Kopie van `Koppeling online - begrippenlijst techniek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Koppeling online - begrippenlijst techniek
Categorie: Techniek en industrie > basistechniek
Datum & Land: 24/06/2012, NL
Woorden: 7


Hydraulisch systeem
Een hydraulisch systeem bestaat uit cilinders en leidingen. Deze cilinders en leidingen zijn gevuld met vloeistof, meestal olie. In de cilinders zitten zuigers. Als je een zuiger naar beneden drukt, drukt hij de olie eronder weg. Deze weggeduwde olie duwt ergens anders tegenaan waardoor bijvoorbeeld iets kan worden samengeperst of omhoog g...

Isometrische projectie
Bij een isometrische projectie is een ruimtelijk voorwerp in een plat vlak getekend. Je kijkt schuin tegen drie kanten van het voorwerp aan. Deze drie kanten zijn: de voorkant, een zijkant en de bovenkant. De voorkant zit altijd links op de tekening. Bij een isometrische projectie teken je alle verticale lijnen recht omhoog. Alle horizonta...

Isometrisch papier
Isometrisch papier is speciaal gemaakt om er isometrische projecties op te tekenen. Het papier bevat verticale en schuine lijnen. De verticale lijnen lopen recht omhoog. De schuine lijnen zijn onder een hoek van 30° gedrukt. Je ziet allemaal driehoekjes.

Pneumatisch systeem
Een pneumatisch systeem bestaat uit cilinders en leidingen. Deze cilinders en leidingen zijn gevuld met lucht. In de cilinders zitten zuigers. Als je een zuiger naar beneden drukt, drukt hij de lucht eronder weg. Met een pneumatisch systeem kun je niet heel veel kracht uitoefenen, omdat je lucht kunt samenpersen. Pneumatische systemen zijn...

Pylonen
Een hoge toren die dient om een constructie te steunen. De pyloon is zelf ook een onderdeel van de constructie. Pylonen worden bij (tui)bruggen gebruikt. Ze worden meestal van gewapend beton gemaakt. Er lopen staalkabels vanaf de pylonen naar het wegdek.

V-snaar
Een V-snaar heeft de vorm van een V. Een V-snaar loopt over snaarwielen. Met een V-snaar kun je beweging overbrengen van het ene snaarwiel naar het andere.

Zuiger
Een zuiger zit in een cilinder van een motor. Aan de zuiger zit een drijfstang vast. Een zuiger zorgt voor aandrijving van een motor. In een pneumatisch en hydraulisch systeem zit ook een zuiger. In deze systemen duwt de zuiger olie of lucht weg.