Kopie van `Beauty jargon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.
Categorie: Algemeen of niet ingedeeld > Schoonheidsbehandelingen
Datum & Land: 19/04/2007, NL
Woorden: 101


Aceton
Aceton is een vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt, bij de meeste mensen beter bekent als nagellakremover.

Acryl
Acryl wordt gebruikt om kunstnagels te creëren. Het is een poeder dat met een vloeistof wordt vermengd. Hieruit ontstaat een bolletje welke op de nagel wordt aangebracht en wordt gevormd met een penseel om een natuurlijke uitziende nagel te krijgen. Acryl hardt uit aan de lucht en is na ongeveer 48 uur volledig uitgehard.

Antagonisten
Antagonisten zijn twee spieren met een tegengestelde werking.

Arcadeboog
Boven je oog zit de arcadeboog. Dit is de rand van het bot van de oogkas. Bij sommigen is die erg duidelijk zichtbaar, bij anderen minder. Indien je de arcadeboog wilt accentueren maak je het niet-bewegende ooglid donkerder. Als je juist de arcadeboog wilt camoufleren, zet je het niet-bewegende ooglid aan met een accentkleur.

Basislak
Een basislak voorkomt verkleuring van uw natuurlijke nagels en geeft de nagels meer bescherming. De basislak wordt over de gehele nagel aangebracht. Zoek tijdens het lakken altijd steun om trillen tijdens het lakken te voorkomen. Laat de basislak enkele minuten drogen.

Blaren
Blaren ontstaan door teveel wrijving, het is een vochtophoping onder de huid. Voorkom blaren door goed passende schoenen te dragen, de voeten mogen niet te veel speelruimte hebben.

Blenden
Blenden is vervagen van oogschaduw of het in elkaar vermengen van kleuren.

Bokkenpootje
Een bokkenpootje is een houten of plastic stokje met aan de ene kant een scherpe punt en aan de andere kant een voetje in de vorm van een hoefje. Dat voetje gebruik je om de nagelriemen los te maken. Met de scherpe punt van het bokkenpootje verwijder je vuil onder de nagels.

Bruistabletten
Bruistabletten zorgen voor natuurlijk geurende bubbeltjes in je bad.

Complementaire Kleuren
De kleurendriehoeken van de primaire en de secundaire kleuren vormen samen de kleurenster. In de kleurenster zie je dat elke primaire kleur tegenover een secundaire kleur ligt. Deze kleuren die tegenover elkaar liggen noemen we complementaire kleuren. Oranje en blauw, groen en rood, violet en geel zijn complementaire kleuren. Complementaire kleuren heffen elkaars werking op wanneer je ze met elkaar mengt, je krijgt dan een grijsgrauwe kleur. Complementaire kleuren versterken elkaar wanneer ze naast elkaar gebruikt worden. Een schoonheidsspecialiste of visagiste kan hier van gebruik maken bij het aanbrengen van make-up.

Cupidoboog
De cupidoboog is het hartvormig gedeelte van de bovenlip dat zich onder de neuspunt bevindt.

Cuticleremover
Een cuticleremover heeft een verwekende werking op de nagelriemen. Hierdoor kun je ze beter naar achter duwen met het bokkenpootje.

Dagcrème
Maak er gewoonte van om iedere morgen een dagcrème te gebruiken, het liefst met een UV-filter om vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Anders dan men wel denkt, is een dagcrème belangrijker dan een nachtcrème omdat de crème de huid beschermt tegen externe factoren (smog, airconditioning, zon, wind, sigarettenrook) waaraan de huid overdag wordt blootgesteld.

Diamantvijl
Een diamantvijl is een metalen vijl voor wat hardere nagels. Vijl met de diamantvijl de nagels in het gewenste model. Vijl altijd naar het midden toe. Let hierbij op, dat aan de zijkant de nagel recht blijft.

Drukintensiteit
Drukintensiteit is de hoeveelheid druk die je op het weefsel uitoefent. De drukintensiteit hangt af van het soort weefsel en het doel van je massage. Voor ontspanning masseer je met zachte druk, bij gebruik van harde druk werk je stimulerend.

Dwarsknedingen
Een dwarskneding is een petrissage die dwars op het spierweefsel uitgevoerd wordt.

Dwarsstrijkingen
Een dwarsstrijking is een effleurage die dwars op het verloop van de bloed- en lymfevaten en het spierweefsel uitgevoerd wordt.

Dyshidrotisch eczeem
Dyshidrotisch eczeem is een ontsteking van de handen (en soms ook de voeten) die wordt gekenmerkt door met vocht gevulde blaasjes en blaren op de handpalmen, de zijkanten van de vingers en de voetzolen.

Eeltknobbels
Eelt is een verdikking van de hoornlaag van de huid. Dit dient ter bescherming van de huid, echter te veel eelt kan pijn veroorzaken. Eelt ontstaat door wrijving in bijvoorbeeld te ruime of knellende schoenen.

Effleurage
Een effleurage is een vloeiende, ritmische strijkbeweging over de huid. Elke massage begint en eindigt met effleurages.

Eyeliner
Eyeliner kan op het bovenooglid en op het onderooglid aangebracht worden. Ze zijn er in verschillende tinten. De meest gebruikte kleuren zijn zwart en bruin. De kleur van de eyeliner moet passen bij de oogschaduw.

Fijt
Fijt is een ontsteking aan de nagelwal (zie Paronchia) die dieper naar binnen is gegaan. Hierbij kan zelfs het laatste teen- of vingerkootje aangetast worden. Fijt is een gevaarlijke aandoening die moeilijk te behandelen is. Onder begeleiding van een arts zal het met medicijnen behandeld worden.

Foundation
Foundation is een basis make-up en is in verschillende huidtinten te krijgen. Om de gezichtshuid een egale en dekkende tint te geven wordt een foundation gebruikt. Een foundation is in verschillende vormen verkrijgbaar, als poederfoundation, vloeibare foundation, pancakes en als gekleurde dagcrème.

Freesapparatuur
Met een freesapparaat kun je teennagels in model brengen, je kunt de teennagels gladmaken, de nagelplaat polijsten of de nagel dunner slijpen. Deze behandeling kunt u laten doen door een voetverzorger.

Frictie
Een frictie is het uitoefenen van een constante plaatselijke druk in kleine cirkelvormige bewegingen.

Gezichtspoeder
Een gezichtspoeder doe je over de foundation om de huid van het gezicht nog meer te egaliseren en om make-up te fixeren.

Halve maantje (lunula)
Het halve maantje is een bleek gedeelte aan het begin van de nagelplaat in de vorm van een halve maan.

Handbadje
In een handbadje kun je de nagelriemen en nagels laten weken. Een handbadje vul je met zeep met lauwwarm water.

Handcleanser
Een handcleanser is werkt verzachtend en verwekend op de huid, zodat het vuil beter loslaat.

Handcrème
Een handcrème is om de huid van de handen zacht en soepel te houden.

Handmasker
Met een handmasker verbeter je de conditie van de huid van de handen.

Handschimmel (tinea manus)
Een handschimmel is een schimmel wat besmettelijk is en vaak opgelopen wordt in vochtige ruimtes. Het is een rode huiduitslag tussen de vingers die branderig aanvoelt. De schimmelinfectie moet met medicijnen behandeld worden.

Holvoet
De holvoet wordt gekenmerkt door een overdreven holling van de voet. Door een strak gerekte achillespees steun je meer op de voorvoet wat pijn en irritatie kan veroorzaken. Op de blauwdruk is het hielgedeelte gescheiden van het kleine teen gedeelte. Correctie-steunzolen kunnen door de podoloog-therapeut worden aangemeten. Bovendien kan de voetverzorger ook een inlegzool laten maken.

Hypertrofische nagel (Hoornnagel)
Een hypertrofische nagel (ook wel hoornnagel genoemd) is een verdikte nagel, die geel van kleur is. Dit ontstaat doordat er verschillende hoornlagen over elkaar heen groeien. Een hypertrofischenagel komt wel vaker voor en is niet besmettelijk. Meestal wordt dit veroorzaakt door een te trage groei van de nagel, ouderdom of te krappe schoenen.

Inscheurende en splijtende nagels
Nagels die inscheuren of splijten zijn meestal dun. De oorzaken kunnen zijn: een verhoorningsstoornis, een tekort aan vitamine B2, veelvuldig gebruik van schoonmaakmiddelen of veelvuldig gebruik van nagellakremover.

Intermitterende druk
Intermitterende druk is een langzame persende druk die ja aan het begin van de massage zonder massage olie uitoefent.

Isometrisch contractie
Bij een isometrische contractie wordt de spanning in de spier hoger. De lengte van de spier verandert niet, en de betrokken gewrichten bewegen niet.

Isotonische contractie
Bij een isotonische contractie blijft de spanning van de spier hetzelfde. De lengte van de spier verandert wel, hierdoor kan een spier een gewricht bewegen.

Kartonnenvijl
Een kartonnenvijl gebruik je aan de grove kant voor het wegvijlen van oneffenheden die zijn achtergebleven na het vijlen met de diamantvijl. Voor het volledig in model brengen met een kartonnenvijl gebruik je de fijnere kant.

Kenesis
Kenesis is een spierbeweging. Kinesiologie is de leer van de beweging, ofwel bewegingsleer.

Kleurlak
De kleurlak bevat veel kleurstof en is een dekkende lak voor op de nagels. Deze lak kan je het beste aanbrengen nadat je een basislak hebt aangebracht. Zoek tijdens het lakken altijd steun om trillen tijdens het lakken te voorkomen. Laat de kleurlak enkele minuten drogen.

Knedingen
Een kneding is hetzelfde als een petrissage. Verdere uitleg zie petrissage.

Kunstwimpers
Met kunstwimpers maak je de natuurlijke wimpers voller of langer. Er zijn kunstwimperstrips en kunstwimperstukjes. Kunstwimperstrips zijn strips met over de hele lengte valse haartjes. Dit geeft een mooi glamoureffect en wordt vaak gebruikt bij theatermake-up. Kunstwimperstukjes zijn één of meer valse haartjes. Dit geeft een natuurlijk effect en wordt vaak gebruikt als onderdeel van een dag- of avondmake-up.

Lengteknedingen
Een lengtekneding is een petrissage die in het lengteverloop van het spierweefsel uitgevoerd wordt.

Lengtestrijkingen
Een lengtestrijking is een effleurage die gelijk op het verloop van de bloed- en lymfevaten en het spierweefsel uitgevoerd wordt.

Likdoorns
Een likdoorn is een begrensde vorm van eelt die als een kegeltje naar binnen groeit. Ze komen vaak voor aan de voeten en ontstaan als gevolg van druk, bijvoorbeeld door het dragen van de verkeerde schoenen. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, een voetverzorger kan de likdoorn verwijderen.

Lippenglans
Lippenglans (ook wel lipgloss genoemd) breng je aan over de lippenstift. Dit geeft de lippen een extra glans.

Lippenpotlood
Met een lippenpotlood (ook wel contourpotlood genoemd) wordt vaak gebruikt om de vorm van de mond te corrigeren. Een lippenpotlood voorkomt, bij de oudere huid, dat de lippenstift uitloopt in de plooitjes rondom de mond. Je kleurkeuze van het potlood hangt af van de tint van de lippenstift, stem dit altijd op ekaar af.

Lippenstift
Een lippenstift geeft de lippen kleur en accent. De kleur van een lippenstift is mode en seizoensgevoelig. De kleur van een lippenstift moet passen bij de totale make-up.

Manicure
Als manicure verzorgt u de nagels en de handen en behandelt u huid- en nagelaandoeningen.

Mascara
Mascara is er in verschillende kleuren, de kleuren zwart en bruin worden het meest gebruikt. De kleur van de mascara moet passen bij oogmake-up. Een mascara doet de wimpers langer en voller lijken, hierdoor krijgen de ogen meer accent en vallen ze meer op.

Myogelosen
Myogelosen zijn verhardingen in de spieren wat veroorzaakt wordt door ophoping van melkzuur. Myogelosen kunnen ontstaan bij een verminderde spierstofwisseling, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie, grote inspanning of bij verkeerd spiergebruik.

Nagelbed
Het nagelbed is een voortzetting van de opperhuid. De nagelplaat rust op het nagelbed.

Nagelheffer
De teennagels kun je schoonmaken met een nagelheffer. Een nagelheffer is een langwerpig roestvrijstalen instrumentje met aan de ene kant een lepelvormig uiteinde en aan de andere kant een plat uiteinde.

Nagelplaat (corpus unguis)
De nagelplaat (de eigenlijke nagel) is opgebouwd uit sterk verhoornde cellen van de opperhuid.

Nagelplooi (sulcus matrices unguis)
De nagelwal gaat over in de nagelplooi.

Nagelriem (eponychium)
De nagelriem is de verhoornde rand van de nagelwal. De nagelriem zit aan de zijkant en aan de achterkant van de nagelplaat. De nagelriem dient ter bescherming van het binnendringen van ziektekiemen en vuil.

Nagelriemolie
Je kunt de nagelriemen masseren met een nagelriemolie waardoor ze soepel worden en minder snel in zullen scheuren.

Nageltang
De nageltang of een nagelschaartje gebruik je voor het knippen van de teennagels.

Nageluiteinde (par distalis unguis)
Het vrije uiteinde van de nagel noemen we het nageluiteinde.

Nagelverharders- en versterkers
Een nagelverharder geeft versteviging aan de nagel. Dit breng je aan in plaats van een basislak. Soms is een nagelverharder verwerkt in een basis- of toplak.

Nagelwit
Nagelwit gebruik je om de onderkant van de nagel wit te maken. Nagelwit is verkrijgbaar in de vorm van een potlood, een pasta of een crème.

Nagelwortel (radix unguis)
De nagelwortel is het begin van de nagelplaat en ligt gedeeltelijk in de huid.

Nicotineverkleuring
Bij rokers kan er nicotineverkleuring ontstaan op de huid van de vingertoppen en de nagels. Deze verkleuring kan verwijderd worden met een bleacher; een blekend product.

Oogschaduw
Oogschaduw wordt gebruikt om kleur en accent aan de ogen te geven, of om de oogvorm te corrigeren. De kleur van een oogschaduw is mode en seizoensgevoelig. Er zijn verschillende soorten oogschaduw, ze kunnen glanzend, mat of parelmoer zijn.

Paronchia
Paronchia is een ontsteking van de nagelwal. De huid is dan glimmend, rood, pijnlijk en gezwollen.

Pedicure
Als pedicure (ook wel voetverzorger genoemd) verzorgt u de nagels en de voethuid en behandelt u huid- en nagelaandoeningen.

Permanente make-up
Permanente make-up is een make-up die je niet met behulp van reinigingsprodukten kunt verwijderen. Met behulp van een permanente make-up worden eyeliners, lipliners of wenkbrauwen aangebracht. Na twee tot vijf jaar vervaagt de permanente make-up en moet de kleur worden opgefrist.

Petrissage
Een petrissage is een ritmisch drukkende beweging op spierweefsel of onderhuids bindweefsel. Bij het 'knijpen' gebruik je alleen duimen en vingertoppen op slanke of platte spieren. Bij het 'kneden' wordt de hele hand gebruikt, waarbij de vingers aaneengesloten zijn en de duimen gestrekt.

Pigmentvlekken
Pigment ontstaat door invloed van het zonlicht. Pigmentvlekken komen vaak voor aan de handen omdat die regelmatig blootstaan aan zonlicht. In een salon kun je deze pigmentvlekken enigszins laten bleken met een cosmetisch product.

Podoloog
Een podoloog is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van afwijkingen van de vorm en de functie van het bewegingsapparaat. Bij de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van podologische zolen. De zolen vormen een balancerend oppervlak tussen voet en schoen, ondersteunen en corrigeren de voorvoet en heffen eventueel een beenlengteverschil op.

Podotherapeut
Een podotherapeut behandelt voetklachten, maar ook klachten voortvloeiend uit het niet goed functioneren van de voeten, benen en-of rug. Hiervoor zijn verschillende therapieën beschikbaar zoals: podotherapeutische inlay's, siliconenorthesen, instrumentele behandeling en (schoen)advies.

Polijstkussentje
Een polijstkussentje is een klein kussentje dat bedekt is met zeemleer. Hiermee kun je de nagels polijsten waardoor ze gaan glanzen. Hierbij gebruik je polijstpoeder of polijstcrème.

Primaire kleuren
Primaire kleuren worden ook wel de hoofdkleuren genoemd, omdat ze niet kunnen ontstaan door het mengen van kleuren. De primaire kleuren zijn: rood, geel en blauw.

Ramshoornnagel
Een ramshoornnagel is een hypertrofische nagel waarbij de nagelplaat aan weerszijden gebogen.

Reflexmassage
Reflexmassage is een massage waarbij zones en drukpunten op het lichaam worden gestimuleerd. De behandelingen kunnen plaatsvinden op de voeten of de handen. De energiebanen worden gestimuleerd, waardoor energie weer vrij kan stromen en er meer balans komt in het lichaam. Daarnaast is het natuurlijk lekker ontspannend.

Rotatie
Een rotatie is een effleurage met ronddraaiende beweging.

Rouge/blusher
Met een rouge kun je contouren aanbrengen die de gezichtsvorm meer uitstraling geven. Rouge is in verschillende kleuren en soorten te verkrijgen, er is poedervorm en crèmevorm.

Schimmelnagel (onychomycose)
Schimmelnagel (ook wel kalknagel genoemd) wordt veroorzaakt door een schimmel aan de vinger- of teennagels, en ziet er geelbruin en brokkelig uit. Een schimmelinfectie aan de nagels is moeilijk te bestrijden, ze moeten door een arts behandeld worden.

Schudden
Schudden is het heen en weer of het op en neer bewegen van het spierweefsel.

Secundaire kleuren
Secundaire kleuren worden ook wel de mengkleuren genoemd, omdat ze ontstaan door het mengen van de primaire kleuren. De secundaire kleuren zijn: oranje, groen en paars (violet).

Spieratrofie
Spieratrofie is het in omvang afnemen, dunner en slapper worden van een spier. Doordat de spieren enige tijd niet of nauwelijks gebruikt worden.

Spiercontractie
Een spiercontractie is een spiersamentrekking.

Spierinnervatie
Spierinnervatie is het overbrengen van een prikkel van de zenuw naar een spier.

Spiertonus
De spiertonus is de natuurlijke spierspanning van de spier in rusttoestand.

Strijkingen
Een strijking is hetzelfde als een effleurage. Verdere uitleg zie effleurage.

Synergisten
Synergisten zijn spieren die elkaar versterken. Spieren die, als ze samentrekken, ongeveer hetzelfde bereiken, elkaars werking ondersteunen.

Tapotement
Een tapotement is een lichte tokkelende, kloppende, hakkende of slaande beweging waarbij je afwisselend zeer kort en met een hoge frequentie de huid raakt.

Teenkam
Een teenkam kan je gebruiken om bij het lakken van de nagels de tenen goed te spreiden. Als alternatief kun je ook watjes of tissues gebruiken.

Toplak
Een toplak is een harde transparante lak die je over de kleurlak aanbrengt. Een toplak beschermt de gekleurde lak waardoor die langer blijft zitten.

Vellentang
Met een vellentang knip je velletjes van de nagelriem en nagelwal.

Vibratie
Een vibratie is een fijne trillende beweging met een hoge frequentie, met zeer lichte druk op de huid.

Visagie
Visagie is het aanbrengen van een make-up voor een speciaal doel. Een dag of avond make-up, een bruidsmake-up of make-up voor brildragende.

Voetreflexzonetherapie
Bij de voetreflexzone therapie wordt het lichaam verdeeld in tien lichaamszones. Elke zone correspondeert met een deel van de voet. Wanneer druk wordt uitgeoefend op een bepaald drukpunt op de voet, worden doorbloeding en ontspanning gestimuleerd en wordt pijn in een van de tien lichaamzones verlicht.

Voetschimmel (tinea pedis)
Een voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) is geen eczeem. Het is een schimmel die besmettelijk is en vaak opgelopen wordt in vochtige ruimtes. Het is een witte, grijsachtige huiduitslag tussen de tenen die soms jeukt. Er kunnen ook kloofjes ontstaan en de schimmel kan een onaangename geur verspreiden. De schimmelinfectie moet met medicijnen behandeld worden.

Voetverzorger
Als voetverzorger (ook wel pedicure genoemd) verzorgt u de nagels en de voethuid en behandelt u huid- en nagelaandoeningen.

Wenkbrauwpotlood
Wenkbrauwpotloden zijn er in zwart, bruin en grijstinten. Een wenkbrauwpotlood is voor het accentueren en corrigeren van de wenkbrauw.

Wimper/wenkbrauw verf
Wimpers en wenkbrauwen kun je verven, ideaal voor op vakantie of wanneer je veel sport-zwemt. Wimpervef is verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin, blauw, groen en grijs. De verf blijft ongeveer vier weken zitten, de wimperharen groeien en vallen dan uit.

Wintervoeten/handen (periones)
Winterhanden en -voeten worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Er ontstaan roodpaarse huidverkleuringen en huidontstekingsverschijnselen. Wanneer het koud is gaan de handen en voeten pijn doen, wanneer het warm is gaat het jeuken. De klachten kunnen bestreden worden door bij een schoonheidsspecialiste een behandeling voor de doorbloeding te laten doen.

Wratten
Een wrat is een goedaardig huidgezwel, veroorzaakt door een virus. Ze hebben een ruw oppervlak, waar kleine zwarte spikkels op te zien zijn. Ze ontstaan vooral aan de handen en vingers maar komen ook voor op de voetzool, de hiel en de tenen. Wratten kunnen door een arts behandeld worden.