Smulweb - Cocktail woordenlijst
Deze woordenlijst kan afkomstig zijn van een online bron die niet meer beschikbaar is, of kan zijn samengesteld door externe bronnen.
De informatie kan sinds de oorspronkelijke publicatie zijn veranderd.
We raden aan om kritisch te zijn bij het beoordelen van de waarde en actualiteit ervan.
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Cocktails
Datum & Land: 01/07/2019, NL
Woorden: 99
Ale
Oud Engels bier van hoge gisting, middelmatig alcoholpercentage.
Amandel
Pit van de amandelboom, waarvan de speciale smaak terug te vinden is in orgeade en likeuren als de Italiaanse amaretto.
Angostura
Alcoholhoudende bitter (44%) op basis van rum, genoemd naar de stad Venezuela waar hij in 1824 werd geproduceerd. Omdat hij erg geconcentreerd is, zijn een paar druppels al voldoende om een cocktail op smaak te brengen.
Anijs
Aromatische plant die de belangrijkste smaak geeft aan pastis (van steranijs) en anisettes (van groene anijs).
Anisette
Likeur van anijs met 250 gram suiker per liter. Wordt veel gedronken in het Middellandse Zeegebied en heet in Italie sambuca. In Frankrijk is de anisette van Bordeaux (Marie Brizard) de oudste.
Apricot Brandy
Abrikozenlikeur, verkregen door het weken van fruit in alcohol.
Aquavit
Alcoholische drank van graan of aardappelen, vooral gedistilleerd in Noord-Europa en soms gerijpt op fust.
Arak of Raki
Alcoholische drank uit Azie, meestal met anijssmaak, vooral in het Nabije Oosten (Libanon, Turkije enz.).
Banyuls
Van nature zoete wijn met een appellation d`origine controlee, afkomstig uit de streek Banyuls in de Pyrenees-Orientales.
Benedictine
Likeur die sinds een eeuw in Fecamp wordt gemaakt volgens een oud recept van de benedictijner monniken; met aromatische kruiden.
Bitter
Deze familie van spiritualien van in alcohol geweekte vruchten en met een meer of mindere bittere smaak, bestaat uit heel veel leden. Sommige zijn geschikt als aperitief, zoals Picon, Punt e Mes of San Pellegrino (alcoholvrij), andere, sterkere bitters worden in kleine hoeveelheid toegevoegd, zoals Fernet-Branca en angostura.
Bourbon
Amerikaanse whisky gemaakt van minstens 51% mais.
Brandy
Engelse benaming voor eaux-de vie, vooral die van wijn. In Engeland is dit woord synoniem aan cognac.
Byrrh
Aperitief van wijn, gearomatiseerd met kina en curacao en drie jaar gerijpt op fust.
Campari
Rode Italiaanse bitter van wijn, gekleurd met cochenille.
Cassis
Creme of likeur gemaakt van zwarte bessen. De beroemdste komen uit Dijon en van de Cote d`Or.
Chartreuse
Likeur van planten volgens een recept van de Chartreuser monniken. Men onderscheidt de groene (55%) en de gele chartreuse (40%).
Cherry Brandy
Likeur die wordt verkregen door het op alcohol weken van kersen.
Cider
Gegist, licht mousserend appelsap. Kan bier of champagne vervangen in talrijke longdrinkrecepten.
Cobbler
Longdrink van voornamelijk vruchten of vers vruchtensap met toevoeging van wijn of sterke drank.
Cocktail Master
Apparaat waarmee men met gemak laagjes van verschillende dranken op elkaar kan schenken; de laagjes kunnen worden gevormd door het verschil in dikte.
Cointreau
Likeur gemaakt van de schil van verschillende soorten sinaasappelen die in alcohol worden geweekt. Behoort tot de familie van de triple-sec.
Collins
Longdrink die in een tumblerglas wordt bereid, bestaande uit een sterke drank, citroensap, ijs en spuitwater.
Cremant
Mousserende wijn van goede kwaliteit met een speciale appellation.
Creme
Likeur met meer dan 400 g alcohol per liter.
Curacao
Likeur van zure sinaasappel, van oorsprong Nederlands en met de naam van een van de Nederlandse Antillen. Oorspronkelijk kleurloos, maar ook wel blauw, groen of roze. Geeft een aparte smaak aan cocktails.
Cynar
Italiaanse bitter met artisjok. Wordt gebruikt in verschillende cocktails, vooral die met bier.
Drambuie
Likeur van Schotse whisky en kruiden, gearomatiseerd met heidehoning.
Dubonnet
Aperitief gemaakt van Roussillion-wijn en gearomatiseerd met kina.
Eggnog
Warme of koude cocktail van ei en melk.
Fernet-Branca
Merk van een Italiaanse bitter, ook gemaakt in Frankrijk en Zwitserland, met een specifiek bittere smaak.
Fizz
Soort longdrink met citroensap en vaak gin.
Flip
In een shaker bereide cocktail met eigeel.
Galliano
Italiaanse likeur gemaakt van vele kruiden en bloesems, met een mooie goudgele tint.
Gentiaan
Bergplant waarvan de wortel wordt gebruikt voor de bereiding van vele likeuren, aperitieven en digestieven.
Ginger Ale
Spuitwater met gembersmaak. In Engeland en de VS vaak toegepast in longdrinks. De Canada Dry komt er het dichtst bij in de buurt.
Grog
Warme cocktail van een sterke drank (rum, maar ook whisky, cognac, calvados), heet water en suiker of honing, op smaak gebracht met kaneel en citroen.
Grand Marnier
Likeur van sinaasappelschil en cognac, sinds 1880 geproduceerd door Marnier-Lapostolle. Voor cocktails gebruikt men meestal de Cordon Rouge.
Guignolet
Kersenlikeur met een lager alcoholpercentage dan cherry brandy; wordt gedronken als aperitief. Guignolet wordt vaak geassocieerd met kirsch.
Highball
Longdrink die in een groot glas wordt bereid met een sterke drank, een soft drink en ijs.
Izarra
Likeur uit Baskenland op basis van armagnac, aromatische planten en kruiden; de groene (48%) is veel sterker dan de gele (40%).
Jeneverbes
Gebruikt om gin te aromatiseren. Jenever is tevens de naam voor de enige Franse graanalcohol, die in het noorden wordt gemaakt van rogge, tarwe, haver en gerst.
Julep
Cocktail met verse munt waarvan de blaadjes in fijngestampt ijs worden fijngehakt.
Kahlua
Likeur van koffiebonen, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en met een alcoholpercentage van 26%.
Ketchup
Angelsaksische, zoetzure emulsie, meestal met tomaten en soms sterk gekruid (hot ketchup).
Kibowi
Exotische likeur van kiwi; groen van kleur.
Kina
Boom die oorsrponkelijk in het Andesgebergte groeit, maar ook in India, Sri Lanka, Afrika en de Kaukasus voorkomt en kinine levert. Ook de benaming voor een versterkend drankje met een heel bittere smaak dat gebruikt wordt voor het op smaak brengen van aperitieven met wijn (Byrrh, Ambassadeur, Dubonnet, Saint-Raphael, enz.).
Kir
Aperitief van witte wijn en creme de cassis. Dit traditioneel Bourgondische recept draagt de naam van de kanunnik Kir, die als burgemeester kir uitriep tot het officiele aperitief van het stadhuis van Dijon.
Kirsch
Aromatische eau-de-vie van kersen. Niet te verwarren met de ‘fantasie-kirsch`, een neutrale sterke drank geparfumeerd met een klein beetje kirsch.
Kummel
Zoete likeur met anijssmaak, gearomatiseerd met kummel en traditioneel in de landen van Noord-Europa.-
Madera
Likeurwijn die oorspronkelijk van de archipel in de Atlantische Oceaan komt.
Malaga
Spaanse likeurachtige wijn uit de streek rond Torremolinos.
Malibu
Zachte, kleurloze likeur van rum, op smaak gebracht met kokosnoot en limoen.
Mandarine Imperiale
Likeur van mandarijnschil.
Marasquin
Italiaanse likeur (Maraschino), gemaakt van morellen.
Marc
Eau-de-vie die gedistilleerd wordt uit de vaste resten die overblijven na het persen van de druiven.
Marsala
Likeurwijn uit Sicilie; vooral als aperitief.
Martini & Rossi
In 1879 gecreeerde Italiaanse vermoutmerken, de bekendste ter wereld; onder te verdelen in: rosso, bianco, dry, rose en bitter.
Mescal
Mexicaanse eau-de-vie van de guave; wat gewoner dan tequila. In sommige flessen zit een worm.
Midori
Zachte likeur van meloen, groen getint en in Japan geproduceerd door Suntory.
Mistella
Mengsel van druivensap en eau-de-vie; komt uit dezelfde streek als de pineau des Charentes en de floc de Cascogne.
Monin
Firma die likeuren en siropen van goede kwaliteit in allerlei smaken en kleuren maakt. Vooral bekend om zijn Original Triple Lime, de Monin`s, een triple-sec van cognac, citroen en limoen.
Noilly-Prat
Frans vermoutmerk, geproduceerd in Marseille.
Old Fashioned
Laag en breed glas, vooral gebruikt voor whisky. Ook een soort cocktail van whisky of eau-de-vie met daarin een paar druppels angostura.
Orgeade
Siroop van amandel en oranjebloesem.
Ouzo
Kleurloos Grieks aperitief van anijs; wordt meestal puur of met koud water gedronken.
Parfait Amour
Likeur van citroen, cederappel en kruidnagel, purperrood getint en geparfumeerd met viooltjes. De consumptie van deze likeur, die vooral tussen de twee oorlogen erg populair was, is tegenwoordig anekdotisch.
Passoã
Felrode likeur van passievruchtensap.
Pernod
Een van de oudste aperitiefjes met anijs. Dateert van 1792 en behoorde vroeger tot de absintfamilie. De tegenwoordige pernod, uit 1922, onderscheidt zich van de pastis door de toevoeging van karamel.
Picon
Merk van een bittere likeur, op basis van sinaasappel, gentiaan en kina. Wordt gedronken als aperitief, met bier of witte wijn en citroensiroop.
Pils
Blond bier van lage gisting en een middelmatig alcoholpercentage. Afkomstig uit de stad Pilsen in Tsjechie en de wijdverbreidste biersoort ter wereld.
Pimm`s
Likeurmerk, werd in 1840 in Londen gecreeerd; voornamelijk op basis van gin (Pimm`s no.1). Deze verfrissende drank is goed te combineren met frisdrank, schijfjes sinaasappel of citroen en ijs. Er bestaat ook een Pimm`s no.6, met wodka.
Pippermint Get
Creme de menthe, in 1796 bedacht door de gebroeders Get. Door ongewild de Engelse naam voor pepermunt (peppermint) te vervormen, is de naam ontstaan.
Pisang Ambon
Exotische, mooi groene likeurdrank.
Pisco
Eau-de-vie van wijn uit Chili en Peru, gemaakt van de druivensoort moscatel. Deze aromatische drank geeft een heel aparte smaak aan cocktails.
Pousse cafe
Dit is de benaming voor een cocktail die uit meerdere laagjes verschillend gekleurde dranken bestaat. Men verkrijgt deze laagjes door dranken van verschillende dikte voorzichtig op elkaar, over de rug van een lepel in het glas te schenken. Eventueel kan men hiervoor een Cocktail Master gebruiken.-
Rietsap
Sap van de suikerriet die gebruikt wordt voor het maken van boerenrum.
Ruby
Lichtrode, iets gerijpte port. Vaak gebruikt in cocktails.
Rye
Amerikaanse whisky op basis van voornamelijk gerst, afkomstig van Pennsylvania en Maryland.
Safari
Likeurmerk met sterke exotische fruitaroma`s.
Sake
Japanse alcoholische drank met een middelmatig alcoholpercentage, gemaakt van gefermenteerde en gezuiverde rijst. Wordt lauw of warm in kleine bekers geserveerd.
Schnaps
Eau-de-vie van graan of aardappel, geproduceerd in Noord-Europa. Wordt vaak naast bier gedronken.
Selderie
Plant waar men selderiezout aan onttrekt, dat veel wordt gebruikt voor het op smaak brengen van bepaalde cocktails, vooral die met tomaat.
Soda of Spuitwater
Koolzuurhoudend, iets gemineraliseerd water. Gemaakt met behulp van sifons, maar tegenwoordig ook vaak kant en klaar verkrijgbaar.
Soft Drink
Familie van alcoholvrije, koolzuurhoudende dranken, gearomatiseerd met vruchtenextracten, cola enzovoort.
Sour
Shortdrink met citroensap en sterke drank (vooral whisky, maar ook gin of rum), geliefd om zijn stringerende werking.
Southern Comfort
Amerikaanse likeur uit Missouri, op basis van in bourbon geweekte perziken en geparfumeerd met citroen.
Stout
Donkere, bijna zwarte biersoort uit Engeland en Ierland. Bevat niet veel alcohol en is dus heel geschikt voor cocktails.
Suze
Merk van een aperitief op basis van gentiaan.
Tabasco
Pittige Amerikaanse saus, gemaakt van in azijn geweekte rode Spaanse pepers en andere kruiden.
Tia Maria
Jamaicaanse likeur van rum en koffie-extract.
Tonic
Koolzuurhoudende drank gearomatiseerd met natuurlijke vruchten- en plantenextracten, waaronder kina. Schweppes is het wijdverbreidste merk.
Triple-sec
Zachte, zoete likeur, geparfumeerd met sinaasappel. Curacao en grote merken als cointreau en grand marnier behoren tot de familie van de triple-secs.-
Van nature zoete wijn
(vin doux naturel) Familie van wijnen waarvan de gisting wordt gestopt met een eau-de-vie; gemaakt in Zuid-Frankrijk (rivesaltes, banyuls, maury enz.). Ze kunnen in cocktails als vervanging dienen voor port.
Vlotter
Longdrink die men krijgt door een glas voor tweederde te vullen met spuitwater en dit vervolgens voorzichtig met een laagje eau-de-vie of likeur te bedekken.
VS
(Trois Etoiles) Benaming die gebaseerd is op de leeftijd van cognac, armagnac en calvados. Deze kwaliteit, gangbaarder dan de VSOP of de XO, wordt het meest gebruikt in cocktails.
Williams
Heel sappige, aromatische perensoort die wordt gebruikt voor het maken van een van de lekkerste eaux-de vie.
Worcestersaus
Engelse, kruidige emulsie van extracten van vlees, melasse, ansjovis, knoflook en sjalot. Deze saus haalt de smaak van veel cocktails op.
Xeres of Sherry
Uit Spanje afkomstige wijnen waarvan de gisting wordt gestopt met eau-de-vie. Er bestaan veel soorten, van droog (fino, amontillado, manzanila) tot zoet (oloroso, amoroso, cream).–