Zoek op

aquatint

Etstechniek waarbij op de etsplaat geen lijnen worden aangebracht, maar vlakken, zodat men bij het afdrukken vlakken in zwart en grijsnuances krijgt. De techniek is uitgevonden in de achttiende eeuw en werd onder anderen door Goya toegepast.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/kunst-van-renaissance-tot-1850/aquatint

AQUATINT

1) Drukprocedé 2) Prent met de kleur van water
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/AQUATINT/1

Aquatint

Aquatint is een diepdruk-etstechniek, alsmede de benaming voor een afdruk daarvan. Het is een variant op traditioneel etsen, waarbij geen lijnen maar egale vlakken ontstaan. Zodoende kan men een egale toon verkrijgen. Deze techniek werd door François Philippe Charpentier en Jean Baptiste Leprince in 1768 ontwikkeld en is onder anderen door Caspar...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Aquatint

aquatint

Een drukprocédé waarbij hars of een andere substantie op de plaat wordt aangebracht om een poreuze ondergrond te creëren, waarna de plaat wordt verhit en geëtst, zodat er een schakering van tonen ontstaat; wordt vaak gecombineerd met lijnwerk.
Categorie: Procédés en Technieken > etsen (drukprocéd&eacu...
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10491

aquatint

prentdrukprocédé (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/aquatint

aquatint

Een diepdruk-etsprocédé ter verkrijging van toonschakeringen (vlakken met een egale tint). Hiervoor wordt een fijn harspoeder over de plaat gestoven, deze harsdeeltjes worden onder invloed van warmte gefixeerd op de plaat, waarna met een zuur de niet bedekte delen worden geëtst.
Gevonden op http://www.gianottenprintedmedia.nl/grafisch-woordenboek/details/aquatint
Geen exacte overeenkomst gevonden.