Kopie van `Aga screening - Het hart- en vaatziekten woordenboekje`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Aga screening - Het hart- en vaatziekten woordenboekje
Categorie: Medisch > hart- en vaatziekten
Datum & Land: 18/03/2013, NL
Woorden: 13


Arteriosclerose
(slagaderverkalking) Letterlijk betekent arteriën †˜slagaders†™ en sclerose betekent †˜verkalking†™. Arteriosclerose is dus een verkalking van een slagader.

Beroerte
Ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) of stroke (Engels) genoemd. In 80% van de beroertes gaat het om een herseninfarct, een verstopping van een slagader in het hoofd. Een deel van de hersenen sterft daardoor af, omdat het geen bloed en dus geen zuurstof krijgt. In de overige 20% is er een sprake van een hersenbloeding. Hierbij scheurt er een bloedvat in de hersenen, waardoor hersenweefsel beschadigd raakt. In beide gevallen leidt een beroerte vaak tot verlammingen.

Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft voor de opbouw van lichaamscellen en voor de productie van hormonen. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is gevaarlijk, omdat het aan de wand van de slagaders vast kan plakken. Hierdoor kunnen de slagaders dichtslibben, dat weer hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Cholesterolverlagers
Het cholesterol kan verlaagd worden door verschillende medicijnen. De meest voorgeschreven medicijnen hiervoor zijn statines. Soms worden ook cholesterolabsorptieremmers of fibraten voorgeschreven.

Etalagebenen
Pijn in de benen bij het lopen als gevolg van vernauwde beenslagaders. Mensen met etalagebenen moeten vaak stoppen en verbergen dit soms door te doen alsof ze een etalage bekijken. Ook Claudicatio Intermittens genoemd.

Hart- en vaatziekten
De verzamelnaam voor hartinfarct, beroerte, TIA (tijdelijke beroerte) en problemen aan de grote bloedvaten, zoals †˜etalagebenen†™ of pijn op de borst.

Hartinfarct
Verstopping van een slagader rond het hart, waardoor een deel van de hartspier geen bloed meer krijgt en afsterft. Ook hartaanval genoemd.

HDL-cholesterol
Het †˜goede†™ cholesterol. Verwijdert cholesterol uit het bloed. HDL staat voor High Density Lipoproteïne.

LDL-cholesterol
Het †˜slechte†™ cholesterol. Kan zich ophopen aan de binnenkant van slagaders, waardoor die verstopt kunnen raken met een herseninfarct of hartinfarct tot gevolg. LDL staat voor

Low Density Lipoproteïne.
Onverzadigde vetten De †˜goede†™ vetten, die het †˜slechte†™ -cholesterol (LDL) verlagen, zitten met name in plantaardige olie, vette vis en noten. Ze leveren wel net zoveel calorieën als verzadigde vetten.

Statine
Ook wel cholesterolverlager of cholesterolsyntheseremmer genoemd. Een medicijn dat de aanmaak van cholesterol door de lever afremt. Hierdoor ontstaat een tekort aan cholesterol in de lever, waardoor deze meer cholesterol uit het bloed opneemt. Op deze wijze wordt verdere ophoping van cholesterol in de wanden van de bloedvaten voorkomen.

Triglyceriden
Een type vet dat we met ons voedsel opnemen. Mensen met zowel een verhoogd triglyceriden- als een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed lopen een groter risico op hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten
De †˜slechte†™ vetten, die het cholesterolgehalte in de bloed doen toenemen. Zit met name in vet vlees.