Kopie van `Delhaize: keukenlexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Delhaize: keukenlexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > keuken
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 281


Aardpeer
Aardpeer of topinambour is de knol van een winterharde plant uit Noord-Amerika. De knollen zijn moeilijk te schillen, daarom kunt u ze best eerst koken en daarna onmiddellijk schillen. Aardperen zijn lekker gestoomd, gekookt, of gepureerd. Hun smaak lijkt op die van artisjokken.

Agar-agar
Agar-agar is een bindmiddel gemaakt van zeewier dat u als alternatief voor gelatine kunt gebruiken. Agar-agar is te koop als poeder, in staven of als vlokken.

Ahornsiroop
Ahornsiroop is een zoetmiddel dat uit het sap van sommige esdoornsoorten gewonnen wordt. In vergelijking met honing en suiker bevat ahornsiroop weinig calorieën. Bovendien is het zoetmiddel rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor.

Aïoli
Aïoli is een knoflooksaus op basis van een mayonaise. De saus is lekker bij gepocheerde vis, hardgekookte eieren, salades en koud vlees.

Alfalfa
Alfalfa zijn gekiemde zaadjes afkomstig van luzerne, een kruidachtige plant uit Azië. Door het kiemen wordt de voedingswaarde hoger en zijn de zaden beter verteerbaar. Alfalfakiemen zijn malser dan taugé en zijn lekker in salades, als garnituur op brood of in omeletjes.

Arrowroot
Arrowroot dient voor het binden van soepen, sauzen en puddingen in plaats van maïzena of aardappelzetmeel. Het houdt de bereidingen helder en beïnvloedt de smaak niet. Arrowroot is gemakkelijk verteerbaar.

Artisjok
Artisjokken zijn de eetbare bloemknoppen van een distelachtige plant. De groente wordt eerst gekookt en daarna koud of warm geserveerd. U eet ze door de blaadjes er één voor één af te trekken en met de tanden het zachte gedeelte eraf te schrapen.

Aubergine
De aubergine is oorspronkelijk afkomstig uit India, maar wordt ondertussen ook in vele gerechten uit het Middellandse-Zeegebied verwerkt. Aubergine past goed bij schapenvlees, courgette, tomaat en knoflook.

Avocado
Avocado`s zijn groene, peervormige vruchten met boterachtig geelgroen vruchtvlees. De schil is oneetbaar. Een avocado is lekker rauw in salades of als smeersel op brood.

A la meunière
A la meunière wijst op een bereidingswijze van vis. De vis wordt licht met bloem bestoven en in boter gebakken. Hij wordt geserveerd met citroen en peterselie.

A la milanaise
A la milanaise verwijst meestal naar kalfsoesters bedekt met paneermeel en parmezaanse kaas. Deze worden in boter gebakken. Andere gerechten à la milanaise zijn ovengerechten gegratineerd met parmezaanse kaas.

Balsamicoazijn
Balsamicoazijn of aceto balsamico is een bekende Italiaanse azijnsoort die volgens een traditionele wijze wordt bereid uit most, vers geperst druivensap dat begint te gisten. De beroemdste soorten komen uit Modena en staan onder strenge kwaliteitscontrole. Balsamicoazijn heeft een donkerbruine kleur en een stroopachtige consistentie.

Bamboescheuten
Bamboescheuten zijn de jonge spruiten van een overblijvende plant uit de tropen. In Europa kunt u zelden verse bamboescheuten vinden, maar ze zijn wel in blik te koop. Bamboescheuten smaken heerlijk bij vlees of vis en zijn onontbeerlijk in Japanse gerechten zoals sukiyaki. Sukiyaki bestaat uit dunne plakjes rundvlees, fijngesneden groenten en tofu.

Basilicum
Basilicum is een eenjarig, sterk geurend kruid afkomstig uit India. Het is het kruid bij uitstek bij tomaten, maar het is ook lekker bij knoflook, uien, pastagerechten en in salades. Voeg verse basilicum pas tegen het eind van de kooktijd toe, anders verliest het zijn aroma.

Bavarois
Een bavarois is een luchtig dessert met gelatine als bindmiddel. Stijfgeklopte eiwitten maken de bereiding luchtiger. Een opgesteven bavarois kunt u mooi ontvormen als u de vorm zo hoog mogelijk vult. Zo vermijdt u dat de bavarois inzakt.

Bearnaise
Een bearnaisesaus is een warme saus gemaakt van eierdooiers, boter, azijn en gehakte dragon. De saus is lekker bij vlees en gegrilde vis.

Bernagie
Bernagie of komkommerkruid is een eenjarige plant met mooie blauwe bloempjes. Het aroma en de smaak van het kruid doen enigszins aan komkommer denken. De jonge blaadjes zijn lekker in slaatjes. De decoratieve bloemen zijn eetbaar en origineel als garnituur in salades, soepen of dranken.

Bisque
Een bisque is een soep op basis van gepureerde schaaldieren, room en cognac.

Blini
Blini`s zijn kleine, dikke hartige pannenkoeken gemaakt van boekweitmeel. In de Russische keuken worden ze dikwijls met kaviaar of gerookte vis gegeten.

Boekweit
Boekweit is een plant met driehoekige zaadjes die op beukennootjes lijken. Het gebruik van deze zaden komt overeen met dat van tarwekorrels. Boekweitmeel bevat echter geen gluten en is daardoor niet geschikt voor brood. U kunt er wel lekkere pannenkoeken mee bakken.

Boleet
Een boleet is een eetbare paddestoel met een korte dikke steel. De meest bekende boleten zijn eekhoorntjesbrood en de kastanjeboleet.

Bonenkruid
Er zijn twee soorten bonenkruid. In de keuken wordt meestal de eenjarige variant gebruikt. De blaadjes zijn smal, zilverachtig groen en hebben een aroma dat aan tijm doet denken. Het overblijvend bonenkruid heeft hardere, donkergroene blaadjes. De geur en de smaak van deze variant is sterker. Beide soorten smaken uitstekend bij alle soorten peulvruchten. Meegekookt met kolen en spruitjes vermindert het kruid onaangename geurtjes.

Borlottoboon
De borlottoboon is afkomstig uit Italië. Hij is beige tot bruin, niervormig en bedekt met lichtbruine vlekjes. Tijdens het koken verdwijnen deze vlekken en worden de bonen boterzacht. De borlotti zijn een belangrijk bestanddeel van de Italiaanse minestrone.

Bouquet garni
Een bouquet garni is een bosje geurige kruiden, samengebonden met keukengaren. U kunt er soepen, sauzen en vleesgerechten mee aromatiseren. Meestal bestaat het uit gedroogde laurierblaadjes, peterselie en tijm.

Brie
Brie is een witte schimmelkaas, gemaakt van rauwe koemelk en oorspronkelijk geproduceerd in het Normandische plaatsje Brie. De smeuïge kaas smaakt zacht en romig.

Brownie
Een brownie is een chocoladegebakje met veel boter en suiker, gegarneerd met pecannoten. Het gebak wordt in vierkante stukken gesneden en geserveerd met een beetje room.

Bruxelloise
Een bereiding à la bruxelloise is gegarneerd met spruitjes of witloof.

Bulgur
Bulgur zijn tarwekorrels die gekookt, gedroogd en grofgemalen zijn. Om bulgur klaar te maken brengt u 1 deel bulgur samen met 2 delen lichtgezouten water aan de kook. Laat enkele minuten koken en laat daarna een kwartiertje zwellen op een zacht vuur. Bulgur is lekker met prei, kikkererwten of noten.

Calvados
Calvados is een appeldistillaat uit Normandië. In een tulpvormig glas opgediend is het een lekker digestief, heerlijk bij koffie. In de keuken kunt u calvados bij de bereiding van desserten en Normandische specialiteiten gebruiken.

Camembert
Camembert is een zachte, vette kaas gemaakt van koemelk. De smaak is uitgesproken, de geur fijn en fruitig. Rijpe camembert is helemaal tot binnenin geel, maar mag niet uitlopen.

Canapé
Een canapé is een sneetje brood dat ontkorst is en in een mooie vorm uitgesneden. Het stukje brood kunt u dan beleggen met plakjes vlees, garnalen, gerookte zalm of besmeren met samengestelde boters. Het verschil met een sandwich is dat een canapé nooit dubbel wordt geserveerd. Canapés maakt u best zo kort mogelijk voor het opdienen klaar, anders drogen ze uit.

Cannelloni
Cannelloni is een Italiaans pastagerecht. Het gerecht bestaat uit buisjes pasta gevuld met gehakt. Meestal wordt de pasta daarna met tomatensaus bedekt en gegratineerd.

Cantharel
Een cantharel is een paddestoel met een trechtervormige hoed en een felgele tot oranje kleur. Cantharellen zijn zeer geurig en vol van smaak. U maakt ze best langzaam op een zacht vuurtje klaar, anders worden ze taai.

Carobe
Carobe is een vervangingsproduct voor cacao, afkomstig van de peulen van de johannesbroodboom. U kunt het gebruiken bij het maken van koek en gebak. Omdat het niet zo aromatisch is als cacao, is het aangeraden carobe te combineren met kaneel of munt. Carobe bevat tannine, maar geen cafeïne.

Carpaccio
Carpaccio is een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dungesneden plakjes rauw rundvlees met een vinaigrette van olijfolie en fijngesnipperde ui. De naam carpaccio wordt ondertussen ook gebruikt voor fijne sneetjes rauwe zalm of tonijn.

Cashewnoot
De cashewnoot is verwant aan de pistache en de mango. Cashewnoten zijn een lekker tussendoortje en smaken ook heerlijk in een salade of bij Aziatische rijstgerechten. Omdat ze heel snel zacht worden, voegt u ze in warme gerechten best pas op het laatste moment toe. Van alle noten bevatten geroosterde cashewnoten het minste vet.

Chapati
Een chapati is een kleine platte koek uit de Indiase keuken die als bijgerecht bij verschillende schotels geserveerd wordt. Het beslag wordt gemaakt van meel, vetstof en melk.

Charlotte
Een charlotte is een dessert waarbij een luchtige crème gestort wordt in een vorm bekleed met koekjes. De klassieke charlotte is de appelcharlotte.

Cheddar
Cheddar is een Engelse kaas op basis van koemelk. De kaas is geel van kleur en heeft een lichte notensmaak. Een goede cheddar is lekker als dessert met een glaasje rode wijn. Ook in de keuken kent cheddar vele toepassingen omdat de kaas gemakkelijk smelt. Cheddar is de meest geproduceerde kaas ter wereld.

Chianti
Chianti is een Toscaanse rode wijn die meestal jong gedronken wordt.

Chilipeper
Chilipeper of Spaanse peper kunt u zowel vers als gemalen of gedroogd kopen. Er zijn verschillende soorten die van grootte, kleur en smaak verschillen. Hoe kleiner de peper, hoe heter hij is. Bij het snijden van verse chilipepers moet u oppassen dat u niet met de handen in het gezicht wrijft, want dat geeft een brandend gevoel. Vooral de neus en de ogen zijn heel gevoelig aan het sap van de pepers. Als u de scherpte van de pepers wil temperen, verwijder dan zorgvuldig alle zaadjes en zaadlijsten aan de binnenkant, want die zijn het heetst. Chilipoeder kunt u gebruiken om rijst- en pastaschotels meer smaak te geven.

Chinese kool
Er zijn verschillende soorten Chinese kool. Hier kennen we vooral de Chinese sluitkool en de paksoi. De Chinese sluitkool heeft een hoger watergehalte dan andere koolsoorten en smaakt daardoor sappiger en frisser. Hij is lekker rauw in dunne reepjes of in stoofpotjes. Paksoi doet uiterlijk aan snijbiet denken. De witte nerven zijn krokant en zacht van smaak. Paksoi smaakt heerlijk in wokschotels, maar ook in soepen of gegratineerd.

Chorizo
Chorizo is een pikante Spaanse worst. De basisingrediënten zijn meestal varkensvlees, spek, paprika, knoflook en oregano. Plakjes chorizo zijn lekker in stoofpotjes en paella, maar u kunt ze ook als aperitiefhapje serveren.

Choronsaus
Choronsaus is een bearnaisesaus gemengd met tomatenpuree.

Churros
Churros zijn Spaanse gefrituurde deegstengels, met poedersuiker en kaneel bestrooid.

Chutney
Een chutney is een zoetzuur bijgerecht van vruchten, groenten of een combinatie van beide. Het wordt meestal bij koude gerechten geserveerd. Klassieke ingrediënten zijn mango, ananas, tomaat of ui.

Ciabatta
Ciabatta is een Noord-Italiaans brood met een langwerpige, platte vorm. Het brood is luchtig en heeft een speciale verfijnde smaak door de olijfolie in het deeg.

Cider
Cider is een licht mousserende drank verkregen door de natuurlijke gisting van appelsap. De drank is een streekproduct in Normandië en Bretagne, waar het klimaat uitermate geschikt is voor de appelteelt. Cider bevat 5 -10% alcohol.

Citroengras
Citroengras of sereh is een grassoort die naar citroen smaakt. In de Indonesische en Chinese keuken wordt het kruid gebruikt in marinades, soepen of rijstgerechten. U kunt het onderste gedeelte zeer fijn snijden en aan het gerecht toevoegen. Voor soepen snijdt u het citroengras in grovere stukken van ongeveer twee cm en gebruikt u het als smaakmaker. U verwijdert dan het citroengras voor het serveren. U kunt sereh ook gedroogd en gemalen kopen. Wees dan zuinig met het kruid want de smaak overheerst snel.

Citroenmelisse
Citroenmelisse is een overblijvend kruid met groene gekartelde blaadjes die een zachte citroengeur verspreiden. Deze blaadjes zijn lekker vers gehakt in salades, vissauzen en mayonaises. Het kruid wordt traditioneel gebruikt bij zuurkool of ingemaakte haring. Ook in desserten met sinaasappel, cakes en vruchtenslaatjes geeft citroenmelisse een subtiele smaak. Van de blaadjes kunt u een lekkere, verkwikkende thee maken.

Clafoutis
Een clafoutis is oorspronkelijk een dessert gemaakt van zwarte kersen bedekt met een laagje flensjesbeslag en gebakken in de oven. Het vruchtentaartje is echter ook heerlijk met abrikozen, pruimen en rode bessen. U serveert het lauw met een laagje poedersuiker.

Clam
De clam of strandgaper is een schelpdier dat vooral in Noord-Amerika veel gegeten wordt. U kunt clams zowel rauw als gekookt of gefrituurd eten. Het populairste clamgerecht is clam chowder, een dikke soep met veel groenten, spekjes en clams.

Clementine
Een clementine is een kruising van een mandarijn en een bittere sinaasappel. Clementines zijn klein en oranje met een stevige schil die vast aan het vruchtvlees zit. Van eind oktober tot februari vindt u clementines in de supermarkt. Door hun sappigheid en lichtzure smaak verkiezen velen de clementines boven mandarijnen.

Cointreau
Cointreau is een likeur gemaakt op basis van de schil van sinaasappelen. De drank wordt vooral gebruikt in desserten en cocktails.

Cottage cheese
Cottage cheese is een verse Engelse kaas met enkel 4 tot 8% vetgehalte. De kaas heeft een korrelige textuur en een lichtzure smaak. U kunt cottage cheese verwerken in nagerechten en gebak, maar ook met kruiden als broodbeleg of hapje.

Coulis
Een coulis is een dikke saus of ingekookte puree van vruchten, groenten of schaaldieren.

Court-bouillon
Een court-bouillon is een gekruide bouillon, dikwijls gearomatiseerd met azijn of wijn. U gebruikt deze bouillon om vis, schaaldieren of gevogelte te bereiden.

Couscous
Couscous is een traditioneel gerecht uit Noord-Afrika op basis van grof gemalen griesmeel en bouillon. Overige mogelijke ingrediënten zijn schapenvlees, vis, kikkererwten, tuinbonen, aubergines en doperwtjes. Het is niet moeilijk couscous te maken, maar zorg steeds voor een goede kwaliteit van het griesmeel en kruiden.

Cranberry
De cranberry of grote veenbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De harde bes is ovaal van vorm en dieprood van kleur. De smaak is fris en erg zuur, vandaar dat de bessen voor het gebruik tot compote gekookt worden met een beetje water en suiker. Cranberry`s zijn te koop van september tot april. Een vossebes lijkt op de cranberry maar is kleiner, zuurder en bevat meer pitjes.

Crouton
Een crouton is een stukje brood dat geroosterd, in boter gebakken of in de oven geroosterd is. Croutons zijn lekker bij salades en soepen. U kunt de stukjes brood in allerlei vormen snijden zoals dobbelsteentjes, hartjes of maantjes.

Curry
Curry is de naam voor een Aziatisch gerecht waarin een specerijenmengsel op basis van kerrie gebruikt wordt.

Dal
Indiase gerechten op basis van peulvruchten heten dal. Voor vegetariërs zijn peulvruchten een belangrijke bron van eiwitten, ijzer en vitamine B. Daarom bevat de Indiase keuken een grote hoeveelheid dalrecepten. Deze kunnen linzen, bonen of erwten bevatten.

Dieppoise
Het garnituur dieppoise bestaat uit mosselen, garnalen, champignons en witte wijn.

Dille
Dille is een tuinkruid met geveerde, draadachtige bladeren. Deze blaadjes zijn lekker vers versnipperd in soepen, sauzen en salades. Het kruid past uitstekend bij visgerechten, augurken en komkommers. De zaadjes kunt u gebruiken in marinades en thee.

Dolma
Dolma is een gerecht uit de Turkse en Griekse keuken. Het Turkse woord dolma betekent gevuld en verwijst naar een gevulde groente. Dit kan een druivenblad zijn gevuld met een mengsel van rijst en schapenvlees, maar u kunt ook dolmades maken met koolbladeren en andere vullingen. Een dolma gevuld met vlees wordt meestal warm opgediend, een vegetarische dolma koud.

Doughnut
Een dougnut is een gefrituurd gebak uit Noord-Amerika. Het is gemaakt van een gistdeeg en heeft de vorm van een ring. Dougnuts worden warm gegeten met wat poedersuiker.

Dragon
Dragon is een geurig tuinkruid met felgroene, lansvormige blaadjes. Verse dragonblaadjes zijn lekker in mayonaises, sauzen en kruidenboter. Ook voor het kruiden van azijn is dragon uitermate geschikt. Gebruik het kruid met mate want de smaak overheerst snel.

Drumstick
Een drumstick is de naam voor het onderste gedeelte van de bout van gevogelte. Het vlees van de drumstick is sappiger en steviger dan dat van de borst, maar minder fijn dan de bovenbout.

Du Barry
Du Barry betekent dat het gerecht bloemkool bevat.

Duchesseaardappelen
Duchesseaardappelen bestaan uit aardappelpuree die in mooie rolletjes gespoten is en daarna gefrituurd of in de oven gebakken. Ze dienen als garnituur bij vleesgerechten.

Duxelles
Duxelles is een fijngehakt mengsel van champignons en sjalotjes. Dit mengsel wordt in boter gebakken en als vulling gebruikt.

Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood is een vlezige paddestoel die aangenaam geurt en heerlijk smaakt. De hoed is bolvormig en bruin. De buisjes onder de hoed en de dikke steel zijn wit tot grijzig geel. Eekhoorntjesbrood heeft stevig vlees met een nootachtige smaak.

Emmental
Emmental is een grote wielvormige kaas met ongeveer 45% vetgehalte. Zwitserse emmental kan een doorsnee van 85 cm en een hoogte van 22 cm hebben. De kaas is stevig, ivoorkleurig en met grote gaten. De smaak is fruitig en zacht. Emmental wordt vooral geraspt gebruikt in de keuken.

Empanada
Een empanada is een hartige snack uit de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Het is een soort plat brood gevuld met een vlees- of vismengsel.

Engelwortel
Engelwortel is een tuinkruid met geribbelde en holle stelen. De vlezige stengels worden gekonfijt en in gebak en likeur verwerkt. Het fijngehakte blad is lekker in een visbouillon.

Escalope
Een escalope is een dun lapje kalfsvlees dat u kunt bakken of braden. Omdat het vlees droog is, wordt het meestal klaargemaakt met een roomsausje. U kunt er ook blinde vinken mee maken.

Fenegriek
Fenegriek is een eenjarige plant met een doordringende geur. De gedroogde blaadjes worden als kruid in Indiase en oosterse gerechten gebruikt.

Feta
Feta is verse Griekse kaas gemaakt van schapenmelk of geitenmelk. Hij wordt vooral in de keuken gebruikt in salades, als vulling in bladerdeeg of in gratins. De zurige kaas is echter ook lekker als aperitiefhapje bij een glaasje wijn.

Flageolet
Een flageolet is een lichtgroene peulvrucht die u zowel gedroogd als vers kunt kopen. Gedroogde flageolets bereidt u zoals witte bonen, verse zoals doperwten. Flageolets zijn lekker in soepen, salades en stoofpotjes.

Flamberen
Flamberen is een gerecht overgieten met een sterk alcoholische drank en dan onmiddellijk in brand steken. Zo krijgt het gerecht een fijnere smaak. Flamberen kan met cognac, armagnac, whisky, wodka, gin of rum.

Flan
Een flan is een platte taart met een zoete of hartige vulling, zoals broccoliflan, spinazieflan of bessenflan.

Flensje
Een flensje is een dunne pannenkoek. Vele landen hebben hun eigen specialiteiten en bereidingswijzen, maar de meest bekende zijn de Bretoense boekweitflensjes.

Florentine
A la florentine is de aanduiding voor een bereiding met spinazie.

Foie gras
Foie gras is lever van een gans of eend. De kleur varieert van ivoorwit tot lichtroze. De lever van een eend is iets donkerder en heeft een meer uitgesproken smaak dan ganzenlever. Foie gras is een kostbaar gerecht dat door zijn fijne smaak aan het begin van een maaltijd geserveerd wordt.

Fond
Een fond is een gekruide bouillon die u als saus kunt gebruiken of als toevoeging aan ragout. Een fond is blank als de ingrediënten rechtstreeks in het kookvocht worden gedaan, bruin als ze eerst worden aangebraden. Hij kan gemaakt worden van kalfsvlees, rundvlees, gevogelte, wild of groenten. Zelf een fond maken vraagt veel tijd, maar u kunt fonds gebruiksklaar in glazen potten kopen.

Fruits de mer
Fruits de mer is een verzamelnaam voor schelpdieren zoals mosselen en oesters, schaaldieren zoals garnalen en langoustines, zeeslakken en andere kleine, eetbare zeedieren.

Fumet
Een fumet is een smakelijke en kruidige bouillon gemaakt van vis. Visfumet wordt getrokken van afsnijdsels van vis en daarna gebruikt om vis te pocheren of een saus te maken. U kunt visfumet ook in glazen potten gebruiksklaar kopen.

Gazpacho
Gazpacho is een koude Spaanse soep op basis van komkommer, tomaat, ui en paprika. De soep wordt op smaak gebracht met olijfolie en knoflook.

Geep
Geep is een magere, smakelijke vis die zowel gegrild, gestoofd als gerookt erg lekker is. De rug is donkergroen, de zijkanten zijn lichter met een zilveren glans. In de zomer komt de geep algemeen voor in de Noordzee en daarom is hij vanaf mei volop vers te verkrijgen. Laat u niet afschrikken door de groene kleur van de graten, dit is normaal bij de geep.

Gember
Gember is een plant met geurige wortelknollen die zeer pittig smaken. U kunt gember vers, gekonfijt of in poedervorm kopen. Gember is vooral populair in de oosterse keuken, waar zowel hartige als zoete gerechten met vers geraspte gember op smaak gebracht worden. In Europa gebruikt men gemberpoeder om koekjes, gebak en peperkoek te kruiden. Verse gember heeft een sterkere smaak dan de gedroogde en gemalen wortel.

Gerst
Gerst is een van de oudste gecultiveerde graangewassen. Volkorengerst is gerst waarbij alleen het kaf verwijderd is. Deze korrels hebben de hoogste voedingswaarde. U kookt ze in een gesloten pan gedurende een uur gaar. Parelgort is gepolijste en behandelde gerst die u als bindmiddel in soepen en stoofpotjes kunt gebruiken.

Ghee
Ghee is geklaarde boter die vooral in de Indiase keuken gebruikt wordt. De beste ghee wordt gemaakt van boter van buffelmelk en heeft een veel delicatere smaak dan olie.

Gierst
Gierst is een graansoort die vroeger in Europa een grote rol speelde en nu weer aan populariteit wint dankzij de vegetarische keuken. Gierst heeft een krachtig aroma en is een goed alternatief voor andere graansoorten. U kunt het gebruiken in soep, kroketten, pudding of muesli. Het graan bevat veel mineralen en vitamines B. De bereiding is zo eenvoudig als rijst koken.

Gnocchi
Gnocchi zijn aardappelballetjes met griesmeel. De balletjes worden gepocheerd, gegratineerd en als tussengerecht opgediend. Het is een Italiaans gerecht met vele mogelijke variaties.

Gorgonzola
Gorgonzola is een Italiaanse kaas van koemelk. Hij is lichtgeel, groengeaderd en heeft een oranje korst. De smaak is scherp, maar toch romiger dan roquefort. Gorgonzola is lekker in sauzen, gnocchi en bij pasta. De kaas smaakt ook voortreffelijk met wat brood en een glaasje wijn.

Granaatappel
Granaatappels zijn ronde vruchten met een rode dikke schil die niet eetbaar is. In de vrucht bevinden zich vele kleine eetbare zaadjes, gescheiden door witachtige vliezen. U kunt het vruchtvlees met de zaden direct uit de schil eten of gebruiken als smakelijke decoratie in slaatjes of sauzen. Granaatappels smaken zoet en bevatten weinig calorieën.

Grappa
Grappa is een Italiaans distillaat van wat na het persen van wijn overblijft. De smaak wordt bepaald door het soort druif en het hout waarin de drank gerijpt is. Jonge grappa drinkt men best koel, een oudere grappa op kamertemperatuur. Eenmaal een fles geopend, kunt u de grappa nog drie tot vier maanden bewaren.

Gratin
Een gratin is de goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een laag geraspte kaas of broodkruim met ei.

Griesmeel
Griesmeel wordt verkregen door tarwe of rijst te vermalen. Het product is voedzaam en licht verteerbaar. U kunt griesmeel gebruiken in soepen en voor zoete nagerechten zoals pudding.

Griet
Griet is een matig vette platvis die tot de familie van de tarbotachtigen behoort. Het visvlees lijkt zeer sterk op dit van tarbot, maar tarbot is vetter en meer uitgesproken van smaak. De topaanvoer van griet ligt van maart tot mei. In kleine hoeveelheden is hij echter het hele jaar door verkrijgbaar. De prijs van grietfilet ligt in het algemeen vrij hoog.