Kopie van `Wereld van Wijn`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Wereld van Wijn
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijn
Datum & Land: 07/06/2013, NL
Woorden: 16


Ahr
Klein wijnbouwgebied aan de noordelijke voet van de Eiffel. De Ahr is een westelijke zijrivier van de Rijn; 50 km zuidelijk van Bonn. Kenmerkend zijn de vele blauwe druiven die op de steile hellingen van het Ahrdal goed tot ontwikkeling kunnen komen. Vooral van Spätburgunder, Dornfelder en Frühburgunder worden mooie krachtige wijnen gemaakt. Bodem: vulkanische leisteen Opp. 506 ha. Dit is 0,5% van het totaal in Duitsland

AOC
Appellation d'Origine Contrôlée, herkomstbenamingsclassificatie. In 1935 is het Institut National des Appllations d'Origine (INAO) opgericht. Nu zijn er ongeveer 400 AOC's verspreid over 38000 hectare en produceert ongeveer 21 milljoen hectoliter. (bron: Sotheby's World Wine Encyclopedia, 1988)

appellation
herkomstbenaming waarin is bepaald welke druif gebruikt moet worden, hoeveel hectoliter de opbrengst mag zijn en wat de geografische begrensing is

bâtonnage
[fr] bâton = stok, het procedé waarbij het bezinksel(droesem) van veelal witte wijnen, die op houten vaten vergist, wordt geroerd. Hierdoor ontstaat een stabielere wijn, met minder tannine- en kleurstof extractie van het vat. (bron: Oxford compainion to wine)

edelrot
zie botrytis cinerea

IGT
Indicazione Geografica Tipica. Nieuwe categorie in Italië (komt ongeveer overeen met de VDQS in Frankrijk) waarin veel van de vroegere supertafelwijnen opgaan.

isoamyl acetaat
Dit is een ester(geurstof) die voorkomt in alle gegiste dranken. In hoge concentraties wordt het nog wel eens geassocieerd met bananen geur. Een geur die vaak aanwezig is in wijnen die de methode 'Maceration Carbonic' hebben ondergaan

oechsle
suikergehalte in de druif, welke het moment van de oogst bepalen en daarmee het alcoholgehalte.

oenologie
wetenschap van de wijnbouw en het wijnmaken.

oxidatief
de wijn is gemaakt onder grote hoeveelheden zuurstof (aeroob)

QbA
Qualitätswein bestimmter anbaugebieter

QmP
Qualitätswein mit Prädikat. Duitse kwaliteitswijn.

TCA
2,4,6-trichlooranisol. Deze stof is verantwoordelijk voor de kurksmaak.

ullage
[fr] ouillage, verdampen van wijn in houten vaten. Ook wel de ruimte tussen het vat en het wijnniveau wordt ullage genoemd.(bron: Oxford companion to wine)

VDQS
Vin Délimité Qualité Supérieure, deze wijnen staan aan dezelfde beperkingen bloot als de AOC wijnen, maar met grotere opbrengst. Gemiddeld 2% van de totale franse productie, waarvan 20% wordt geexporteerd en 80% in Frankrijk zelf wordt geconsumeerd.

xinomavro
blauwe druif uit Griekenland. Letterlijk betekent het zwart zuur. In hun jonge jaren zijn de wijnen inderdaad wat ruw, maar kunnen mooi rijpen