
1) Chemische grootheid
Gevonden op
https://mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Carbonaathardheid/1

Carbonaathardheid (tijdelijke hardheid ( kh)) ontstaat uit verbindingen van magnesium en calcium met koolzuur (CO 2). De Carbonaathardheid bindt zuren en voorkomt op die manier een gevaarlijke daling van de PH waarde. Deze plotselinge (snelle) ph daling is gevaarlijk voor de vissen, algen en lagere dieren.
Gevonden op
https://aquagids.nl/Aquagids_zoetwater_woordenboek.phpl
Afk.: HHT
Syn.: tijdelijke hardheid
Def.: gehalte aan opgeloste kalk en magnesiumzouten die kunnen neerslaan door verhitting.
Toelichting: Tijdelijke hardheid, deze hardheid wordt gewoonlijk veroorzaakt door waterstofcarbonaationen naast calcium- en-of magnesiumionen - door koken kan deze hardheid verwijderd worden.
Gevonden op
https://aquo.nl/index.php/Categorie:Geldige_begrippen

Hardheid van water veroorzaakt door carbonaat- en bicarbonaatbijproducten van calcium en magnesium.
Gevonden op
https://lenntech.nl/water-begrippenlijst.php

'Carbonaathardheid', veelal weergegeven met 'KH', is een maat voor de waterhardheid waarbij alleen de concentraties van carbonaationen [CO
32−] en bicarbonaationen [HCO
3−] gemeten worden. Water met een met concentratie CaCO
3 van 0,179 mmol/l of 17,8 mg/l heeft een carbonaathardheid...
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Carbonaathardheid
Geen exacte overeenkomst gevonden.