Kopie van `Vitamine Informatie Bureau`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Vitamine Informatie Bureau
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Vitaminen
Datum & Land: 27/05/2013, NL
Woorden: 10


Aminozuren
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De meeste kunnen door het lichaam zelf gemaakt worden, maar een aantal moet via de voeding worden opgenomen, de zgn. essentiële aminozuren

Antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.

BMI
De BMI = lichaamsgewicht (in kg)/lengte2 (in meter). Bijvoorbeeld iemand van 1.75 meter met een gewicht van 75 kg, heeft een BMI van 75/(1.75*1.75) = 24.5.

Functional foods
‘Functional foods’, functionele levensmiddelen, zijn voedingsmiddelen die mogelijk gezondheidsbevorderende ingrediënten bevatten. Vaak gaat het om levensmiddelen met een extra toevoeging en om voedingssupplementen. In alle gevallen bevat het product een mogelijk gezondheidsbevorderend ingrediënt. De gezondheidsbevorderende componenten kunnen ...

Fytinezuur
Fytinezuur komt voor in sommige plantaardige voedingsproducten, met name in volle granen, bonen en erwten. Fytinezuur heeft de eigenschap zich te binden aan mineralen zoals calcium, ijzer en zink. Er worden onoplosbare componenten gevormd die niet opgenomen worden in darm. Deze componenten verlaten vervolgens het lichaam via de ontlasting.

Nitrosaminen
Onder bepaalde omstandigheden wordt nitriet in het lichaam gedeeltelijk omgevormd tot zogenaamde nitrosaminen. Dit gebeurt vooral door een reactie met eiwitten. Nitrosaminen zijn schadelijk voor het lichaam omdat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Vitamine C in de maaltijd, bijvoorbeeld uit groente of fruit, beperkt de vorming van nitrosaminen, maar ...

Obesitas
Volgens de definitie van de World Health Organisation is er bij volwassenen sprake van obesitas (ernstig overgewicht) bij een Body Mass Index (BMI) van 30 kg/m2 of meer. Een BMI-waarde tussen 25 en 30 kg/m2 wordt aangemerkt als overgewicht.

Oxaalzuur
Oxaalzuur is een chemische verbinding die voorkomt in groenten zoals spinazie, postelein en rabarber. In de maag kan oxaalzuur onoplosbare componenten vormen met mineralen en spoorelementen. Deze componenten kunnen niet opgenomen worden in de darm en ze verlaten het lichaam via de ontlasting.

Oxidatieve schade
Oxidatieve schade, ook wel oxidatie genoemd is schade die veroorzaak wordt door zuurstof. Het is een chemische reactie, vergelijkbaar met het roesten van metaal of het bruin worden van geschild fruit.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die ontstaan bij algemene processen in het lichaam. Bepaalde leefgewoonten, waaronder roken, verhogen de aanmaak van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaar­lijk wanneer ze in overvloed aanwezig zijn. Ze veroorzaken dan oxidatieve schade aan de cellen en weefsels van het lichaam. Op de lange duur kunnen...