Kopie van `De Tuinkrant - Lexicon fruitrassen en bestuiving`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


De Tuinkrant - Lexicon fruitrassen en bestuiving
Categorie: Planten en dieren > Groente en Fruit
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 11


Aziatische peer, appelpeer, (Nashi)
Pyrus pyrifolia (synoniem Pyrus serotina) Appelpeer, meloenpeer, waterpeer en Aziatische zandpeer (Nashi). Een appelvormige peer, welke in smaak en vastheid meer op meloenen lijkt dan op peren. Vooral geschikt voor fruitsla-schotels.

Cultivar
Een afkorting van cultuurvariëteit (ook wel aangegeven als cv.). Dit zijn planten die uit een soort, variëteit of kruising zijn ontstaan of geselecteerd en die op vegetatieve wijze wordt vermeerderd, hetgeen inhoudt dat de genetische eigenschappen van de plant behouden blijven.

Cultuurvariëteit
Zie cultivar

Hybride Kruising
Een plant verkregen door kruising van bijvoorbeeld twee verschillende variëteiten, ondersoorten, soorten of, bij uitzondering, geslachten. Zulke planten kunnen in hun eigenschappen het midden houden tussen de ouderplanten.

Synoniem
Het komt voor dat er twee of meer namen voor een ras worden gebruikt. (vb. Malus `Schone van Boskoop`, `Goudrenet`, `Goudreinette`). Volgens internationale afspraken is de eerstgegeven naam (na 1753) de enige juiste, in dit geval `Schone van Boskoop`.

Uitstalleven
De tijd dat een bepaalde vrucht in de winkel mooi en lekker blijft. Bepaalde appelrassen (vb. Malus `Granny Smith` en Malus `Pinova`) hebben een zeer lang uitstalleven. Andere appelrassen (vb. `Oogstappel` en `Lena`) hebben een zeer kort uitstalleven.

Wetenschappelijke naam
Wetenschappelijke naamgeving (of Botanische naam) van planten. Veelal in het Grieks of Latijn. Soms ook in andere talen (Duits, Engels, Frans, ..) Nomenclatuur is de leer of het vak die wetenschappelijke namen bestudeerd. (Meer info over nomenclatuur)

Zelf-fertiel Zelf-vruchtbaar
Aanduiding voor een plant, speciaal een vruchtboom, die geen kruisbestuiving (bestuiving door een ander ras) nodig heeft om vruchten en zaden te vormen.

Zelfbestuiving Zelffertiel
De bestuiving waarbij geen vreemd stuifmeel nodig is voor de bevruchting.

Zelfsteriel
Fruitrassen welke hun eigen bloemen niet kunnen bestuiven. Vaak zijn deze rassen ook triplodd. Appelrassen welke zelfsteriel zijn : Malus `Schone van Boskoop`, `Mutsu`, .. (Appelbestuiving info)

Zomerrassen
Fruitrassen die direct van de boom verbruikt worden zonder koelhuisbewaring. Zomerrassen bij appel: Malus `Sunrise`, `Lena`, `Delcorf`, `Vista Bella`, `Summerred`, `James Grieve`. (Zie tabel met rasoverzicht appel)