
Saignée betekent in het Frans letterlijk ‘bloeden’. Hiermee wordt het proces bedoeld wanneer bij de productie van rode wijn de lekwijn wordt afgetapt. Dit heeft als doel om de rode wijn geconcentreerder te maken, de aroma’s en kleurstoffen uit de schillen komen nu namelijk in een kleinere hoeveelheid most terecht. Daarnaast kan van het afget...
Gevonden op
https://wijnwetenschap.nl/wijnwoordenboek/saignee/

FR; letterlijk bloeden. Methode om rosé te maken. Algemeen: het doel is concentratieverhoging, te bereiken door een deel van de druiven uiterst voorzichtig (druppel voor druppel) te persen en gescheiden van de resterende most te vinificeren Voor dit doel wordt ook de eerste sap uit de gistingskuip gebruikt. Nadat de druiven in de kuip zijn gestort...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10519

Rosé de saignée. Roséwijn die men na kort weken van blauwe druiven uit het vat laat lopen, voordat hij de kleur van rode wijn of de tannines daarvan heeft overgenomen. Deze rosés zijn krachtiger dan de rosés waarvoor de druiven zijn geperst en die volgens de bereidingswijze van witte wijnen op basis van blauwe druiven zijn gemaakt.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10943
Geen exacte overeenkomst gevonden.