
stoken werkw. Uitspraak: [ ˈstokə(n) ] Afbreekpatroon: sto·ken Vervoegingen: stookte (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gestookt (volt.deelw.)
1) (een ruimte) met een kachel verwarmen Voorbeeld: 'je huis warm stoken in de winter'
2) als brandstof gebruiken Voorbeelden: 'hout stoken in de open haard' , 'een v...
Gevonden op
https://woorden.org/woord/stoken

1) Distilleren 2) Aanhitsen 3) Wroeten 4) Zwoegen 5) Poken 6) Aanstoken 7) Aanwakkeren 8) Destilleren 9) Verwarmen 10) Doen branden 11) Verbranden 12) Warmen 13) Onrust zaaien 14) Oppoken 15) Oven 16) Warm maken 17) Stoepen 18) Kachel 19) Aanblazen 20) Intrigeren 21) Duwen 22) Brandend houden 23) Ophitsen
Gevonden op
https://mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Stoken/1
[Let op: Spelling en uitleg uit 1890] (Eed met zeven -) eed tegelijk
met zeven prelaten te zweren. Toen het slot te Hagestein na een langdurig en zwaar beleg door graaf Willem van Holland vermeesterd en verbrand, en Everstein door den Utrechtsen bisschop Frederik van Blankenheim in 1405 ingenomen was, zwoer d...
Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/beer004woor01_01/beer004woor01_01_0023.php

laten branden
Jaar van herkomst: 1350 (MNW )
Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Het bereiden van voedsel boven een kokende vloeistof waarbij gebruik wordt gemaakt van een stoompan, een stoommandje of een zeef uit roestvrij staal
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10360

Stomen gebeurt altijd boven hete waterdamp. Het is een heel gezond procédé, aangezien zo alle vitamines en aroma’s in het gerecht blijven.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10384

Het bereiden van voedsel boven een kokende vloeistof waarbij gebruik wordt gemaakt van een stoompan, een stoommandje of een zeef uit roestvrij staal.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10403

Het bereiden van voedsel boven een pan met een kokende vloeistof.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10877

Het bereiden van voedsel boven een pan met een kokende vloeistof of in een stoomoven. Zeer hoge luchtvochtigheid in combinatie met hogere temperatuur. (50 tot 130 graden C.) http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10912

Stomen gebeurt boven hete waterdamp. Bij stomen blijven alle aroma's in het vlees of de vis, omdat het contact met de warmtebron minder agressief is.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10914

Bij stomen wordt een gerecht niet in hete vloeistof bereid, maar in de stoom daarvan. Doordat het eten bij stomen niet met de vloeistof in aanraking komt, blijven het aroma en de smaak goed bewaard. Zowel vlees, vis, gevogelte, schaal- en schelpdieren, als groente en rijst kunnen worden gestoomd. De hete vloeistof kan water zijn, maar ook bouillon ...
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10922

Het bereiden van voedsel boven een pan met een kokende vloeistof.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10945

Het garen van vis, vlees of groenten met behulp van de opstijgende damp van kookvocht (water, bouillon, wijn, etc) zonder dat het in aanraking komt met het kookvocht zelf In speciale (hoge druk-) pannen kan de temperatuur van de stoom oplopen tot 120 ºC De garing verloopt daardoor sneller Dit principe ligt ook ten grondslag aan de vertrouwde snel...
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10990

porren; laten branden; opruien (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
https://etymologiebank.nl/trefwoord/stoken

met waterdamp schoonmaken: afstomer: meest gebruikt bij het verwijderen van behang. Zie ook de egelroller en Behangen - gereedschap.
Gevonden op
https://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/26711-schilderen-a-tot-z-in-het

Het bereiden van voedsel boven een pan met een kokende vloeistof of in een stoomoven. Zeer hoge luchtvochtigheid in combinatie met hogere temperatuur. (50 tot 130 graden C.)
Gevonden op
https://kokswereld.nl/culinair-woordenboek/

Stomen gebeurt boven hete waterdamp. Bij stomen blijven alle aroma`s in de vis, omdat het contact met de warmtebron minder agressief is. Stomen is dus zeker aangewezen bij vismoten of visfilets, die niet meer beschermd zijn door de vishuid. Bij hele vissen kan je de flanken inkerven om het stoomproces te versnellen.
Gevonden op
https://kooknieuws.nl/vaktermen/
laten branden vb: op het strand hebben ze een groot vuur gestookt
veel moeten stoken
[de verwarming veel moeten laten branden]Gevonden op
https://mowb.muiswerken.nl/
hete damp afgeven vb: de ketel water staat te stomen op het fornuis
voedsel gaar laten worden met hete damp vb: gestoomde groenten zijn erg gezond
door middel van chemische damp schoonmaken vb: je moet die jas eens laten stomen
Gevonden op
https://mowb.muiswerken.nl/

Boven kokend water in de stoom gaar laten worden van voedsel.
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselbereiding

•iets ter reiniging en desinfectie met stoom bewerken. •zichtbaar waterdamp afgeven. •etenswaar garen door het in hete stoom te hangen. •tweede betekenisomschrijving. •enz.
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/stomen

Stomen is een bereidingswijze waarbij de producten gaar worden door middel van damp van kokend water Voor stomen kunt u een stoompan of een vergiet gebruiken. De pan of het vergiet wordt in een pan met kokend water gehangen Breng een pan met water aan de kook en zet een goed aansluitend stoommandje op (bijvoorbeeld Chinese bamboe-stoommandjes) of i...
Gevonden op
https://sjeef.nl/Recepten/ABC/abcs.phpl

(met een pook vuur) aanwakkeren; opruien; destilleren
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca

gaar maken door middel van stoom; damp afgeven
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca
Geen exacte overeenkomst gevonden.