Kopie van `Delhaize: keukenlexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Delhaize: keukenlexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > keuken
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 27


Ahornsiroop
Ahornsiroop is een zoetmiddel dat uit het sap van sommige esdoornsoorten gewonnen wordt. In vergelijking met honing en suiker bevat ahornsiroop weinig calorieën. Bovendien is het zoetmiddel rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor.

Avocado
Avocado`s zijn groene, peervormige vruchten met boterachtig geelgroen vruchtvlees. De schil is oneetbaar. Een avocado is lekker rauw in salades of als smeersel op brood.

Clafoutis
Een clafoutis is oorspronkelijk een dessert gemaakt van zwarte kersen bedekt met een laagje flensjesbeslag en gebakken in de oven. Het vruchtentaartje is echter ook heerlijk met abrikozen, pruimen en rode bessen. U serveert het lauw met een laagje poedersuiker.

Clam
De clam of strandgaper is een schelpdier dat vooral in Noord-Amerika veel gegeten wordt. U kunt clams zowel rauw als gekookt of gefrituurd eten. Het populairste clamgerecht is clam chowder, een dikke soep met veel groenten, spekjes en clams.

Clementine
Een clementine is een kruising van een mandarijn en een bittere sinaasappel. Clementines zijn klein en oranje met een stevige schil die vast aan het vruchtvlees zit. Van eind oktober tot februari vindt u clementines in de supermarkt. Door hun sappigheid en lichtzure smaak verkiezen velen de clementines boven mandarijnen.

Curry
Curry is de naam voor een Aziatisch gerecht waarin een specerijenmengsel op basis van kerrie gebruikt wordt.

Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood is een vlezige paddestoel die aangenaam geurt en heerlijk smaakt. De hoed is bolvormig en bruin. De buisjes onder de hoed en de dikke steel zijn wit tot grijzig geel. Eekhoorntjesbrood heeft stevig vlees met een nootachtige smaak.

Emmental
Emmental is een grote wielvormige kaas met ongeveer 45% vetgehalte. Zwitserse emmental kan een doorsnee van 85 cm en een hoogte van 22 cm hebben. De kaas is stevig, ivoorkleurig en met grote gaten. De smaak is fruitig en zacht. Emmental wordt vooral geraspt gebruikt in de keuken.

Empanada
Een empanada is een hartige snack uit de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Het is een soort plat brood gevuld met een vlees- of vismengsel.

Escalope
Een escalope is een dun lapje kalfsvlees dat u kunt bakken of braden. Omdat het vlees droog is, wordt het meestal klaargemaakt met een roomsausje. U kunt er ook blinde vinken mee maken.

Fumet
Een fumet is een smakelijke en kruidige bouillon gemaakt van vis. Visfumet wordt getrokken van afsnijdsels van vis en daarna gebruikt om vis te pocheren of een saus te maken. U kunt visfumet ook in glazen potten gebruiksklaar kopen.

Ghee
Ghee is geklaarde boter die vooral in de Indiase keuken gebruikt wordt. De beste ghee wordt gemaakt van boter van buffelmelk en heeft een veel delicatere smaak dan olie.

Gnocchi
Gnocchi zijn aardappelballetjes met griesmeel. De balletjes worden gepocheerd, gegratineerd en als tussengerecht opgediend. Het is een Italiaans gerecht met vele mogelijke variaties.

Guacamole
Guacamole is een dipsaus uit Midden-Amerika gemaakt van avocado, limoensap, tomaat, ui en specerijen. De saus wordt meestal opgediend bij maïschips.

Guave
De guave is een vrucht met een doorsnede van 5 tot 8 cm. De dunne, eetbare schil is wit, geel of rood afhankelijk van het ras. Het aromatische vruchtvlees heeft een friszure smaak. De kleine pitjes zijn ook eetbaar. U kunt ze rauw eten of gekookt in zoetzure gerechten verwerken.

Hysop
Hysop is een kruid oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. De smaak is bitter en de geur erg sterk. De jonge blaadjes zijn lekker in marinades en als smaakgever voor vettere vissen en vleesgerechten.

Irish coffee
Irish coffee is een drank op basis van zwarte koffie met whisky en slagroom.

Iziki
Iziki of Hiziki groeit als struik in de Japanse zee. Het wordt met messen losgewrikt, naar boven gehaald en in de zon gedroogd. Het is zwart van kleur en rijk aan mineralen. U kunt het serveren als groente of verwerken in kroketjes, soepen of groenteschotels.

Kidneyboon
De kidneyboon is een rode boon die vooral in Spanje en Amerika populair is. Kidneybonen zijn het traditionele ingrediënt van chili con carne. De bonen hebben een fijne, wat zoete smaak en zijn zeer geschikt voor gerechten met een langere kooktijd.

Kikkerbillen
Kikkerbillen smaken wat flauw en moeten daarom goed gekruid worden. U kunt ze serveren met tuinkruiden en room, maar ook gebakken in olie met wat versnipperde knoflook.

Kikkererwt
Kikkererwten zijn ronde, ribbelige erwten die u gedroogd of in blik kunt kopen. Gedroogde kikkererwten worden voor het koken eerst geweekt. Kikkererwten zijn lekker in salades, soepen en stoofpotjes. Puree van kikkererwten is vooral in het Midden-Oosten zeer geliefd. In de Indiase keuken is kikkererwtenmeel een belangrijk ingrediënt.

Oesterzwam
De oesterzwam is een smaakvolle paddestoel die u voor vele gerechten kunt gebruiken. U maakt oesterzwammen schoon door ze voorzichtig af te wrijven met keukenpapier of met een borsteltje. Snijd altijd een plakje van het voetje van de paddestoel. U bakt oesterzwammen gaar in gemiddeld 8 minuten. Bak ze nooit te lang, want dan worden ze taai. De zachte smaak van de oesterzwam past uitstekend bij fijne vlees- en vissoorten.

Okra
Okra`s zijn de vruchten van een tropische plant. De smaak lijkt op die van aubergines. Okra`s passen uitstekend bij tomaten, uien, paprika`s en aubergines. Ook rauw zijn ze lekker met een vinaigrette of geblancheerd in een salades.

Olijf
Groene olijven worden geoogst zodra ze hun normale grootte hebben, maar nog groen zijn. Zwarte olijven zijn vruchten die men aan de boom heeft laten rijpen. Beide soorten worden na de pluk nog op verschillende manieren bewerkt. U kunt olijven in glazen potten, in blikken of los kopen. Ze zijn lekker als hapje bij de borrel, in salades en op pizza`s.

Ossobuco
Ossobuco is een Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkel wordt gesmoord in witte wijn met tomaat en ui.

Wulk
Wulken zijn zeeslakjes met een kegelvormige en puntige schelp. De slakjes zijn klein en worden een achttal minuten gekookt en geserveerd met brood en boter.

Zuring
Zuring heeft grote, groene bladeren met een wrange, zure smaak. Gekookte zuring smaakt zachter dan rauwe. U kunt de bladeren als spinazie koken en bereiden. Zuringsaus past goed bij gevogelte. Jonge zuringblaadjes smaken lekker fris in een gemengde salade.