Zie ook:
blus

blussen werkw. Uitspraak: [ ˈblʏsə(n) ] Afbreekpatroon: blus·sen Vervoegingen: bluste (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft geblust (volt.deelw.)
1) (vuur, brand) stoppen met water Voorbeeld: 'een bosbrand blussen'
2) vloeistof toevoegen aan iets wat bakt of braadt culinair Voorbeeld: 'braadvocht blu...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/blussen

1) Bereidingswijze 2) Dempen 3) Doven 4) Lessen 5) Smoren 6) Uitblussen 7) Uitdoen 8) Uitdoven 9) Uitlessen 10) Uitmaken 11) Vuur uitspuiten
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Blussen/1

1) Dempen 2) Doven 3) Extingeren 4) Lessen 5) Smoren 6) Uitdoen 7) Uitdoven 8) Uitmaken
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Blussen/1

vuur doven (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/blussen

Toevoegen van vocht (bouillon, visfumet, wijn) aan de hete bakresten of bakvocht, waardoor deze loskomen en als basis dienen voor de saus. Zie ook deglaceren
Gevonden op
http://www.kooknieuws.nl/vaktermen/
doven. zorgen dat het uitgaat vb: de brandweer heeft het vuur gedoofd
Tegenstellingen: aansteken ontsteken aanmaken
Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=blussen

Aan een zeer hete pan met een gebakken gerecht wat water of ander vocht toevoegen zodat het sissend verdampt en het gerecht wat afkoelt. Ook worden de aanbaksels opgelost wat de smaak ten goede kan komen.
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselbereiding

uitdoven
Jaar van herkomst: 1285 (CG Rijmb. )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Onderdrukken van een brand door het weg?nemen van één of meer verbrandingsfactoren. Rubriek(en): Brandbestrijding
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10655

Koude vloeistof (water, bouillon, wijn) aan heet bak- of braadvet toevoegen om verbranden te voorkomen
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10877

Het toevoegen van vocht aan de nog hete braadjus, waarin vlees en of wild is gebraden en waarmee het aanzetsel wordt opgelost. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10912

Koude vloeistof (water, bouillon, wijn) aan heet bak- of braadvet toevoegen om verbranden te voorkomen
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Het bak- of braadproces abrupt onderbreken door toevoeging van een vloeistof (water, bouillon, fond of wijn) om verbranding te voorkomen
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10990

Het toevoegen van een koude vloeistof, bij voorbeeld room, aan sterk verhitte en gesmolten suiker (karamel) om het verbranden ervan te voorkomen.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11320

Wanneer pas gebrande kalk vermengd wordt met water wordt dit blussen genoemd. Door het blussen ontstaat uit calciumoxide CaO (ongebluste kalk) calciumhydroxide (Ca(OH)2, kalk, gebluste kalk).
nat blussen van gemalen luchtkalk op kleine schaal; let op het spatten (onroerend erfgoed): De term blussen heeft wellicht niet alleen te maken met h...
Gevonden op
https://www.joostdevree.nl/shtmls/blussen.shtml

Blussen is het toevoegen van (liefst warm) vocht aan hete jus waarin je vlees hebt gebakken. Haal het vlees eerst uit de pan, voeg dan het vocht toe en leg daarna het vlees terug in de pan Bron: Vlees.nl
Gevonden op
https://www.sjeef.nl/Recepten/ABC/abcb.html
Geen exacte overeenkomst gevonden.