Kopie van `Staatsinrichting.nl`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Staatsinrichting.nl
Categorie: Politiek > Staatsinrichting
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 7


Ambtenaren
Mensen die in dienst zijn van het Rijk (bijvoorbeeld op een ministerie werken), van de Provincie of van de Gemeente.

Ambtswoning
Een ambt is een baan bij het Rijk, de Provincie of de Gemeente. Soms is er aan zo`n baan een woning verbonden, dat is dan een ambtswoning. In zo`n woning mag je wonen zo lang je die baan vervult. Denk maar aan een woning van de burgemeester of aan een woning van de minister-president (dat is het Catshuis).

Dynastie
Een vorstenhuis dat regeert.

Eerste Kamer
Afkorting voor Eerste Kamer der Staten-Generaal. Onderdeel (ook wel orgaan genoemd) van de volksvertegenwoordiging. Bestaat uit 75 leden en heeft als twee hoofdzaken controle van de regering en medewetgeving.

Eerste Minister
Wordt ook wel minister-president of premier genoemd. De eerste minister is de voorzitter van de ministers en dus de leider van het kabinet.

Kiesdeler
Het totaal aantal uitgebrachte geldige stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels levert de kiesdeler op. Haal je één keer de kiesdeler dan haal je dus één zetel.

Kiesrecht
algemeen kiesrecht: het recht om deel te mogen nemen aan de verkiezingen. belastingkiesrecht: wordt ook wel censuskiesrecht genoemd, alleen de mensen die een bepaald bedrag aan belasting betaalden kregen kiesrecht.