Kopie van `Stichting Keurmerk Huisfonds`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Stichting Keurmerk Huisfonds
Categorie: Diverse industrieën en ambachten > Keurmerken
Datum & Land: 10/03/2007, NL
Woorden: 3


Dermatologisch getest
Staat er dermatologisch getest op het etiket dan heeft de fabrikant het product of de afzonderlijke ingrediënten mogelijk door dermatologen op vrijwilligers laten testen. Dat zegt niets over het resultaat van deze onderzoeken. Soms is de geteste groep te klein om significante resultaten te krijgen. Als 30 willekeurige mensen een negatieve reactie heeft, is het niet uitgesloten dat anderen wel een reactie krijgen. De waarde van dit soort proeven is daarom beperkt. Ook de term dermatologisch getest heeft geen wettelijke inhoud. Dus valt niet na te gaan of inderdaad een dermatologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Over de kwaliteit en de resultaten van het onderzoek bestaat evenmin duidelijkheid.

Hypoallergeen
De term hypoallergeen op het etiket suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. De fabrikant selecteert de ingrediënten zodanig, dat de kans op deze reacties minimaal wordt. Maar ook op hypoallergene producten vallen allergische reacties niet volledig uit te sluiten. Bovendien is de term hypoallergeen niet wettelijk gedefinieerd en biedt dus geen enkele garantie. Iedereen kan deze term gebruiken.

pH-neutraal
De term pH-neutraal duidt aan dat de zuurgraad van een product dicht ligt bij die van de huid. Deze aanprijzing wordt veel gebruikt op producten die zeep vervangen, en andere reinigingsproducten zoals doucheschuim en gel. Of de huid het product verdraagt, wordt niet direct bepaald door de pH-waarde. Andere factoren zijn veel belangrijker, zoals het detergent dat is gebruikt. Dit kan huidirritatie veroorzaken.