Kopie van `Home Recording Magazine`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Home Recording Magazine
Categorie: Kunst, muziek & cultuur > Muziek
Datum & Land: 29/05/2013, NL
Woorden: 14


Akoestiek
Een aanduiding voor de gedragingen van het geluid binnen een bepaalde ruimte.

Attack
Het begin van een geluid, zoals de aanslag van een gitaar. Op compressors regel je met de ?attack?-knop hoe snel de compressor reageert op een binnenkomend signaal.

Bus
Een route waar meerdere kanalen naar toe geleid kunnen worden waardoor deze allemaal te be?nvloeden en met een enkele fader te bedienen zijn.

Cut
Het zachter zetten van een (onderdeel van een) signaal.

Dynamische microfoon
Een type microfoon gebaseerd op een spoel met een magneetje, dat door een membraam in werking wordt gezet en zo een stroompje opwekt.

Equalizing
De praktijk van het ?gelijkmaken? of anderszins modificeren van een geluid door bepaalde frequenties harder of zachter te zetten.

FM-synthese
Frequency Modulation-synthese, waarbij de frequentie en golfvorm van een klankbron (oscillator) de toonhoogte van een andere klankbron bepaalt (moduleert).

Overhead(s)
De - misschien wel belangrijkste - microfoon(s) boven het drumstel.

Short Scale
Een aanduiding voor gitaren of basgitaren met een kortere mensuurlengte.

Side chain-compressie
Een manier van compressie waarbij de compressor op een bepaald kanaal slechts in werking wordt gesteld zodra een ander kanaal signaal uitstuurt. Hiermee krijgt het instrument op dit andere kanaal automatisch meer ?ruimte? om te klinken in de mix.

Spring reverb
Een vorm van galm (of de simulatie hiervan) opgewekt door een metalen veer waar het geluidssignaal doorheen gehaald wordt. Komt onder meer voor in gitaarversterkers en orgels, en is tevens verantwoordelijk voor het welbekende effect als hier tegenaan gestoten wordt.

Subkick
In feite een grote speaker die dienst doet als microfoon voor de allerlaagste frequenties, te gebruiken voor een bassdrum of andere instrumenten.

Threshold
De grens (uitgedrukt in decibelniveau) die bepaalt vanaf welk ingangsvolume - bijvoorbeeld - een compressor in werking treedt.

Vocal booth
Een akoestisch behandelde kleine ruimte met zeer weinig tot geen reflecties, waardoor (meestal) zang zo ?droog? mogelijk opgenomen kan worden. Eventuele galm kan gemakkelijk achteraf worden toegevoegd met bijvoorbeeld plug-ins, zonder dat het karakter van de studio waarin de zang is opgenomen, een te grote rol gaat spelen.