Kopie van `Oorlogsschriften`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Oorlogsschriften
Categorie: Geschiedenis en volkskunde > Oorlog
Datum & Land: 13/06/2013, NL
Woorden: 28


aanbrengen
Het verraden van de schuilplaats van onderduikers, of het melden van zaken die niet van de bezetter mochten.

aanmeldingsplicht
In het bijzonder de aanmelding voor de Arbeidsinzet of militaire dienst van de Duitsers of de NSB.

aanvraagformulier
Formulier dat nodig is om iets aan te vragen. In de Tweede Wereldoorlog moest je voor bijna alles een aanvraagformulier invullen.

afweergeschut
Dit zijn kanonnen voor afweer, in het bijzonder voor luchtaanvallen.

Ahorn-blad
Blad van de esdoorn dat symbool is van de Canadese vlag. Zie ook Maple-leaf.

alarmtoestand
Toestand van overmacht. Dit betekent dat een land helemaal klaar staat om zichzelf te verdedigen tegen de vijand. Het is echter waarschijnlijk dat ze niet zullen winnen van de vijand.

Algemeen Handelsblad
In het begin van de Tweede Wereldoorlog bleef de krant verschijnen en uitte duidelijke kritiek op de bezetter. Als gevolg daarvan werd de krant gelijkgeschakeld, dat wil zeggen ze kreeg een nationaal socialistisch karakter en dus een Duitser of nationaal-socialist als hoofdredacteur.

Algemeen Nederlands Persbureau
(ANP) Het ANP verzamelt, bewerkt en verspreidt nieuwsberichten uit binnen- en buitenland. Alle kranten die aangesloten zijn bij het ANP krijgen gelijktijdig het laatste nieuws toegestuurd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het ANP blijven bestaan.

Algemene voorschriften
Voorschriften betreffende de algemene orde. Vergelijkbaar met bekendmakingen en beschikkingen.

American Security Service
Amerika's eerste inlichtingendienst, tegenwoordig bekend als de CIA.

Anglo American Society
Engelse club. Een organisatie die is opgericht na de bevrijding om het contact tussen de geallieerde soldaten en de Nederlandse burgers te verbeteren.

Anschluss
Duits voor aansluiting. Bedoeld wordt de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland in maart 1938. Deze aansluiting is onder Duitse druk tot stand is gekomen.

appèl
Verzameling van alle gevangenen in een gevangenenkamp om te zien of iedereen aanwezig was. Als niet iedereen aanwezig was straften de Duitsers de gevangenen streng.

Arbeidsinzet
Nederlands voor Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland. Duitsland had namelijk arbeiders nodig omdat alle Duitsers in het leger zaten. In het begin was het vrijwillig, onder leiding van de Duitser Sauckel werd het gedwongen arbeid.

Arbeidskamp te Hemrik
Duits werkkamp in Friesland in de buurt van Drachten. Hier werden de dwangarbeiders heengebracht om te werken voor de Duitsers.

Ardennenoffensief
Aan het eind van de oorlog probeerden de Duitsers via de Belgische Ardennen Antwerpen terug te winnen van de geallieerden. Deze actie die het Ardennenoffensief werd genoemd, mislukte.

arisch
In mei 1941 werd de ariërverklaring ingesteld. Op dit formulier moest ingevuld worden of men joods was of niet. Als één van de grootouders joods was, waren ook de kleinkinderen joods. Door middel van het formulier konden de Duitsers de joden gemakkelijk buiten sluiten.

Ariër
In mei 1941 werd de ariërverklaring ingesteld. Op dit formulier moest ingevuld worden of men joods was of niet. Als één van de grootouders joods was, waren ook de kleinkinderen joods. Door middel van het formulier konden de Duitsers de joden gemakkelijk buiten sluiten.

artillerie
Onderdeel van een legermacht, dat de zwaardere vuurwapens gebruikt. Er kan gedacht worden aan kanonnen.

As-mogendheden
Aanduiding voor de bondgenoten Duitsland en Italië. Zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze twee bondgenoten zo genoemd.

atoombom
Een bom met reusachtige werking, veroorzaakt door atoomsplitsing en kettingreactie. Er kan alleen al grote schade ontstaan door de kracht van de bom. De radioactieve wolk kan daarnaast ziektes veroorzaken over de hele wereld. Zowel de Duitsers als de geallieerden probeerden zo'n bom te maken.

Ausweis
Het Duitse woord voor het persoonsbewijs dat de Duitsers invoerden. Het was echter ook de naam voor een bewijs dat mensen vrijstelde van tewerkstelling in Duitsland, of dienst aan het front. Dit bewijs werd ook wel vaak het Sonderausweis genoemd.

autarkie
Onafhankelijkheid. De kracht van personen om voor zichzelf te zorgen, zonder hulp van andere personen.

autarchie
Onafhankelijkheid. De kracht van personen om voor zichzelf te zorgen, zonder hulp van andere personen.

autoriteiten
De overheid, of degene die de macht heeft. In de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers de autoriteiten in Nederland.

avondklok
Het verbod om 's avonds en 's nachts op straat te komen.

Kamp Amersfoort
In de Tweede Wereldoorlog lag in de omgeving van de stad Amersfoort een Duits gevangenenkamp. De gevangenen in het kamp werden zwaar mishandeld.

Nederlandse Arbeidsdienst(NAD)
De NAD werd door de Duitse bezetter opgericht ter vervanging van het Nederlandse leger. Alle jonge Nederlanders werden door de Duitsers verplicht om dienst te nemen in de NAD. De Arbeidsdienst voor meisjes is uitsluitend op basis van vrijwilligheid doorgevoerd en is nooit van belang geweest.