Kopie van `Lilly Diabetes`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Lilly Diabetes
Categorie: Medisch > Diabetes
Datum & Land: 22/05/2013, NL
Woorden: 14


Aspartaam
Een caloriearme synthetische zoetstof

Asymptomatisch
Een term die aangeeft dat er geen klachten of symptomen van de aandoening aanwezig zijn.

Claudicatie (etalagebenen)
Pijn in de kuitspieren die optreedt tijdens inspanning en verdwijnt bij rust; wordt veroorzaakt door verminderde bloedtoevoer.

Eelt Een verhard of verdikt deel van de huid als gevolg van druk of wrijving.


Eenheid
De basiseenheid van insuline. U-100 insuline betekent 100 eenheden (units) insuline per milliliter (ml) oplossing.

Hyperglykemie
De toestand waarbij de bloedglucoseconcentratie hoger is dan normaal.

Hyperosmolair coma
Een vorm van coma (bewusteloosheid) die verband houdt met hoge concentraties glucose in het bloed en een medische spoedbehandeling vereist. Mensen met deze aandoening zijn meestal ouder en zwak als gevolg van verlies van lichaamsvocht en -gewicht. Zij kunnen al een voorgeschiedenis van diabetes hebben, maar dat hoeft niet. In de urine zijn geen ketonen (zuren) aanwezig.

Hypertensie
Hoge bloeddruk.

Hypertrofie
Zie Vetatrofie

Hypoglykemie
De toestand waarbij de bloedglucoseconcentratie lager is dan normaal. Dit komt voor wanneer een patiënt met diabetes te veel insuline heeft gespoten, te weinig heeft gegeten of zich heeft ingespannen zonder extra te eten. Patiënten met een hypo kunnen zich nerveus, trillerig of zwak voelen, zweten, hoofdpijn hebben, wazig zien en-of honger hebben. Wanneer patiënten een klein beetje suiker, sap of voedsel met suiker innemen, voelen ze zich meestal binnen 10 tot 15 minuten beter

Impotentie
Het onvermogen van mannen om de geslachtsdaad te beginnen, vol te houden of te volbrengen.

Ulcus
(zweer) Een ontsteking in de huid. Patiënten met diabetes kunnen zweren oplopen door kleine schaafwonden aan de voeten of benen, door sneetjes die langzaam genezen, of door irritatie als gevolg van niet goed passende schoenen. Zweren kunnen geïnfecteerd raken.

Uremie
De ophoping van giftige stoffen als gevolg van nierfalen.

Xylitol
Een zoetstof die in planten voorkomt en als vervanger van suiker wordt gebruikt.