Kopie van `Centre of Excellence for Care and Cure`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Centre of Excellence for Care and Cure
Categorie: Medisch
Datum & Land: 10/03/2007, NL
Woorden: 6


Dwaasheid
Hetzelfde doen en vervolgens een andere uitkomst verwachten.

Effect
In een verandertraject: de resultante van de Kwaliteit van de oplossing en de Acceptatie van deze oplossing door de betrokkenen.
Effect=Kwaliteit x Acceptatie.
In tegenstelling tot wat de wiskunde doet vermoeden, wordt het hoogste effect van een verandermaatregel bereikt door acceptatie boven kwaliteit te laten prevaleren. Zonder acceptatie wordt de kwaliteit nooit gerealiseerd. Mét acceptatie is er ruimte om een lage kwaliteit te laten groeien. Dit is de reden dat er een alternatieve formule is ontstaan:
Effect = Kwaliteit x Acceptatie2

FMEA
Failure Mode Effect Analysis FMEA is een systematische (risico)analysemethode om antwoord te krijgen op de volgende vragen:
wat zou fout kunnen gaan met het product of proces (faalwijzen);
hoe erg zou het kunnen foutlopen (gevolg en ernst);
hoe ontstaan deze faalwijzen en hoe vaak komen ze voor (oorzaken en frequentie);
wat is de kans dat het op tijd ontdekt wordt (corrigeerbaarheid);
hoe groot is dan het risico (schatting: ramp, hinder of een bekend risico);
wat moet er gebeuren om deze faalwijzen op te lossen, te verminderen of te voorkomen (verbetervoorstellen)?

PDCA
Plan-Do-Check-Act Ofwel eerst weten wat je wil, dan bepalen wat je weerhoud, dan een plan maken om te komen waar je wil zijn, vervolgens pas gaan doen, en dan kijken of hegeen je wilde ook echt bereikt werd. Dit model is de basis van elke moderne verbeterstrategie (of zou het moeten zijn...) Helaas veelvuldig misbruikt, omdat met name de eerste stappen te vlug doorlopen worden. De werkvorm is SGA (zie aldaar)

SGA
Zie: Small Group Activity

Small Group Activity
Gestructureerde 8 stappen aanpak met een multi-disciplinair team waarmee nagenoeg elk probleem fundamenteel opgelost kan worden door direct betrokkenen. Ontstaan in Japan op basis van de PDCA cirkel.