Zie ook:
blus

blussen werkw. Uitspraak: [ ˈblʏsə(n) ] Afbreekpatroon: blus·sen Vervoegingen: bluste (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft geblust (volt.deelw.)
1) (vuur, brand) stoppen met water Voorbeeld: 'een bosbrand blussen'
2) vloeistof toevoegen aan iets wat bakt of braadt culinair Voorbeeld: 'braadvocht b...
Gevonden op
https://woorden.org/woord/blussen

1) Smoren 2) Vuur uitspuiten 3) Uitblussen 4) Uitdoen 5) Uitdoven 6) Uitlessen 7) Uitmaken 8) Vuur wegspuiten 9) Doven 10) Lessen 11) Dempen 12) Bereidingswijze
Gevonden op
https://mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Blussen/1

uitdoven
Jaar van herkomst: 1285 (CG Rijmb. )
Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Het toevoegen van vocht (wijn, bouillon) aan bakresten zodat er een basis ontstaat voor een saus.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10384

Onderdrukken van een brand door het weg?nemen van één of meer verbrandingsfactoren. Rubriek(en): Brandbestrijding
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10655

Koude vloeistof (water, bouillon, wijn) aan heet bak- of braadvet toevoegen om verbranden te voorkomen
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10877

Het toevoegen van vocht aan de nog hete braadjus, waarin vlees en of wild is gebraden en waarmee het aanzetsel wordt opgelost. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10912

Koude vloeistof (water, bouillon, wijn) aan heet bak- of braadvet toevoegen om verbranden te voorkomen
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10945

Het toevoegen van een koude vloeistof, bij voorbeeld room, aan sterk verhitte en gesmolten suiker (karamel) om het verbranden ervan te voorkomen.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/11320

vuur doven (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
https://etymologiebank.nl/trefwoord/blussen

Het toevoegen van vocht aan de nog hete braadjus, waarin bijvoorbeeld vlees is gebraden en waarmee het aanbaksel wordt opgelost.
Gevonden op
https://kokswereld.nl/culinair-woordenboek/

Toevoegen van vocht (bouillon, visfumet, wijn) aan de hete bakresten of bakvocht, waardoor deze loskomen en als basis dienen voor de saus. Zie ook deglaceren
Gevonden op
https://kooknieuws.nl/vaktermen/
doven. zorgen dat het uitgaat vb: de brandweer heeft het vuur gedoofd
Tegenstellingen: aansteken ontsteken aanmaken
Gevonden op
https://mowb.muiswerken.nl/

Aan een zeer hete pan met een gebakken gerecht wat water of ander vocht toevoegen zodat het sissend verdampt en het gerecht wat afkoelt. Ook worden de aanbaksels opgelost wat de smaak ten goede kan komen.
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselbereiding

Blussen is het toevoegen van (liefst warm) vocht aan hete jus waarin je vlees hebt gebakken. Haal het vlees eerst uit de pan, voeg dan het vocht toe en leg daarna het vlees terug in de pan Bron: Vlees.nl
Gevonden op
https://sjeef.nl/Recepten/ABC/abcb.phpl

1. Blussen is het doven van een brand of vuur met water. Vaak zijn er brandkranen in het trottoir waar de brandweer gebruik van kan maken. Vroeger werd gebruik gemaakt van singels e.d. en bij een landgoed was vaak een bluswatervijver. In geval van nood kunnen singels, vijvers e.d. nog steeds fungeren als bluswaterreservoirs.
Gevonden op
https://www.joostdevree.nl/b/blussen
Geen exacte overeenkomst gevonden.