Kopie van `Zibb - ABC van autoverkopers`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zibb - ABC van autoverkopers
Categorie: Transport en verkeer > Autotechniek afkortingen
Datum & Land: 07/10/2007, NL
Woorden: 13


ABC
Active Body Control, oftewel computergestuurde vering. Te vinden in sommige Mercedes-modellen. Met sensoren meet een computer hoe het met de balans van het koetswerk is gesteld. Waar nodig wordt de vering aangepast. Maakt het ook mogelijk om naar gelang de wens van de eigenaar het rijkarakter te veranderen van sportief (stug) naar normaal (comfortabel). Heet Dynamic Drive bij BMW en CVRSS bij Cadillac.

ABS
Antilock Brake System of anti-blokkeerremsysteem. Voorkomt dat tijdens het remmen de wielen blokkeren en de auto onbestuurbaar wordt. Een computer kijkt doorlopend of de afzonderlijke wielen nog draaien. Indien nodig wordt tijdelijk de remdruk op een geblokkeerd wiel verminderd. Heet bij Honda ALB, Anti Lock Brakes.

ASC
Afkorting waarvoor iedereen zijn eigen verklaring heeft: Automatische Stabilitäts-Control, Automatic Stability Control, Anti-Schlupf-Control. Voorkomt wielspin en is daarmee een omgekeerde versie van ABS. Waar de laatste remdruk vermindert, zorgt dit systeem voor extra grip door juist waar nodig bij te remmen of de motorkracht te verminderen. Heet ook wel TC (Traction Control), bij Audi ASR en bij Lexus TRC.

CC
Cabrio-coupé. Door Peugeot gebruikte afkorting om autotypen aan te duiden met een opvouwbaar dak, zoals de 207CC en de 306CC. Met dak is de auto een coupé (een tweedeurs auto met een hard dak), zonder dak is het een cabriolet.

CDI
Staat voor 'common-rail direct injection'. Dieseltechniek waarbij de brandstof via één gemeenschappelijke leiding (de zogeheten 'common-rail') onder hoge druk naar de verstuivers wordt getransporteerd. Heet TDCi bij Ford, JTD bij Alfa Romeo en HDI bij Peugeot en Citroën.

CVT
Continuously Variable Transmission. Deze traploze automatische versnellingsbak is onder meer verkrijgbaar op de Audi A4 en de Mini Cooper. Het bekende schakelgeluid is verleden tijd, en hoge toeren bij het optrekken eveneens. Klinkt bekend? Klopt, CVT is gewoon een high-tech-variant op DAF's 'pientere pookje'.

DSG
Ideaal voor mensen die hoge toeren willen (waardoor CVT afvalt), maar toch snel willen schakelen. Met Direct Shift Gearbox, verkrijgbaar op Audi en Volkswagen, gaat dit veel sneller. Hoe dat kan: de versnellingsbak is dubbel uitgevoerd. Daardoor staat de volgende versnelling als het ware al klaar.

EBD
Electronic Brake Force Distribution. Een computer die meeremt (zie BAS) is leuk. Maar als alle wielen even hard remmen, kan dat gevaarlijk zijn. Zo is het gewicht, zeker bij volledige belading, vaak niet evenredig over de auto verdeeld. EBD meet hoeveel remkracht die ieder wiel nodig heeft en past waar nodig de druk aan.

EGR
Totdat een rendabele kernfusiereactor wordt uitgevonden en Shell waterstof verkoopt, zal milieuvriendelijk autorijden onmogelijk zijn. EGR of Exhaust Gas Recirculation beperkt de milieuschade enigszins. Bij EGR wordt een deel van de uitlaatgassen terug de motor in geleid. Daardoor daalt de temperatuur, en komen bepaalde chemische reacties minder voor. Het gevolg: minder schadelijke stikstofoxides (zogeheten NOx) in het uitlaatgas.

ESP
Electronic Stability Program. In feite een combinatie van ASC en ABS. Zowel bij het remmen als het gas geven corrigeert het systeem de bestuurder waar nodig. Hierdoor ontstaat een betere wegligging. Volvo gebruikt de afkorting DSTC, BMW houdt het op DSC.

OBD
On-Board Diagnostics. Een hulpmiddel om storingen vast te stellen. Sinds 2001 vooral om milieuredenen verplicht in nieuwe benzineauto's, en sinds 2003 ook in diesels en LPG-wagens. OBD registreert ondermeer de hoeveelheid uitgestoten schadelijke stoffen, en slaat alarm bij een te hoog niveau.

SMG
Sequential Manual Gearbox. Een F1-achtige versnellingsbak: u schakelt met hendels aan het stuur. Het gas loslaten tijdens het schakelen hoeft niet meer. Heet Durashift bij Ford, ASM (Automatic Shift Manual) bij Mazda, SensoDrive bij Citroën, en Selespeed bij Fiat en Alfa Romeo.

TPC
Tire Pressure Control, ook wel TPWS (Tire Pressure Warning System). Alarmsysteem dat een gil geeft als de druk in een van de banden lager wordt of zelfs wegvalt. Ideaal voor wie in de drukke stad wel eens een stoeprandje pakt en de band onverhoeds lek scheurt.