Kopie van `Fertiliteit info`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Fertiliteit info
Categorie: Medisch > Vruchtbaarheid
Datum & Land: 18/05/2013, NL
Woorden: 20


Clomid of Serophene
Wordt gegeven bij vrouwen die geen of geen goede eisprong hebben. D.m.v. clomid geven de hersenen (hypofyse) wat meer eiblaasjes stimulerend hormoon (FSH) af, waardoor de rijping van eiblaasjes en eisprong weer kan gaan plaatsvinden.Clomid=Serophene

Curettage
Schoon of leegkrabben van een hol orgaan zoals bijvoorbeeld de baarmoeder (uterus). Zuigcurettage is het schoon of leegzuigen van het orgaan, bijvoorbeeld de baarmoeder.

E.U.G (Extra Uteriene Graviditeit)
Zwangerschap buiten de baarmoeder (buitenbaarmoederlijke zwangerschap), meestal in een van de eileiders

Ejaculatie
Zaadlozing

Embryotransfer (ET)
plaatsing van embryo in de baarmoeder (terugplaatsing)

FSH
Is de afkorting van Follikel Stimulerend Hormoon of eiblaasjes stimulerend hormoon zie ook Clomid en http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-behandeling-opwekken.asp en http://www.fertiliteit.info-content-fertiliteit-ki-ki_medicijnen.asp.

Hcg
Zwangerschapshormoon, afkorting van Human Chorionic Gonadotrophin of menselijk chorion-gonadotrofine.

HMG
HMG = Humaan Menopauzaal Gonadotrofine. Een lichaamseigen hormoon dat bij vrouwen de rijping van eicellen bevordert. De werking komt overeen met die van FSH en LH.

HSG
HysteroSalpingoGram of HSG. Dit is een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders Bij een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders wordt alleen gekeken naar de binnenkant en doorgankelijkheid van baarmoeder en eileiders. (Bij het doorspuiten van de eileiders tijdens de röntgenfoto wordt een bepaalde olie gebruikt waarvan aangetoond is dat deze gedurende ongeveer zes maanden een verbetering van de vruchtbaarheid kan veroorzaken. De naam van deze olie is ?Lipiodol®? een vetoplosbaar röntgen contrastmiddel .

ICSI resultaten/behandeling
De ICSI resultaten bij de eerste,tweede en derde behandeling worden getoond op blz: Verdere analyse Tilburgse resultaten - ICSI

ICSI
Intra-cytoplasmatische Spermatozoa Injectie: Inseminatie door middel van het prikken van een goede zaadcel door de wand van de eicel (Zona pellucida).

Idiopathisch
zonder aanwijsbare oorzaak

K.I.
De afkorting van Kunstmatige Inseminatie. In principe zijn IUI, IVF en ICSI drie verschillende vormen van kunstmatige inseminatie.

Kijkoperatie
Zie laparoscopie.

LH
LH = Luteïniserend Hormoon. Dit hormoon wordt in de hersenen aangemaakt. Onder invloed van LH vindt de eisprong plaats. Daarnaast zet LH de eierstokken aan tot de aanmaak van progesteron.NB: LH zit niet in het recombinant FSH middel, wel in het humaan geneesmiddel (HMG of Menopur).

Oestrogeen
Het vrouwelijk hormoon geproduceerd door het zich ontwikkelende eiblaasje in de periode voor de eisprong. Dit hormoon werkt o.a. op de opbouw van de binnenbekleding van de baarmoederholte en stimuleert de slijm productie van de baarmoedermond.

Ovulatie
Eisprong

Ovulatiepijn
Pijn rond de eisprong periode (zie ook middenpijn).

PCO
PCO is de afkorting van het Poli Cysteus Ovarium syndroom, zie ook deze Freya en dan folder 18.

PGD
Pré-implantatie Genetische Diagnostiek zie: Freya en dan folder 13.