Kopie van `Landgoedvrienden`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Landgoedvrienden
Categorie: Bouw en Constructie > Landgoederen
Datum & Land: 07/06/2013, NL
Woorden: 13


Borg
Benaming voor historisch landgoed (huis en terrein) waarvan de oorsprong terug gaat tot een eigenaar die lid was van de ridderschap in de provincie Groningen.

Bouwhuis
Bijgebouw op een landgoed voor diverse doeleinden (bijvoorbeeld opslagplaats voor goederen, tuinmans- of koetsierswoning, stal of werkplaats). Klassiek is een indeling met een voorplein voor het hoofdgebouw, waarop twee bouwhuizen symmetrisch zijn geplaatst. Niet zelden herbergt de ��n een tuinmanshuis en in de ander een koetsierswoning annex paard...

Buitenplaats
Vanaf de zeventiende eeuw raakt bij vermogende families het bezit van een buitenplaats naast een huis in de stad in de mode. Bij historische buitenplaatsen gaat het om een van oorsprong tweede huis (naast een huis in de stad) met grond daarbij, waarop onder andere een aangelegd park te vinden was. De term buitenplaats wordt tegenwoordig ook gebruik...

Donjon
Middeleeuwse woontoren. De toren kon dienen als zelfstandige versterkte woning, of onderdeel uitmaken van een groter complex. Meestal is in voormalige kastelen de oorspronkelijk Donjon ge�ntegreerd in verbouwingen van later tijd.

Folly
(meervoud follies) ‘Folly’ betekent in het engels letterlijk ‘grapje’; aanduiding voor kleinere bijgebouwen op landgoederen die als vermaakarchitectuur bedoeld zijn. De vormgeving kan viarieren van stijlvol tot edelkitsch. Hoewel de vormgeving bepalend is hebben ze soms wel een functie (bijvoorbeeld theehu...

Havezate
Benaming voor historisch landgoed (huis en terrein) waarvan de oorsprong terug gaat tot een eigenaar die lid was van de ridderschap in de provincies Overijssel of Drenthe.

Kasteel
(Slot, Burcht) Een huis dat van oorsprong (in de middeleeuwen) op enigerlei wijze versterkt was (bijvoorbeeld met torens, ophaalbrug, en voorburcht). De naam verwijst naar het latijnse woord castella.

Oranjerie
(orangerie) Bijgebouw op een landgoed, waar van oudsher de niet-wintervaste planten in de winter bewaard konden worden. De naam verwijst naar de oranjeboom (sinaasappel), welke naast vaak andere exotische planten in de oranjerie werden bewaard.

Pinetum
Verzameling van bomen.

Ridderhofstad
Benaming voor historisch landgoed (huis en terrein) waarvan de oorsprong terug gaat tot een eigenaar die lid was van de ridderschap in de provincie Utrecht. Tot in de 18e eeuw dienden de ridderhofsteden aan zekere eisen van versterking te voldoen (.).

Stins
Benaming voor historisch landgoed (huis en terrein) waarvan de oorsprong terug gaat tot een eigenaar die lid was van de ridderschap in de provincie Friesland. Het woord “stins” verwijst naar het materiaal “steen”. In de Middeleeuwen waren veel woningen nog eenvoudig van structuur en materiaal (leem, hout); een huis van enig ...

Tuinstijlen
Door de eeuwen heen kunnen we in Europa verschillende tuinstijlen onderscheiden. De belangrijkste tuinstijlen zijn: de geometrische of formele stijl, vanaf de renainssac en de landschapsstijl vanaf de achttiende eeuw. De formele stijl maakt gebruik van eenvoudige geometrische vormen als vierkanten, cirkels en variaties daarop in een symmetrische aa...

Zichtas
Een laan of doorkijk in een symmetrisch aangelegd park. Een zichtas vormt een verbinding tussen twee parkelementen, bijvoorbeeld: een doorkijk vanuit een plek in het park naar het hoofdgebouw. Met de schaalvergroting van de aangelegde tuinen en parken in de loop van de zeventiende eeuw werd de zichtas een belangrijk parkelement.