Afgeleid van Chaptal, een wetenschapper uit het begin van de 19de eeuw, tevens een Frans politiek figuur, die kon aantonen dat gewone bietsuiker in een waterig milieu (most of wijn) zich ontbindt in de suikers die ook in de druif aanwezig zijn. Zo betekent chaptaliseren suiker toevoegen aan de most om na de gisting een hoger alcoholgehalte te verkr... Gevonden op https://encyclo.nl/lokaal/10942
'Chaptaliseren' is het toevoegen van suiker aan nog niet vergist druivensap – de zogenaamde most – om een wijn met een hoger alcoholpercentage te creëren. De term is afgeleid van de naam van Jean-Antoine Chaptal, de uitvinder van deze techniek. Gevonden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaptaliseren
Chaptaliseren is het toevoegen van suiker aan de most om een hoger alcoholpercentage te krijgen in de uiteindelijke wijn. Deze methode is bedacht door Jean-Antoine Chaptal, vandaar ook de naam ‘chaptaliseren’. In het Duits wordt het echter ook wel ‘Anreicherung’, ‘Verbesserung’ of ‘Zuckerung’ genoemd. Gevonden op https://wijnwetenschap.nl/wijnwoordenboek/chaptaliseren/