Zie ook:
rook

roken werkw. Uitspraak: [ ˈrokə(n) ] Afbreekpatroon: ro·ken Vervoegingen: rookte (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gerookt (volt.deelw.) 1) (van een vuur) rook afgeven Voorbeeld: 'Het kampvuur brandde nauwelijks, het rookte alleen maar.' 2) (voedingsmiddelen) door de rook van een houtvuur langer houdbaar maken
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/roken

1) Bereidingswijze 2) Bewaarmethode voor vis 3) Bewerken van voedsel 4) Blowen 5) Damp afgeven 6) Dampen 7) Een genotmiddel gebruiken 8) Manier van verduurzamen 9) Paffen 10) Puffen 11) Rook afgeven 12) Rookgenot 13) Schuiven 14) Slechte gewoonte 15) Smoken 16) Smoren 17) Stomen 18) Verduurzamen 19) Verslavende bezigheid
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Roken/1

1) Dampen 2) Paffen 3) Puffen 4) Smoken 5) Smoren 6) Stomen 7) Walmen
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Roken/1

rook afgeven (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/roken

De aloude manier om vis (paling, zalm, heilbot, makreel) te bewaren. Door het roken wordt de vis droger, de kleur wordt dieper, de smaak intenser. De rooktijd varieert van een kwartier (forelfilets) tot meerdere dagen en dit op basis van beukenhout (ook van kastanje) gearomatiseerd met jeneverbes, laurier, rozemarijn en dennennaalden.
Gevonden op
http://www.kooknieuws.nl/vaktermen/

Het essentiële bestanddeel van de tabak, de nicotine, is al in een kleine dosis een sterk vergif, dat bij gewenning door het organisme wordt verdragen. Het gemiddelde nicotinegehalte in de rook van sigaretten van normale lengte bedraagt ongeveer 2,5 mg; het filter in filtersigaretten beperkt de inademing van nicotine en teerproducten wel enigszins...
Gevonden op
http://www.menselijk-lichaam.com/gezond-leven/roken
het brandend houden en eraan zuigen vb: hij rookt sigaretten en sigaren
loslaten van grijze wolken vb: het vuur rookt behoorlijk
voedsel door de rook van vuur een bepaalde smaak geven vb: we eten gerookte paling
Gevonden op
http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=roken

•rook afgeven. •een genotsmiddel, voornamelijk tabak, nuttigen door het inhaleren van de rook ervan. •(m.b.t. rauwe vis of rauw vlees) conserveren door langdurige blootstelling aan rook. •verleden tijd meervoud van ruiken.
Gevonden op
https://nl.wiktionary.org/wiki/roken

[I] (verouderd) hooi op roken zetten [II] de rook van tabak genieten
Gevonden op
https://uitleenwoordenbank.ivdnt.org/index.php/uitleen/zoek_gecombineerd_ca

de rook van tabak genieten -
Jaar van herkomst: 1668 (WNT tabak )
rook afgeven -
Jaar van herkomst: 1240 (Bern. )
Gevonden op
https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

1> HET WAAIT DAT HET ROOKT: erg harde wind. Ook alleen in de vorm 'het rookt' gebruikt. Niet anders te verklaren dan dat het stuiven van het water aan rookwolken doet denken. 2> vis door het langdurig in de rook van een houtvuur te hangen conserveren en voor consumptie geschikt maken.
Gevonden op
https://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/index.php?woord=rik#roken

Het in een afgesloten ruimte blootstellen van voedsel aan rook. Oorspronkelijk was het een manier om vlees en ivs te conserveren maar roken wordt nu ook gebruikt om voedsel een aromatische smaak te geven. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10912

Garen van vis, vlees, wild of gevogelte met behulp van rook afkomstig van smeulende houtmot of houtsnippers Het conserveren van vlees, gevogelte en vis in lucht met rook Dit proces kan met hete of koele rook gebeuren In het eerste geval wordt het product meteen ook gegaard Tijdens het roken krijgt het product een typische rooksmaak Voorafgaand aan...
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10990

Het garen of conserveren van vlees, gevogelte en vis in lucht met rook. Dit proces kan met hete of koele rook gebeuren. In het eerste geval wordt het product meteen ook gegaard. Tijdens het roken krijgt het product een typische rooksmaak. Voorafgaand aan het roken wordt het vlees (ham, worst, spek) eerst gezouten of gepekeld. Dit verhoogt de smaak ...
Gevonden op
https://www.sjeef.nl/Recepten/ABC/abcr.html
Geen exacte overeenkomst gevonden.