar gehaald voorwerp getekend. In de tekening is goed te zien waar in het voorwerp de verschillende onderdelen thuishoren. Ook de plaats van de verschillende onderdelen ten opzichte van elkaar is zichtbaar.

Fabrikant
Een fabrikant is iemand die producten in grote aantallen in een fabriek produceert. Eerst laat hij die producten ontwerpen. Daarbij geeft hij de ontwerper een programma van eisen. Daarmee kan de ontwerper aan het werk.

Felsen
Bij felsen worden metalen onderdelen gedeeltelijk in elkaar gevouwen en daarna plat geslagen. Op deze manier wordt een vaste verbinding tussen de onderdelen van de constructie gemaakt. Felsen wordt toegepast bij dunne metalen materialen.

Figuurlijn
Figuurlijnen zijn de dikke lijnen op een technische tekening die de vorm van het ontwerp aangeven. Een technische tekening zet je eerst op in dunne lijnen. De lijnen die de vorm van het ontwerp aangeven maak je dikker. Dat heet optekenen. De dikke lijnen die je optekent zijn de figuurlijnen. De rest van de dunne lijnen gum je weg als je ze...

Getande ring
Een getande ring is een metalen ring met tanden. De ring heeft aan beide zijden tanden. De getande ring wordt gebruikt in verbindingen met een bout en moer. De ring voorkomt dan het lostrillen van de moer. De ring grijpt met de tanden in het materiaal van de constructie. Bij houten constructies beschadigd het hout hierdoor.

Haakse overbrenging
Bij een haakse overbrenging grijpen kroonwielen in elkaar. Bij een haakse overbrenging wordt de beweging van richting veranderd.

Hartlijn
Een hartlijn is een stippellijn van korte en langere streepjes die precies door het midden van een getekend figuur loopt. In een technische tekening deelt de hartlijn een symmetrisch voorwerp doormidden. We noemen zulke voorwerpen symmetrisch. De twee helften zijn elkaars spiegelbeeld.Een rond voorwerp krijgt twee hartlijnen

Hefboom
Een hefboom is een staaf die draait om een draaipunt. Met een hefboom kun je bewegingen verkleinen en vergroten. Met een hefboom vergroot je de kracht die je uitoefent. Hoe langer een hefboom is, hoe sterker je bent.

Horizontale lijn
Een horizontale lijn is een liggende lijn die links en rechts precies even hoog is. Een horizontale lijn kan je tekenen met een tekenhaak. Horizontale lijnen trek je van links naar rechts.

Houtlijm
Houtlijm is lijm die speciaal gemaakt is om hout te verlijmen. Deze lijm kan niet tegen water. Om een stevige verbinding te krijgen moet de lijm goed kunnen drogen.

Huishoudcentimeter
Soepel meetlint van soms wel 2 meter lang, waar de maat in millimeters en centimeters op staat. Een huishoudcentimeter wordt veel gebruikt in de textiel en voor lichaamsmaten, bijvoorbeeld om de omtrek te meten.

Hulplijn
Hulplijnen zijn dunne potloodlijntjes op de eerste aanzet voor een technische tekening. Met hulplijnen zet je een technische tekening op. Een belangrijke hulplijn is de lijn over het midden van het papier. Hulplijnen gum je later weer uit. Sommige hulplijnen trek je dikker over. Dat zijn de figuurlijnen.

Hydraulisch systeem
Een hydraulisch systeem bestaat uit cilinders en leidingen. Deze cilinders en leidingen zijn gevuld met vloeistof, meestal olie. In de cilinders zitten zuigers. Als je een zuiger naar beneden drukt, drukt hij de olie eronder weg. Deze weggeduwde olie duwt ergens anders tegenaan waardoor bijvoorbeeld iets kan worden samengeperst of omhoog g...

Industrieel product
Veel producten worden in fabrieken gemaakt. Dit noem je industriële producten. Een stoel is een voorbeeld van een industrieel product. Veel industriële producten worden op grote schaal geproduceerd.Alle industriële producten worden eerst getekend. Daarna wordt er een proefmodel gemaakt en getest. Pas als een ontwerp helemaal goed is, wordt...

Isometrische projectie
Bij een isometrische projectie is een ruimtelijk voorwerp in een plat vlak getekend. Je kijkt schuin tegen drie kanten van het voorwerp aan. Deze drie kanten zijn: de voorkant, een zijkant en de bovenkant. De voorkant zit altijd links op de tekening. Bij een isometrische projectie teken je alle verticale lijnen recht omhoog. Alle horizonta...

Isometrisch papier
Isometrisch papier is speciaal gemaakt om er isometrische projecties op te tekenen. Het papier bevat verticale en schuine lijnen. De verticale lijnen lopen recht omhoog. De schuine lijnen zijn onder een hoek van 30° gedrukt. Je ziet allemaal driehoekjes.

Katrol
Een katrol is een wiel dat is vastgemaakt aan een steunpunt. Met een katrol kun je lasten omhoog hijsen.

Kettingwiel
Op een fiets zitten kettingwielen. Kettingwielen zijn tandwielen waar een ketting overheen loopt. Een kettingwiel heeft tanden. De tanden van een kettingwiel grijpen in de schakels van de ketting. Daardoor kunnen kettingwielen niet slippen.

Kettingspanner
Een kettingspanner bestaat uit twee tandwielen en een veersysteem. De kettingspanner houdt de ketting van een fiets strak.

Kogellager
Ondersteuning van een draaiende as in een bus met stalen kogeltjes om de wrijving sterk te verminderen. Waardoor het draaien soepeler gaat.

Kracht
Kracht is een verzamelwoord voor spierkracht, windkracht en waterkracht. Het is de druk waarmee spieren, wind of water tegen iets aan duwen. Kracht kan gebruikt worden bij aandrijving van machines.

Kroonwiel
Kroonwielen hebben een speciale vorm. Bij kroonwielen grijpen de tanden precies in elkaar. De tanden liggen vaak schuin op het wiel. Door de bijzondere vorm grijpen kroonwielen onder een hoek in elkaar.

Kruk
De kruk is een onderdeel van de kruk drijfstangmechanisme. Het is het onderdeel dat kan draaien om zijn as. De kruk zit vast aan de drijfstang. De kruk draait om de krukas.

Krukas
Een krukas is een onderdeel van een kruk-drijfstangmechanisme. De kruk kan draaien om een as, dit heet krukas. Aan de krukas kun je snaarwielen of tandwielen vastmaken. Als de krukas draait draaien de wielen. De krukas brengt de beweging dus over.

Last
Een last is een voorwerp dat je omhoog tilt. Dit kun je doen met een hefboom of een katrol.

Lassen
Bij lassen verbindt je twee stukken van metaal door het metaal te smelten zodat het ineen vloeit. De stukken metaal moeten van dezelfde metaalsoort zijn. Met een lasapparaat verhit je de te verbinden metalen zodat ze smelten. Ze vloeien dan ineen. Door het metaal nu af te laten koelen stolt het weer en zitten de delen aan elkaar vast. Op d...

Liniaal of meetlat
Een liniaal is een houten of plastiken plankje van ongeveer 30 tot 50 centimeter lang, waar langs de lange kant de maat in centimeters en millemeters op staat weergegeven.

Lipjes
Lipjes zijn extra randjes die aan een uitslag van metaalplaat zitten. Ze zijn meestal klein. Bij het in elkaar zetten van de uitslag worden de lipjes gebruikt om de onderdelen met elkaar te verbinden. De verbinding wordt gemaakt door solderen of puntlassen. Om twee delen met elkaar te verbinden is maar een lipje nodig.

Lijmen
Bij lijmen worden voorwerpen of onderdelen van constructies met elkaar verbonden. Daarvoor wordt lijm gebruikt. Er wordt lijm op de te verbinden onderdelen aangebracht. De te verlijmen onderdelen worden tegen elkaar gedrukt. Daarvoor kun je speciale lijmtangen gebruiken.

Lijmrand(en)
Lijmranden zijn de stukjes van onderdelen van constructies of de stukjes van gehele voorwerpen die aan elkaar gelijmd worden. Je maakt er verbindingen mee. Dat doe je met lijm. Bij een uitslag van papier of karton zijn lijmranden speciaal getekende randjes. De hoeken van de lijmranden zijn schuin. Als een uitslag van papier of karton in el...

Maataanduidingen
In de techniek zijn afspraken gemaakt over maataanduidingen. Dan weet je zeker dat iedereen hetzelfde bedoelt. Als maataanduiding gebruiken we bij- een rechthoek: lengte (l) en breedte (b)- een blok: Lengte, breedte en hoogte (h)- een cirkel: diameter (D of ?) (een ander woord voor diameter is doorsnede)- een cilinder: diameter en hoogte- ...

Maatlijn
Maatlijnen zijn de lijnen op een technische tekening die aan beide uiteinden pijlen hebben. Bij het midden van elke lijn staat een getal.Met maatlijnen wordt op een technische tekening aangegeven hoe groot iets is. De maat wordt aangegeven in millimeters.

Meetgereedschap
Om dingen te meten gebruiken we meetgereedschappen.

Meter (m)
Meter is een maat die je gebruikt om de afmetingen van dingen te omschrijven.Over maten zijn afspraken gemaakt. Hoe groot een meter is ligt vast. Over de hele wereld is een meter precies even lang. Een meter (m) bestaat uit 1000 millimeter (mm) of 100 centimeter (cm).Een centimeter (cm) bestaat uit 10 millimeter (mm).

Moer
Een moer is zeskantig (zeshoekig), hol en heeft schroefdraad van binnen. Een moer past op een bout. Moeren en bouten worden samen gebruikt om onderdelen van constructies te verbinden. De verbinding is dan demontabel.

Naden
Naden zijn verbindingen tussen stukken textiel. Naden ontstaan als stukken textiel aan elkaar genaaid worden. De stukken textiel worden met draad aan elkaar verbonden. De draad is zichtbaar in de naden. Naden kun je niet loshalen zonder het textiel te beschadigen. Het zijn vaste verbindingen.

Naad
Een naad is de verbinding tussen textiel. Een naad ontstaat als stukken textiel aan elkaar genaaid worden. De stukken textiel worden met draad aan elkaar verbonden. De draad is zichtbaar op de naad. Het is een vaste verbinding.

Naaien
Naaien is het maken van een verbinding tussen stukken textiel of het maken van een zoom. Daarvoor heb je naald en draad nodig. Je kunt het met de hand of een naaimachine doen. Bij het aan elkaar naaien van stukken textiel ontstaat een naad.

Nok
Een nok is een uitsteeksel op een wiel of een as. Tegen het wiel drukt een stang. Als het wiel draait duwt de nok de stang weg. Met een nok kun je op die manier een draaiende beweging omzetten in een rechtlijnige beweging.

Nokkenas
Wielen waar nokken op zitten draaien om een as. Zo'n as heet een nokkenas.

Ontwerp
Een ontwerp wordt gemaakt volgens een programma van eisen. In het ontwerp worden oplossingen bedacht voor de behoeften die in het programma van eisen staan. Ontwerpen worden gemaakt door een ontwerper. Eerst maakt de ontwerper verschillende schetsen. Als men denkt dat een schets goed is, dan wordt er een proefmodel gemaakt. Dat wordt getes...

Ontwerper
Een ontwerper maakt tekeningen of schetsen om een oplossing voor een probleem te geven. Daar kiest de ontwerper vervolgens de beste schets uit en daar maakt hij of zij een technische tekening van. Aan de hand van die tekening wordt vervolgens een proefmodel gebouwd. De ontwerper kan dan bekijken wat er nog aan het ontwerp verbeterd moet wo...

Oplossing
Een oplossing is een goed antwoord op een vraag. In de techniek bedenken we oplossingen voor allerlei behoeften. Toen mensen bijvoorbeeld de behoefte hadden om lekker te zitten, werden er stoelen gemaakt.

Opengewerkte tekening
Opengewerkte tekeningen zijn tekeningen van doorgesneden voorwerpen. Zo'n tekening wordt ook wel een doorsnede genoemd. Je kunt daarin zien hoe een voorwerp er van binnen uitziet. In een opengewerkte tekening worden vaak onderdelen benoemd.

Passer
Een passer is een metalen instrumentje met twee pootjes die je open en dicht kunt klappen. Aan het uiteinde van het ene pootje zit een scherpe punt. Aan het uiteinde van het andere pootje zit een potloodpunt. Door de poot met de scherpe punt recht naar beneden in een stuk papier te prikken kan je met de potloodpunt aan de andere poot, cirk...

Patroon
Een patroon is een uitslag voor textiel. Het patroon wordt op de stof gelegd en vastgespeld. Daarna wordt de stof uitgeknipt, overal 1 cm groter dan het patroon is. Met de rand van 1 cm breed worden de naden gemaakt. Om kleding te maken worden patronen gebruikt.

Patroonpapier
Patroonpapier is dun, doorzichtig en licht. Het zit op rollen. Patroonpapier is speciaal gemaakt om patronen op te tekenen. Nadat het patroon op het patroonpapier getekend is wordt het uitgeknipt. De uitgeknipte onderdelen van het patroon worden op de stof gespeld.

Parker
Een parker is een metalen ronde staaf, met over de gehele lengte schroefdraad. Een parker heeft een spitse punt en ronde kop. In de platte of bolle kop zit een inkeping, in de vorm van een gleuf of een kruis. Met een parker kun je metalen onderdelen van een constructie met elkaar verbinden. In de te verbinden onderdelen wordt eerst een gat...

Plug
Een plug is een soort kunststof buisje dat hol is en waarin je een schroef kunt draaien. Een plug stop je in een boorgat. Als je een schroef in een plug draait, buigt de plug een beetje open. Daardoor zet de plug zichzelf stevig vast in een boorgat. Het gebruik van pluggen maakt verbindingen sterker.

Pneumatisch systeem
Een pneumatisch systeem bestaat uit cilinders en leidingen. Deze cilinders en leidingen zijn gevuld met lucht. In de cilinders zitten zuigers. Als je een zuiger naar beneden drukt, drukt hij de lucht eronder weg. Met een pneumatisch systeem kun je niet heel veel kracht uitoefenen, omdat je lucht kunt samenpersen. Pneumatische systemen zijn...

Popnagels
Popnagels (blindklinknagels) bestaan uit een kop en een pen. Met een speciale popnageltang trek je de pen de kop strak om de dunne stukken metaal.

Primaire hefboom
Een primaire hefboom heeft het draaipunt tussen een last en de uitgeoefende kracht in.

Proefmodel
Een proefmodel is een voorbeeld van een nieuw product. Een proefmodel wordt gemaakt aan de hand van een technische tekening. Een proefmodel wordt gemaakt om een ontwerp te kunnen testen.

Programma van eisen
Een programma van eisen is een lijst met eisen waaraan een product moet voldoen. Daarin staat precies wat er belangrijk is bij het product. Een ontwerper gebruikt dat programma van eisen om een ontwerp te maken.

Projectie
Een projectie is een tekening van een voorwerp in een plat vlak. De ruimtelijke vorm van het voorwerp wordt getekend in het platte vlak. Er zijn verschillende manieren van het tekenen van een projectie. Bij iedere manier kijk je anders tegen het voorwerp aan.

Profiel
Een profiel is een soort balk die de belasting van de balk zo goed mogelijk opvangt. De balk is zo gemaakt dat deze geen overbodig materiaal bevat. En toch vrijwel dezelfde sterkte heeft als een massieve balk. Je hebt verschillende profielen. Profielen kunnen van hout, metaal of kunststof zijn.

Pylonen
Een hoge toren die dient om een constructie te steunen. De pyloon is zelf ook een onderdeel van de constructie. Pylonen worden bij (tui)bruggen gebruikt. Ze worden meestal van gewapend beton gemaakt. Er lopen staalkabels vanaf de pylonen naar het wegdek.

Rechtlijnige beweging
Een rechtlijnige beweging is een beweging die op en neer gaat langs een rechte lijn.

Rechthoekige projectie
Bij een rechthoekige projectie kijk je recht tegen één kant van een voorwerp aan. Je ziet dan een aanzicht. Om duidelijk te maken hoe het voorwerp eruit ziet als je vanuit een andere hoek kijkt, worden bij een rechthoekige projectie meestal drie aanzichten getekend. Dat zijn het vooraanzicht, het zijaanzicht en het bovenaanzicht.

Riem
Een riem is een platte band. Een riem loopt over twee platte wielen. De riem zorgt voor het overbrengen van een draaiende beweging van een wiel naar een ander wiel.

Riemwiel
Een riemwiel is een plat wiel. Over een riemwiel loopt een riem. Met een riemwiel kun je een beweging overbrengen over grote afstand. Riemwielen werden vroeger veel gebruikt in fabrieken en windmolens.

Rillen
Bij rillen druk je met de botte kant van een schaar een groef in papier of karton. Je doet dit aan de binnenkant van de vouw. Er ontstaat dan een groef op de vouwlijn. Daardoor kan het karton gemakkelijker gevouwen worden.

Ritsen
Bij ritsen snijd je het karton op de vouw half in, aan de buitenkant van de vouw. Door ritsen is het karton op de vouwlijn tot de helft ingesneden. Daardoor kan het karton gemakkelijker gevouwen worden.

Rondsel
Een rondsel is een tandwiel. Het is een derde tandwiel dat tussen twee tandwielen in zit. Het rondsel zorgt ervoor dat de draairichting van de twee andere tandwielen gelijk blijft.

Rolmaat
Uitrolbare strook van soms meer dan 2 meter lang, waar millimeters, centimeters en meters op staan aangegeven. Aan het begin van de oprolbare strook zit een metalen hoekje. Door het hoekje aan het begin kan je de rolmaat vastzetten en dan uittrekken.

Schets
Ontwerpers beginnen het ontwerpen van een product door te schetsen. Schetsen is denken met een potlood. Een schets is een eerste tekening van een ontwerp. Meestal worden er veel schetsen gemaakt. Van het beste ontwerp wordt een technische tekening gemaakt.

Schuifmaat
Een schuifmaat is een metalen meetinstrument waarmee je heel precies kleine maten kunt meten. Een schuifmaat heeft een verstelbare kop. Die doe je over of in het voorwerp dat je wilt meten. Daarna lees je op de maatverdeling de maat af. Een schuifmaat bestaat uit een bekken, een dieptevoeler, een blokkerboutje, een nonius en een liniaal. ...

Schaal (tekening op schaal)
Een technische tekening van een voorwerp dat in werkelijkheid groter of kleiner is. De schaal staat op de tekening genoemd.Sommige producten passen niet op een tekenvel. Ze zijn te groot. Om ze toch te tekenen, verklein je ze. Iets wat je 2 maal zo klein tekent, heeft schaal 1:2. Dan is 10 mm op de tekening in werkelijkheid 20 mm. Een voor...

Schuine lijn
Een schuine lijn kan je tekenen met een tekenhaak en een tekendriehoek. Je kunt de tekendriehoek van 45° of de tekendriehoek van 60° nemen.

Scharnier
Een schanier is een heel speciaal verbindingsstuk. Een scharnier bestaat uit twee onderdelen. Deze onderdelen zitten met een scharnierpen aan elkaar vast. Daardoor kunnen ze draaien. Als onderdelen van een constructie een draaiende verbinding met elkaar moet hebben zet je er een scharnier tussen.

Schroef
Een schroef is een ronde staaf met schroefdraad. de schroefdraad loopt niet altijd over de hele lengte van de schroef. Schroeven hebben een spitse punt. Een schroef heeft ook een kop. In de kop zit vaak een sleuf, of een kruis. In die sleuf of in het kruis past een schroevendraaier.

Secundaire hefboom
Een secundaire hefboom heeft een last tussen het draaipunt en de uitgeoefende kracht in.

Slag
De slag is de afstand die een zuiger aflegt als hij in een cilinder omhoog en omlaag gaat.

Sluiting
Een sluiting is een demontabele verbinding bij textiel. Een sluiting kan bestaan uit een rits, een knoop en knoopsgat, drukkers of klittenband. Sluitingen worden gebruikt voor kleding en andere producten van textiel.