Zie ook:
glaceer

glaceren werkw. Uitspraak: [ xlɑ'serə(n) ] Afbreekpatroon: gla·ce·ren Vervoegingen: glaceerde (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft geglaceerd (volt.deelw.)
een glanzende, doorzichtige laag aanbrengen op Voorbeelden: 'een schilderij glaceren met sterk verdunde acrylverf, die als een doorzichtig laagje opdroogt' , 'Je kunt vlees, vis e...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/glaceren

1) Bereidingswijze 2) Blinkend maken 3) Gerechten van een glanslaag voorzien 4) Glanzend maken 5) Keukenterm 6) Met een laag suiker bekleden
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Glaceren/1

1) Glanzen
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Glaceren/1

met een glanzende laag overdekken (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/glaceren

Hartige of zoete gerechten van een glanslaag voorzien. Vóór het bakken gebeurt dit door het product met melk of losgeklopt eiwit in te strijken en onder de grill te plaatsen. Na het bakken door in te wrijven met een gelei van vis- of groentebouillon.
Gevonden op
http://www.kooknieuws.nl/vaktermen/
1) gerechten overdekken met een glanslaag van suiker, eiwit, gelei of honing e.d.
2) overschilderen met een of meer transparante laagjes verdunde verf om de glans, diepte en intensiteit van de kleuren te vergroten
Gevonden op
https://anw.ivdnt.org/article/glaceren

Aanbrengen van een transparant(e) (gekleurde) laag.
Gevonden op
https://forums.invantive.com/t/vastgoed-terminologie-definitielijst-e-g/698

het aanbrengen van een (half) transparante gekleurde laag over een anders gekleurde ondergrond.
Gevonden op
https://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/26711-schilderen-a-tot-z-in-het

met een gladde laag overdekken
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca

met een gladde laag overdekken
Jaar van herkomst: 1847 (KKU )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Gerechten van een glanslaag voorzien. Voor het bakken kan dit gebeuren door het gerecht in te strijken met melk of met losgeklopt eiwit en dan onder de grill te plaatsen. Na het bakken kan dit gebeuren door het in te wrijven met vis- of groentebouillon. Je kan ook geklaarde boter gebruiken (zie hierboven).
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10384

Het van een glanzend laagje voorzien van bepaalde gerechten.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10403

het aanbrengen van een (half) transparante gekleurde laag over een anders gekleurde ondergrond.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10831

Glanzen in salamander of oven, als volgt: 1. Een bovenop sterk geboterde bereiding in vlugge oven of in salamander zetten tot er een blinkende laag op is. 2. Bestrijken met penseel van een nog even vloeibare glace, of begieten, ook met fonds,van voorwerpen die bijna gaar zijn, om ze dan in de oven glans te geven. 3. Een nagerecht met fondant napper...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10877

Een gerecht laten kleuren in de oven of onder salamander. Of speciale kookwijze van groenten, of glans geven aan een gebak. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10912

Het aanbrengen van een glanzende laag op een gerecht of groente. Ovengerechten worden geglaceerd door op het einde van de bereiding het gerecht regelmatig te overscheppen met een gelatinerijke fond of saus. Groenten (wortelen, uitjes) worden geglaceerd door ze te garen in een bouillon met wat suiker en boter.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10914

De term is van toepassing voor een aantal bewerkingen:
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Glanzen in salamander of oven, als volgt:
1. Een bovenop sterk geboterde bereiding in vlugge oven of in salamander zetten tot er een blinkende laag op is.
2. Bestrijken met penseel van een nog even vloeibare glace, of begieten, ook met fonds,van voorwerpen die bijna gaar zijn, om ze dan in de oven glans te geven.
3. Een nagerecht met fo...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Het aanbrengen van een glanzend laagje op gerechten ter verfraaiing en om uitdrogen te voorkomen Dit kan met gelei (aspic), gesmolten boter, glazuur of jam (voor gebak)
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10990

Gebak of taarten afwerken met een dun laagje glazuur of gelei. Dit gebeurt om een mooiere glans op het produkt te krijgen en uitdrogen te voorkomen.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11433
Geen exacte overeenkomst gevonden.