
de emulgator zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [ emʏl'xatɔr ] Afbreekpatroon: emul·ga·tor Verbuigingen: emulgators (meerv.)
stof die de vorming van een emulsie bevordert scheikunde Voorbeelden: 'Een emulgator zorgt voor een stabiel mengsel van stoffen die van nature niet goed mengen.' , 'Bij het maken van mayonaise fungeren eig...
Gevonden op
https://www.woorden.org/woord/emulgator

1) Emulsiebevorderende stof 2) Toevoeging aan voedsel
Gevonden op
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Emulgator/1

Een 'emulgator' is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Emulgatoren behoren tot de oppervlakte-actieve stoffen, gewoonlijk met een anti-waterminnend hydrofoob en een waterminnend hydrofiel deel, die zich kunnen nestelen rondom grenslagen tussen waterige en vettige delen.
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Emulgator

Een emulgator helpt bij het mengen van stoffen. Water en vet of olie zijn bijvoorbeeld twee chemische stoffen die slecht met elkaar mengen. Een emulgator helpt bij het mengen van deze twee waardoor een zogenaamde emulsie ontstaat. In persoonlijke verzorgingsproducten wordt op deze manier een crème gemaakt.
Gevonden op
https://waarzitwatin.nl/algemene-informatie/verklarende-woordenlijst
Syn.: emulgeerder
Def.: een stof die een emulsie stabiel houdt of het ontstaan van een emulsie bevordert (er voor zorgt dat de geëmulgeerde stof niet samenklontert)
Gevonden op
https://www.aquo.nl/index.php/Categorie:Geldige_begrippen

Substantie die de vorming en stabilisatie van een emulsie bevordert.
Categorie: Materialen > additief.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10491

Emulgerend middel, dat er voor zorgt dat hydrofobe (waterafstotende) en hydrofiele (waterminnende) stoffen zich met elkaar vermengen tot een egale emulsie.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10648

Een emulgator is een stof die helpt bij het fijn verdelen (= emulgeren) van een vloeistof in een andere waarmee ze niet mengbaar is. Emulgatoren worden in erg veel voedingsmiddelen gebruikt. Op veel verpakkingen worden ze enkel aangeduid met hun E-nummer (zie elders in dit ABC) en is hun afkomst niet duidelijk.
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Stof die het ontstaan van een emulsie bevordert
Gevonden op
https://www.encyclo.nl/lokaal/11411
Geen exacte overeenkomst gevonden.