Zoek op

gietijzer

het gietijzer zelfst.naamw.Uitspraak:   ['xitɛizər] ijzer dat in een vorm gegoten is Voorbeelden:   `Gietijzer bevat ook koostof en silicium.`, `Pannen van gietijzer zijn zwaar, maar je kunt er wel goed vlees in braden.` © Kernerman Dictionaries. SpellingCorrec...
Gevonden op https://www.woorden.org/woord/gietijzer

Gietijzer

Gietijzer is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer, samen met cokes (kooks) en kalk in een koepeloven, inductieoven of een trommeloven. Vanwege de ruwheid van de vorm is het uiterlijk van een gietijzeren voorwerp duidelijk als zodanig te herkennen. ...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Gietijzer

gietijzer

ruwijzer (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/gietijzer

Gietijzer

Ijzer dat bekomen is door het in hoogovens te gieten en af te laten koelen in mallen. Het is vrij bros maar hard en ruw ijzer.
Gevonden op http://www.houtkachelinformatie.nl/verklarende-woordenlijst

Gietijzer

ijzer dat gegoten is in mallen. In de 19e eeuw veel toegepast als bouwmateriaal. Tegenwoordig ook verwerkt in gebruiksvoorwerpen en machines.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10760

Gietijzer

Een gegoten legering van ijzer, mangaan, koolstof en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer en wordt in een vorm gegoten. Gietijzer gaat lang mee. Een ander voordeel is de geluiddempende werking (dat zeker bij pelletkachels een groot voordeel is).
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10981

Gietijzer

Hard, bros en niet smeedbaar ijzer; gegoten in herbruikbare mallen; meestal gebruikt voor de borstwering van balkons. (...)
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/11113
Geen exacte overeenkomst gevonden.