Kopie van `Fertiliteit info`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Fertiliteit info
Categorie: Medisch > Vruchtbaarheid
Datum & Land: 18/05/2013, NL
Woorden: 72


Andrologische factor
Mannelijke factor. Bij verminderde vruchtbaarheid van een paar, kan dit bijvoorbeeld verminderde zaadkwaliteit zijn.

Androgene hormonen
Dit is de verzamelnaam van alle mannelijke hormonen. Er zijn namelijk meerdere mannelijke hormonen zoals o.a. testosteron en androsteron.

Cervix van de baarmoeder
De buitenopening van de baarmoederhals: de baarmoedermond. Zie plaatje baarmoeder: http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-inleiding23.asp

Cervical Hostility
Wanneer slijm in de baarmoedermond ten tijde van de vruchtbare dagen niet goed doorgankelijk is voor zaadcellen zodat de reservoirfunctie verminderd-afwezig is.

Clomid of Serophene
Wordt gegeven bij vrouwen die geen of geen goede eisprong hebben. D.m.v. clomid geven de hersenen (hypofyse) wat meer eiblaasjes stimulerend hormoon (FSH) af, waardoor de rijping van eiblaasjes en eisprong weer kan gaan plaatsvinden.Clomid=Serophene

Coïtus
Geslachtsgemeenschap

Cryopreservatie
Het in vaten met vloeibare stikstof bewaren van zaadcellen of embryo?s.

Cryo embryo terugplaatsing
De terugplaatsing na ontdooing van een embryo wat in vloeibare stikstof was bewaard.

Curettage
Schoon of leegkrabben van een hol orgaan zoals bijvoorbeeld de baarmoeder (uterus). Zuigcurettage is het schoon of leegzuigen van het orgaan, bijvoorbeeld de baarmoeder.

Decapeptil
Is een LHRH-antagonist evenals Lucrin en Zoladex Zie: http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-ki-ki_medicijnen.asp

Doorgaande zwangerschap
Goede zwangerschap na 12 weken

Ectopische zwangerschap
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Eileiders
Zie plaatje baarmoeder: http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-inleiding23.asp

Eicelpunctie
Het aanprikken en leegzuigen van het eiblaasje (follikel) waar de eicel inzit.

Eicelblaasje
In de eierstok ontwikkelen zich de eicellen in blaasjes gevuld met vocht (follikels of eicelblaasjes genoemd. zie: http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-inleiding21.asp

Ejaculatie
Zaadlozing

Embryotransfer (ET)
plaatsing van embryo in de baarmoeder (terugplaatsing)

Endometriose
Baarmoederslijmvlies (endometrium) in de baarmoeder kan ook op plaatsen buiten de baarmoeder, bijv. eileiders, eierstokken of darmen terechtkomen. Dit bloedt ook maandelijks waardoor littekenweefsel kan ontstaan. Dit kan de vruchtbaarheid schaden. zie ook: http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-inleiding24.asp

E.U.G (Extra Uteriene Graviditeit)
Zwangerschap buiten de baarmoeder (buitenbaarmoederlijke zwangerschap), meestal in een van de eileiders

Fertiliteit
Vruchtbaarheid

Fertigram
Overzicht met alle facetten behorende bij vruchtbaarheid en kansschatting

First term abortion
Miskraam voor 16 weken zwangerschap

Follikel
Eiblaasje, of een blaasje met helder vocht waarin de eicel zich bevindt.

FSH
Is de afkorting van Follikel Stimulerend Hormoon of eiblaasjes stimulerend hormoon zie ook Clomid en http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-behandeling-opwekken.asp en http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-ki-ki_medicijnen.asp.

Gonadotrofinen
Verzamelnaam van hormonen die onder andere rijping van eicellen en eisprong bevorderen. Deze hormonen (bijvoorbeeld FSH en LH) worden in de hersenen aangemaakt.

Gonal-F
Wat is Gonal-f precies? GONAL-f is follitropine alfa. Dit is een recombinant humaan follikelstimulerend hormoon, behorend tot de farmacotherapeutische groep van gonadotrofinen. GONAL-f kan gebruikt worden om de ontwikkeling van follikels op gang te brengen in vrouwen die niet ovuleren en die niet reageren op behandeling met clomifeen citraat. GONAL-f wordt gebruikt om meervoudige groei van follikels (en daarmede van meerdere eitjes) te bevorderen bij vrouwen bij wie conceptie-hulptechnieken worden toegepast, zoals zoals IUI, IVF, ICSI. GONAL-f kan worden gebruikt, samen met een ander hormoon lutropine alfa geheten (recombinant menselijk luteiniserend hormoon) om ovulatie op gang te brengen bij vrouwen die niet ovuleren ten gevolge van een zeer lage productie van vruchtbaarheidshormonen (FSH en LH) door de hypofyse. GONAL-f wordt toegepast in combinatie met een ander medicijn, humaan choriogonadotrofine (hCG), voor zaadcelproductie in mannen die onvruchtbaar zijn ten gevolge van hormoondeficientie.

Hartactie
Kloppend hartje

Hcg
Zwangerschapshormoon, afkorting van Human Chorionic Gonadotrophin of menselijk chorion-gonadotrofine.

HMG
HMG = Humaan Menopauzaal Gonadotrofine. Een lichaamseigen hormoon dat bij vrouwen de rijping van eicellen bevordert. De werking komt overeen met die van FSH en LH.

Hormonale factor
Stoornis in de hormonen, hier wordt bedoeld bij vrouwen, waardoor bijv. problemen kunnen ontstaan in de maandelijkse cyclus

HSG
HysteroSalpingoGram of HSG. Dit is een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders Bij een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders wordt alleen gekeken naar de binnenkant en doorgankelijkheid van baarmoeder en eileiders. (Bij het doorspuiten van de eileiders tijdens de röntgenfoto wordt een bepaalde olie gebruikt waarvan aangetoond is dat deze gedurende ongeveer zes maanden een verbetering van de vruchtbaarheid kan veroorzaken. De naam van deze olie is ?Lipiodol®? een vetoplosbaar röntgen contrastmiddel .

Humaan geneesmiddel
Medicijn gemaakt van menselijk bronmateriaal.

ICSI resultaten/behandeling
De ICSI resultaten bij de eerste,tweede en derde behandeling worden getoond op blz: Verdere analyse Tilburgse resultaten - ICSI

ICSI
Intra-cytoplasmatische Spermatozoa Injectie: Inseminatie door middel van het prikken van een goede zaadcel door de wand van de eicel (Zona pellucida).

Idiopathisch
zonder aanwijsbare oorzaak

Innestelingsbloeding
Op het moment dat een embryo zich gaat nestelen in de binnenbekleding van de baarmoeder (ingroeien) kan dit soms een klein bloedinkje veroorzaken. Dit wordt dan innestelingsbloeding genoemd.

Innesteling
Het moment dat een embryo zich gaat nestelen (ingroeien) in de binnenbekleding van de baarmoeder.

Indicatie
De aanwijzing dat een bepaalde behandeling nodig is

Infertiliteit
Onvruchtbaarheid

IVF resultaten/behandeling
De IVF resultaten bij de eerste,tweede en derde behandeling worden getoond op blz: Verdere analyse Tilburgse resultaten - IVF

Kijkoperatie
Zie laparoscopie.

Klinische zwangerschap
Bewezen zwangerschap middels echografie

K.I.
De afkorting van Kunstmatige Inseminatie. In principe zijn IUI, IVF en ICSI drie verschillende vormen van kunstmatige inseminatie.

Laparoscopie
Kijkoperatie: Het vruchtbaarheids onderzoek wordt afgesloten met een poliklinische kijkoperatie. Zie ook http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-ofo-onderzoek.asp. Het vruchtbaarheidsonderzoek (OFO) wordt afgesloten met de beoordeling van de doorgankelijkheid van het voortplantingssysteem bij de vrouw alsook een beoordeling van het gebied in de buikholte van de vrouw, waar de baarmoeder de eileiders en eierstokken zich bevinden. d.m.v. een poliklinische kijkoperatie(PKO). Bij het doorspuiten van de eileiders tijdens deze kijkoperatie wordt in Tilburg naast een blauw gekleurde vloeistof ook een bepaalde olie gebruikt waarvan aangetoond is dat deze gedurende ongeveer zes maanden een verbetering van de vruchtbaarheid kan veroorzaken. De naam van deze olie is ?Lipiodol®? een vetoplosbaar röntgen contrastmiddel.

LH
LH = Luteïniserend Hormoon. Dit hormoon wordt in de hersenen aangemaakt. Onder invloed van LH vindt de eisprong plaats. Daarnaast zet LH de eierstokken aan tot de aanmaak van progesteron.NB: LH zit niet in het recombinant FSH middel, wel in het humaan geneesmiddel (HMG of Menopur).

Luteale fase
De periode (altijd twee weken) vanaf de eisprong of ovulatie tot aan de Menstruatie.

Lucrin
Is een LHRH-antagonist evenals Decapeptil en Zoladex Zie: http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-ki-ki_medicijnen.asp

Menopauze
Het einde van de periode waarin een vrouw menstrueert.Ze behoort dan gedurende minimaal een jaar geen menstruaties meer gehad te hebben.

Menopur
De werkzame stof in Menopur (Menotrofine) is een hormoon dat gewonnen wordt uit de urine van vrouwen in de menopauze. Wat betreft samenstelling en werking is het nagenoeg gelijk aan twee hormonen die in de hersenen worden gemaakt, FSH en LH genoemd. De hormonen werken op de geslachtsklieren van vrouwen (eierstokken) en mannen (testes ofwel teelballen). Bij vrouwen wordt de rijping van eicellen bevorderd alsmede de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen. Bij mannen wordt de rijping van zaadcellen, alsmede de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen bevorderd. Bij vrouwen wordt Menopur gebruikt om de rijping van eicellen te bevorderen in geval van verminderde vruchtbaarheid. Menopur kan tevens worden gebruikt om de rijping van eicellen te stimuleren bij kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals IUI, IVF, ICSI. Bij mannen wordt Menopur gebruikt om de rijping van zaadcellen te bevorderen in geval van verminderde vruchtbaarheid.

Middenpijn
Ook ovulatiepijn of eisprongpijn genoemd, word veroorzaakt door spanning in en daarna het openspringen van het eicelblaasje.

Mucus
Betekend slijm, bijvoorbeeld het slijm dat door de baarmoedermond wordt geproduceerd in de vruchtbare periode.

Oestrogeen
Het vrouwelijk hormoon geproduceerd door het zich ontwikkelende eiblaasje in de periode voor de eisprong. Dit hormoon werkt o.a. op de opbouw van de binnenbekleding van de baarmoederholte en stimuleert de slijm productie van de baarmoedermond.

Oocyt
Eicel

Ovulatie
Eisprong

Ovulatiepijn
Pijn rond de eisprong periode (zie ook middenpijn).

PCO
PCO is de afkorting van het Poli Cysteus Ovarium syndroom, zie ook deze Freya en dan folder 18.

Peri menopauze
De periode rond de menopauze.

PGD
Pré-implantatie Genetische Diagnostiek zie: Freya en dan folder 13.

Provera
Provera is evenals progestan is een synthetisch middel dat identiek is aan het natuurlijke hormoon progesteron

Progesteron
Het hormoon dat wordt afgescheiden door het eiblaasje, nadat de eisprong heeft plaatsgevonden (nu het gele lichaam of corpus luteum genoemd). Het bereidt de binnenbekleding van de baarmoederholte (endometrium) voor op de innesteling van het embryo.

Primaire subfertiliteit
Verminderde vruchtbaarheid van een paar waarbij nog nooit een zwangerschap is opgetreden

Punctie
Prik. Het puncteren, het afzuigen van vloeistof via een ingestoken naald.

Retrograde ejaculatie
Een orgasme dat wel subjectief ervaren wordt, maar zonder transport van het sperma naar buiten; door het ontbreken van de reflectoire sluiting van de blaashals komt het sperma in de blaas terecht.

Refertilisatie
Het ongedaan maken van een sterilisatie bij vrouw of man.

Recombinant middel
Medicijn dat wordt geproduceerd door middel van biotechnologisch veranderde cellen. Deze cellen worden gewoonlijk gekweekt in (onder andere) een bloedproduct.

Serum oestrogeen (oestradiol)
De in het laboratorium gemeten hoeveelheid oestradiol of oestrogeen(vrouwelijk hormoon)in het bloed.

Serophene
Serophene is Clomid of clomifeen (zie Clomid)

Secundaire subfertiliteit
Verminderde vruchtbaarheid van een paar waar ooit een zwangerschap is opgetreden.

Subfertiliteit
Verminderde vruchtbaarheid

Tuba pathologie
Eileiderafwijkingen

Vruchtzak
Blaasje in de baarmoeder gevuld met vruchtwater waar een kindje in kan groeien

Zoladex
Is een LHRH-antagonist evenals Decapeptil en Lucrin