Zoek op

epigram

epigram zelfst.naamw. dichtkunst zeer kort gedicht dat een afgesloten, meestal hekelende of schertsende, gedachte inhoudt Bron: WikiWoordenboek. SpellingCorrect gespeld: 'epigram' komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst van OpenTaal. D...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/epigram

epigram

Puntdicht: kort, kernachtig gedicht waarin iets of iemand op humoristische wijze gehekeld wordt. Martialis, Dr Johnson en Dorothy Parker (‘The sun has gone dim and the moon has gone black/ For I loved him and he didn't love back') waren er meesters in.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/internationale-literatuur/epigram

epigram

Ook puntdicht. Kort, kernachtig gedicht, waarin iets of iemand op humoristische wijze gehekeld wordt. Huygens, die een groot aantal epigrammen schreef, noemde ze sneldichten.
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/nederlandse-literatuur-tot-1830/epigram

EPIGRAM

1) Dichtsoort 2) Dichtwerkje 3) Gedicht 4) Gedichtje 5) Hekeldicht 6) Kort en bondig gedicht 7) Kort gedicht 8) Kort hekeldicht 9) Kort kernachtig gedicht 10) Opschrift 11) Puntdicht 12) Sneldicht
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/EPIGRAM/1

epigram

zeer kort gedicht, meestal met een hekelende of schertsende inhoud; puntdicht
Gevonden op http://anw.inl.nl/article/epigram

Epigram

puntdicht, kort hekeldicht.
Gevonden op http://cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/

Epigram

Een epigram (puntdicht, sneldicht) is een kort en bondig gedicht met een woordspeling of pointe. == Epigrammen in de Oudheid == Het woord epigram is van Griekse oorsprong (ἐπίγραμμα) en betekent letterlijk `opschrift`. Het werd oorspronkelijk gebruikt in inscripties op monumenten, wijgeschenken, grafstenen, altaren, enz. Omdat het make.....
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Epigram

epigram

puntdicht
Jaar van herkomst: 1582 (Aanv WNT )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

epigram

puntdicht; een kort,puntig,kernachtig gedichtje. Het genre werd tijdens de Renaissance veel beoefend (Hooft,Huygens); later o.a. door de 19e-eeuwer Staring. Ook in de moderne poëzie kan men het aantreffen.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10167

epigram

puntdicht, hekeldicht (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/epigram

Epigram

Een epigram is een zeer kort gedicht met een afgesloten, meestal hekelende of schertsende inhoud. Het synoniem voor een epigram is een puntdicht.
Gevonden op http://www.nederlands.nl/dichtwoordenboek/40_Epigram.html

Epigram

Gr. opschrift: een zelfstandige literaire vorm (puntdicht), met een afgesloten inhoud, een formule. Talrijke opschriften op monumenten, votiefgeschenken en gebouwen hebben de vorm van een epigram.
Gevonden op http://www.stedentipsvoortrips.nl/glossarium/termen.htm
Geen exacte overeenkomst gevonden.