Kopie van `BRCA`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


BRCA
Categorie: Medisch > Borstkanker
Datum & Land: 27/05/2013, NL
Woorden: 12


Ablatio
Verwijderen van een gezwel of een lichaamsdeel. Bijvoorbeeld verwijderen van de borst: ablatio mamma.

Anticonceptie
Anticonceptie is een verzamelnaam voor technieken voor het voorkomen van zwangerschap na geslachtsgemeenschap. Men probeert te voorkomen dat de zaadcel en de eicel bij elkaar kunnen komen of dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder.

Centraal BegeleidingsOrgaan
(C.B.O) Het CBO zet zich al ruim 30 jaar als referentie- en kennisinstituut en als implementatiecentrum met hart en ziel in voor het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

DNA


IVF
IVF is een behandeling voor onvruchtbaarheid. In vitro fertilisatie (IVF) betekent letterlijk: 'in glas bevruchting' en wordt in Nederland ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Om bevruchting te laten plaatsvinden brengt men in het laboratorium eicellen samen met zaadcellen. IVF kan ook worden toegepast om de selectie van embryo's op erfelijke eigenschappen zoals een BRCA genmutatie mogelijk te maken. Zie hiervoor PGD.

Klinisch genetische centra
(KGC)

Oestrogeen
Oestrogenen of estrogenen zijn een groep steroidhormonen die meestal vrouwelijke hormonen genoemd worden, omdat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap. Maar oestrogenen komen ook wel in lage concentraties voor in het mannelijk lichaam. Oestrogenen worden bij vrouwen onder andere afgescheiden door de eierstokken.

Ovariumcarcinoom
Ovariumcarcinoom (eierstokkanker) is een kwaadaardige aandoening van de eierstok.

PGD


Sequentiereactie
Een sequentiereactie is een werkwijze om DNA te ontleden. De DNA-sequentie geeft de gelegenheid om een grondige analyse van het DNA te verrichten omdat het voorziet van de meeste basis informatie van alles: de sequentie van nucleotiden. Deze kennis laat toe om bijvoorbeeld regulerende en gen sequenties op te sporen, vergelijkingen te maken tussen homologe genen tussen soorten en mutaties te identificeren.

Suppressor gen


Syndroom
Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van steeds tezamen voorkomende klinische verschijnselen/symptomen. Een dergelijke verzameling klinische tekenen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet bekend, maar is het geregeld samengaan van deze tekenen dusdanig opvallend, dat men ze groepeert tot een syndroom.