Kopie van `Koppeling online - begrippenlijst techniek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Koppeling online - begrippenlijst techniek
Categorie: Techniek en industrie > basistechniek
Datum & Land: 24/06/2012, NL
Woorden: 27


Cilinder
Een cilinder heeft een diameter en een hoogte. Een cilinder zit in een verbrandingmotor.

Cirkel
Een cirkel is een gesloten rondje.Een cirkel heeft een straal en een diameter. Een cirkel kan je tekenen met een passer of met een cirkelmal of een cirkelsjabloon.

Cirkelmal
Een cirkelmal is een doorzichtig stuk hard plastic, waar allemaal verschillende cirkels uit zijn gehaald. Bij elke cirkel staat welke doorsnede die cirkel heeft. Bij elke cirkel staan ook vier hulpstreepjes. Met een cirkelmal kan je cirkels tekenen. Als je weet waar de cirkel moet komen, kan je eerst hulplijnen in je tekening maken. De hul...

Cirkelsjabloon
Een cirkelmal is een doorzichtig stuk hard plastic, waar allemaal verschillende cirkels uit zijn gehaald. Bij elke cirkel staat welke doorsnede die cirkel heeft. Bij elke cirkel staan ook vier hulpstreepjes. Met een cirkelmal kan je cirkels tekenen. Als je weet waar de cirkel moet komen, kan je eerst hulplijnen in je tekening maken. De hul...

Elektromotor
Een elektromotor werkt op elektriciteit. Aan een apparaat met een elektromotor zit een snoer met een stekker. Elektromotoren komen veel voor in huishoudelijke apparaten, zoals een stofzuiger.

Felsen
Bij felsen worden metalen onderdelen gedeeltelijk in elkaar gevouwen en daarna plat geslagen. Op deze manier wordt een vaste verbinding tussen de onderdelen van de constructie gemaakt. Felsen wordt toegepast bij dunne metalen materialen.

Hydraulisch systeem
Een hydraulisch systeem bestaat uit cilinders en leidingen. Deze cilinders en leidingen zijn gevuld met vloeistof, meestal olie. In de cilinders zitten zuigers. Als je een zuiger naar beneden drukt, drukt hij de olie eronder weg. Deze weggeduwde olie duwt ergens anders tegenaan waardoor bijvoorbeeld iets kan worden samengeperst of omhoog g...

Isometrische projectie
Bij een isometrische projectie is een ruimtelijk voorwerp in een plat vlak getekend. Je kijkt schuin tegen drie kanten van het voorwerp aan. Deze drie kanten zijn: de voorkant, een zijkant en de bovenkant. De voorkant zit altijd links op de tekening. Bij een isometrische projectie teken je alle verticale lijnen recht omhoog. Alle horizonta...

Isometrisch papier
Isometrisch papier is speciaal gemaakt om er isometrische projecties op te tekenen. Het papier bevat verticale en schuine lijnen. De verticale lijnen lopen recht omhoog. De schuine lijnen zijn onder een hoek van 30° gedrukt. Je ziet allemaal driehoekjes.

Secundaire hefboom
Een secundaire hefboom heeft een last tussen het draaipunt en de uitgeoefende kracht in.

Slag
De slag is de afstand die een zuiger aflegt als hij in een cilinder omhoog en omlaag gaat.

Sluiting
Een sluiting is een demontabele verbinding bij textiel. Een sluiting kan bestaan uit een rits, een knoop en knoopsgat, drukkers of klittenband. Sluitingen worden gebruikt voor kleding en andere producten van textiel.

Sluitring
Een sluitring is een cirkelvormig, vlak stuk metaal. In het midden van de sluitring zit een groot gat. Bij verbindingen met een bout en moer worden sluitringen gebruikt. De sluitring voorkomt dat bij het aandraaien van de bout en moer het materiaal van de constructie beschadigd.

Spoed
Spoed is de afstand tussen de windingen op een schroefdraad. Hoe groter de afstand hoe groter de spoed.

Spierkracht
Spierkracht is de kracht die mensen of dieren met hun spieren kunnen ontwikkelen. Met spierkracht kun je machines aandrijven, zoals een fiets of een spinnewiel.

Spijker(s)
Spijkers zijn dunne, metalen verbindingspennen met een spitse punt en een platte kop. Soms is de kop niet plat. Draadnagels worden gebruikt om vaste verbindingen te maken in constructies van hout.

Thermoplasten
Thermoplasten zijn kunststoffen die zacht worden als je ze verwarmt. Door thermoplasten te verwarmen zijn ze met elkaar te verbinden.

Thermoharders
Thermoharders zijn kunststoffen die hard worden bij verwarmen.

Uitslag
De uitslag is de opengevouwen vorm van een ruimtelijk voorwerp, dat uit één stuk gemaakt is. Van uitslagen worden ruimtelijke voorwerpen gemaakt. Om een uitslag in elkaar te kunnen zetten moeten de raden verbonden worden. Daarvoor zitten aan de uitslagen vaak lijmranden of lipjes.

V-snaar
Een V-snaar heeft de vorm van een V. Een V-snaar loopt over snaarwielen. Met een V-snaar kun je beweging overbrengen van het ene snaarwiel naar het andere.

Vouwlijnen
Vouwlijnen zijn de lijnen waarlangs je een vlak materiaal gaat vouwen. In uitslagen worden vouwlijnen met een stippellijn getekend.

Vouwen (buigen)
Bij vouwen buig je delen van een plat materiaal (uitslag) ten opzichte van elkaar. Op deze wijze kun je uit een plat materiaal een ruimtelijk voorwerp maken. Bij vouwen ontstaan er vouwen in het gebruikte materiaal.

Vormvaste constructie
Een vormvaste constructie is een constructie die erg stevig is en niet veel van vorm veranderd bij belasting. Een constructie wordt erg vormvast door bogen of driepuntsverbindingen in de constructie te gebruiken.

Werktekening
Werktekeningen geven informatie over de manier waarop je iets moet maken. Vaak staan er maatlijnen en maten bij. Heb je een werktekening van een voorwerp, de juiste materialen en het juiste gereedschappen dan kun je het voorwerp maken.

Zelfborgende moer
Een zelfborgende moer is zeshoekig en hol met van binnen schroefdraad. Bovenin de binnenkant van de moer zit een kunststof ringetje. Als je een zelfborgende moer gebruikt draai je de schroefdraad van de bout in het kunststof ringetje bovenin de moer. Daardoor komt de moer heel vast te zitten, en trilt niet los. Een zelfborgende moer wordt ...

Zoom (zomen)
De zoom is de afgewerkte rand van een stuk textiel of kleding. Het is een dubbele laag. In de zoom zie je een draad. Een zoom voorkomt het rafelen van de rand van het kledingstuk of stuk textiel. Een zoom wordt gemaakt door de rand van het kledingstuk een stukje om te vouwen en dan vast te naaien.

Zuiger
Een zuiger zit in een cilinder van een motor. Aan de zuiger zit een drijfstang vast. Een zuiger zorgt voor aandrijving van een motor. In een pneumatisch en hydraulisch systeem zit ook een zuiger. In deze systemen duwt de zuiger olie of lucht weg.