Zoek op

SOORTNAAM

1) Taalkundige term
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/SOORTNAAM/1

Soortnaam

Een soortnaam is een substantief. In de regel worden soortnamen met een kleine letter wordt geschreven, in tegenstelling tot eigennamen. Een bijzondere vorm van de soortnaam is het eponiem. Soms beginnen woorden als merknaam en verworden ze tot soortnaam; dat proces wordt wel genericide, letterlijk `soortmoord` genoemd. Voorbeelden zijn: aspirin.....
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Soortnaam

Soortnaam

Een soortnaam is een zelfstandig naamwoord dat een soort aanduidt, d.w.z. de ene soort wezens of dingen van de andere onderscheidt. Voorbeelden: man, nationaliteit, planeet, verveling, vogel, wijn.
Gevonden op http://taaladvies.net/

soortnaam

woord waarmee wordt verwezen naar een persoon, dier, plaats, instelling, merk, zaak, tijdstip, door de soort te noemen waartoe een bedoeld individu of exemplaar behoort. De meeste soortnamen kunnen we laten voorafgaan door een onbepaald lidwoord (een). Een menselijk individu heet bijvoorbeeld Mieke (dat is haar eigennaam), maar er kan naar deze pe....
Gevonden op http://woordenlijst.org/leidraad/lijst_van_vaktermen/soortnaam/

soortnaam

Term die deel uitmaakt van een aardrijkskundige naam en die tevens aangeeft tot welke categorie de naam behoort, bijv. meer in Sneekermeer; gebergte in Ertsgebergte; kaap in Kaap Hoorn. Engels: generic term Frans: terme générique Duits: Gattungsbezeichnung.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10770

Soortnaam

Latijnse naam die uit twee delen bestaat. Het eerste deel geeft het geslacht aan (bijv. Quercus (=Eik)), de tweede is een toevoeging om welke soort het binnen dit geslacht gaat (bijv. Quercus palustris (= Moeraseik)).
Gevonden op http://www.simonstuinenboomzorg.nl/index.html?b_termen

Soortnaam

Naam van een productsoort die in veel gevallen wordt afgeleid van het bekendste en sterkste merk van die productsoort. Voor bronwater: Spa; voor pijnstillers: Aspirine. Een sterk merk loopt het risico tot soortnaam te worden. Het onderscheidend effect van het merk gaat dan verloren.
Gevonden op http://www.uitgeverijstreutker.nl/files/pdf/Begrippenbank.pdf
Geen exacte overeenkomst gevonden.