Kopie van `Diagnose MS`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Diagnose MS
Categorie: Medisch > Multiple Sclerose
Datum & Land: 30/05/2013, BE
Woorden: 34


Auto-immuunziekte
Ziekte waarbij het immuunsysteem lichaamseigen cellen als vreemd aanziet, deze aanvalt en vernietigt.

Axon
Zenuwuitloper van een zenuwcel. Is omgeven door myeline en zorgt ervoor dat zenuwimpulsen doorgegeven worden aan andere zenuwcellen.

Centraal zenuwstelsel
Bestaat uit hersenen en ruggenmerg. Binnen het centraal zenuwstelsel vormen axon en myelineschede een zenuwvezel. Een bundel van vele duizenden vezels samen vormt een zenuw.

Chromosomen
Draadvormige structuren in de celkern, die drager zijn van het erfelijk materiaal. De menselijke cel bevat normaal 46 chromosomen die elk DNA bevatten.

Chronisch
Langzaam; slepend aanhoudend in tegenstelling tot acuut.

Corticoseroïden
Geneesmiddelen die worden gebruikt om een acute aanval te behandelen.

Demyelinisatie
Beschadiging van de myelineschede, waardoor prikkelgeleiding minder goed verloopt en neurologische symptomen ontstaan.DMD

Disease Modifying Drugs
Zie: Immunomodulatoren.

DNA
Engelse term voor Deoxyribo Nucleic Acid, in het Nederlands desoxyribonucleïnezuur. DNA is een molecule in levende wezens die drager is van erfelijk materiaal. Bevat de genetische code hoe dat wezen is opgebouwd.

Exacerbatie
Synoniem: terugval, relapse Zie: relapse

Grijze stof
Weefsel met veel zenuwcellen ziet er grauw uit, daarom wordt het ook wel grijze stof genoemd.

IM
Intramusculair: in de spier

Immunomodulatoren
Geneesmiddelen die ingrijpen in het immuunsysteem. Ze beïnvloeden het ziekteverloop.

Immunosuppressiva
Geneesmiddelen die de immuunreacties van het lichaam onderdrukken en voorkomen dat immuuncellen andere cellen of delen van het lichaam aanvallen.

Immuunsysteem
Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen vreemde indringers zoals bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde stoffen.

Invaliditeit
Handicap, nadelige toestand die een persoon verhindert om normaal te functioneren.

Laesie
Synoniem : sclerose, litteken

Motorisch
Met betrekking tot beweging.

MRI
Magnetic Resonance Imaging: Beeldvormende techniek die geen gebruik maakt van röntgenstralen, maar het gedrag meet van weefsel in een sterk magnetisch veld.

Myeline
Een witte, vetachtige stof die de zenuwuitlopers (axonen) omhult en ervoor zorgt dat de zenuwprikkels vanuit de hersenen snel worden doorgegeven aan de rest van het lichaam of andersom.

Myelineschede
Laag witte, vetachtige stof die de zenuwuitlopers isolerend omhult. De myelineschede speelt een belangrijke rol bij de prikkelgeleiding.

Plaque
synoniem: sclerose, letsel, laesie, litteken. Zie laesie.

Primair Progressieve MS
(PP MS)Bij deze vorm van MS zijn er geen opstoten en herstelperioden, maar is er van bij het begin een geleidelijke toename van de klachten.

Relapse
Optreden van nieuwe symptomen of verslechtering van de oude symptomen gedurende minstens 24h. synoniem: terugval, exacerbatie.

Relapsing†“remitting MS
(RR MS) Meest voorkomende vorm van MS. Wordt gekenmerkt door periodes van terugval en herstel. In de periodes tussen de terugvallen is de patiënt symptoomvrij en is er geen achteruitgang van de neurologische toestand.

Ruggenmerg
Deel van het centraal zenuwstel dat zich in een kanaal in de wervelkolom, nl. het ruggenmergkanaal bevindt.

SC
Subcutaan : onderhuids

Scan
Afbeelding van bepaalde delen van het lichaam.

Sclerose
synoniem: plaque, letsel, litteken, laesie. Zie Laesie.

Secundair Progressieve MS
(SP MS)Begint vaak als RR MS om dan in een variabel tempo progressief te worden. In de periode tussen 2 relapsen is er een verergering van de ziekte.

Terugval
synoniem: relapse, exacerbatie. Zie relapse

Witte bloedcellen
Vormen een belangrijk onderdeel bij het immuunsysteem. Zijn betrokken bij de afweer van het lichaam tegen infecties en spelen ook een belangrijke rol bij allergische reacties.

Witte stof
Gedeelte van het centrale zenuwstelsel met veel zenuwuitlopers en dus ook veel myeline die een zenuwuitloper omhult.

Zenuwcel
Is een lichaamscel die een belangrijke bouwsteen vormt van het zenuwstelsel. Bestaat uit een cellichaam en uitlopers (axonen). Synoniem : neuron