Kopie van `Brillen24`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Brillen24
Categorie: Medisch > Oogmetingen
Datum & Land: 29/05/2013, NL
Woorden: 3


Astigmatisme
Astigmatisme is een relatief veel voorkomende oogafwijking. De oorzaak is meestal de kromming van het hoornvlies waarvan de vorm licht ovaal is in plaats van rond. Iemand met astigmatisme ziet zowel dichtbij als in de verte onscherp.Astigmatisme kan samengaan met bijziendheid, verziendheid of ouderdomsverziendheid.Astigmatisme wordt gecorrigeerd met cilindervormige of torische glazen. De dikte varieert al naargelang de sterkte.

As
(afkorting A)De waarde van de as (A) is belangrijk voor de keuze van een glas.Samen met de waarde van de as wordt de waarde van de cilinder op het brillenglas vermeld.De waarde van de as geeft aan in welke richting de glazen in het montuur moeten worden gemonteerd, dus waar de dikkere en dunnere delen moeten komen. Deze waarde bevindt zich tussen 0 en 180 graden en wordt niet voorafgegaan door een min- of een plusteken. Deze waarde wordt u doorgegeven door een oogarts of opticien. Op het brilvoorschrift kunt u de waarde herkennen aan de letter †œA†. Meestal staat deze waarde op de derde plaats links op het brilvoorschrift.De waarde hoeft alleen te worden opgegeven als u ook over een cilinderwaarde beschikt.De waarde van de as wordt altijd aangegeven in graden (°). Deze waarde kan niet lager zijn dan 0 en niet hoger dan 180. Er zijn altijd twee waarden, één voor het linker- en één voor het rechteroog.

Sfeer
(afkorting S)De sfeer wordt uitgedrukt in dioptrie. De sfeer geeft de graad van de bijziendheid aan wanneer voorafgegaan door een minteken en de graad van verziendheid wanneer voorafgegaan door een plusteken.