
de boter zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak: [ ˈbotər ] Afbreekpatroon: bo·ter
vet gemaakt uit melk Voorbeelden: 'boter op je boterham smeren' , 'vlees in boter braden' met je neus in de boter vallen (onverwacht in een aangename situatie terechtkomen) boter op het hoofd hebben (zelf schuldig zijn (aan iets wat aan anderen wordt verweten)) ...
Gevonden op
https://woorden.org/woord/boter

1) Melkproduct 2) Bakingrediënt 3) Margarine 4) Zuivel 5) Zuivelproduct 6) Saus 7) Bakartikel 8) Kookboek 9) Glibberige stof 10) Wagensmeer 11) Vetstof 12) Vet 13) Wordt gebruikt om te smeren 14) Broodbeleg 15) Broodsmeersel 16) Smeersel op brood 17) Smeermiddel
Gevonden op
https://mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Boter/1

zuivelproduct dat bestaat uit vette voedingsstof die door karnen uit room verkregen wordt en gebruikt wordt om op brood te smeren, als ingrediënt in gerechten of als vetstof om erin te bakken; gekarnde room van melk; echte boter; natuurboter; roomboter In het algemene taalgebruik niet altijd onderscheiden van synthetische producten als margarine e...
Gevonden op
https://anw.ivdnt.org/article/boter

die het vlas tot boten bindt, die vlas boot (VD: boten: groen vlas op de dorsvloer met de platte boothamer beuken om er het zaad uit te kloppen; ook: geroot vlas met de kerfboothamer beuken om de lemen (houtachtige deeltjes) te breken en het vlas des te gemakkelijker te zwingelen) - Voorbeeld: ‘
Als zinnebeeldige stoet, de verheerlijking van d...Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/leme001taal02_01/leme001taal02_01_0005.php

uitdr.: Voorbeeld: ‘
bij iemand de boter opgegeten hebben’: het bij iemand verkorven hebben, uit zijn gunst geraken.’ - Voorbeeld: ‘
Bij de surveillant had ik de boter opgegeten, was mijn reputatie bestempeld!’
Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/leme001taal02_01/leme001taal02_01_0005.php

voedingsstof van melk
Jaar van herkomst: 1240 (Bern. )
Gevonden op
https://dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Boter is overwegend melkvet dat door het karnen (dat is het ritmisch bewegen van de melk of room) van het waterige deel in de melk gescheiden wordt. Deze boter wordt gewassen en gekneed, er wordt al dan niet zout aan toegevoegd. Het waterige deel dat na het karnen overblijft is karnemelk of botermelk. Afhankelijk van het vetgehalte van de melk is e...
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10396

Boter is een smeerbaar vet. Het wordt verkocht onder de naam roomboter. Boter bestaat grotendeels uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Boter ofwel roomboter, heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. De minder vette variant is halfvolle boter en heeft een vetgehalte van 40%. Boter bevat van nature vitamine A en D.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10922

braetvet uyt de pan het vet dat wordt opgevangen in pannen of lekbakken onder het spit en voor de saus wordt gebruikt.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/11180

zuivelproduct (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
https://etymologiebank.nl/trefwoord/boter

Zuivelproduct, bestaat voor tenminste 80% uit botervet dat in kleine hoeveelheden (2,5 tot 4,5%) in melk aanwezig is.
Oudtijds werd boter op de boerderijen bereid door de melk, nadat deze uit zichzelf zuur was geworden, te karnen. Alleen wanneer er veel melk beschikbaar was (door een grote melkveestapel) zette men deze weg in oproomvaten of ade...
Gevonden op
https://geheugenvandrenthe.nl/#encyclopedie-drenthe
uit melk gemaakt vet voor op brood of om in te bakken vb: we braden dit vlees in boter
boter op je hoofd hebben
[zelf ook schuldig zijn]nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan
[heel zwak zijn]het is boter aan de galg gesmeerd
[het is vergeefse moeite voor een verloren zaak]met je neus in de boter val...
Gevonden op
https://mowb.muiswerken.nl/

•gekarnde en geknede room van melk, meestal gebruikt als voedingsstof. •vervangproduct voor boter, geproduceerd uit plantenvet.
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/boter

voedingsstof van melk
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca
Geen exacte overeenkomst gevonden.