Kopie van `Diagnose MS`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Diagnose MS
Categorie: Medisch > Multiple Sclerose
Datum & Land: 30/05/2013, BE
Woorden: 9


Axon
Zenuwuitloper van een zenuwcel. Is omgeven door myeline en zorgt ervoor dat zenuwimpulsen doorgegeven worden aan andere zenuwcellen.

Centraal zenuwstelsel
Bestaat uit hersenen en ruggenmerg. Binnen het centraal zenuwstelsel vormen axon en myelineschede een zenuwvezel. Een bundel van vele duizenden vezels samen vormt een zenuw.

DNA
Engelse term voor Deoxyribo Nucleic Acid, in het Nederlands desoxyribonucleïnezuur. DNA is een molecule in levende wezens die drager is van erfelijk materiaal. Bevat de genetische code hoe dat wezen is opgebouwd.

IM
Intramusculair: in de spier

Immunomodulatoren
Geneesmiddelen die ingrijpen in het immuunsysteem. Ze beïnvloeden het ziekteverloop.

Immunosuppressiva
Geneesmiddelen die de immuunreacties van het lichaam onderdrukken en voorkomen dat immuuncellen andere cellen of delen van het lichaam aanvallen.

Immuunsysteem
Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen vreemde indringers zoals bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde stoffen.

Secundair Progressieve MS
(SP MS)Begint vaak als RR MS om dan in een variabel tempo progressief te worden. In de periode tussen 2 relapsen is er een verergering van de ziekte.

Zenuwcel
Is een lichaamscel die een belangrijke bouwsteen vormt van het zenuwstelsel. Bestaat uit een cellichaam en uitlopers (axonen). Synoniem : neuron