Kopie van `Delhaize: keukenlexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Delhaize: keukenlexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > keuken
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 52


Agar-agar
Agar-agar is een bindmiddel gemaakt van zeewier dat u als alternatief voor gelatine kunt gebruiken. Agar-agar is te koop als poeder, in staven of als vlokken.

Ahornsiroop
Ahornsiroop is een zoetmiddel dat uit het sap van sommige esdoornsoorten gewonnen wordt. In vergelijking met honing en suiker bevat ahornsiroop weinig calorieën. Bovendien is het zoetmiddel rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor.

Aïoli
Aïoli is een knoflooksaus op basis van een mayonaise. De saus is lekker bij gepocheerde vis, hardgekookte eieren, salades en koud vlees.

Avocado
Avocado`s zijn groene, peervormige vruchten met boterachtig geelgroen vruchtvlees. De schil is oneetbaar. Een avocado is lekker rauw in salades of als smeersel op brood.

Bulgur
Bulgur zijn tarwekorrels die gekookt, gedroogd en grofgemalen zijn. Om bulgur klaar te maken brengt u 1 deel bulgur samen met 2 delen lichtgezouten water aan de kook. Laat enkele minuten koken en laat daarna een kwartiertje zwellen op een zacht vuur. Bulgur is lekker met prei, kikkererwten of noten.

Ciabatta
Ciabatta is een Noord-Italiaans brood met een langwerpige, platte vorm. Het brood is luchtig en heeft een speciale verfijnde smaak door de olijfolie in het deeg.

Cider
Cider is een licht mousserende drank verkregen door de natuurlijke gisting van appelsap. De drank is een streekproduct in Normandië en Bretagne, waar het klimaat uitermate geschikt is voor de appelteelt. Cider bevat 5 -10% alcohol.

Citroengras
Citroengras of sereh is een grassoort die naar citroen smaakt. In de Indonesische en Chinese keuken wordt het kruid gebruikt in marinades, soepen of rijstgerechten. U kunt het onderste gedeelte zeer fijn snijden en aan het gerecht toevoegen. Voor soepen snijdt u het citroengras in grovere stukken van ongeveer twee cm en gebruikt u het als smaakmaker. U verwijdert dan het citroengras voor het serveren. U kunt sereh ook gedroogd en gemalen kopen. Wees dan zuinig met het kruid want de smaak overheerst snel.

Citroenmelisse
Citroenmelisse is een overblijvend kruid met groene gekartelde blaadjes die een zachte citroengeur verspreiden. Deze blaadjes zijn lekker vers gehakt in salades, vissauzen en mayonaises. Het kruid wordt traditioneel gebruikt bij zuurkool of ingemaakte haring. Ook in desserten met sinaasappel, cakes en vruchtenslaatjes geeft citroenmelisse een subtiele smaak. Van de blaadjes kunt u een lekkere, verkwikkende thee maken.

Clafoutis
Een clafoutis is oorspronkelijk een dessert gemaakt van zwarte kersen bedekt met een laagje flensjesbeslag en gebakken in de oven. Het vruchtentaartje is echter ook heerlijk met abrikozen, pruimen en rode bessen. U serveert het lauw met een laagje poedersuiker.

Clam
De clam of strandgaper is een schelpdier dat vooral in Noord-Amerika veel gegeten wordt. U kunt clams zowel rauw als gekookt of gefrituurd eten. Het populairste clamgerecht is clam chowder, een dikke soep met veel groenten, spekjes en clams.

Clementine
Een clementine is een kruising van een mandarijn en een bittere sinaasappel. Clementines zijn klein en oranje met een stevige schil die vast aan het vruchtvlees zit. Van eind oktober tot februari vindt u clementines in de supermarkt. Door hun sappigheid en lichtzure smaak verkiezen velen de clementines boven mandarijnen.

Curry
Curry is de naam voor een Aziatisch gerecht waarin een specerijenmengsel op basis van kerrie gebruikt wordt.

Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood is een vlezige paddestoel die aangenaam geurt en heerlijk smaakt. De hoed is bolvormig en bruin. De buisjes onder de hoed en de dikke steel zijn wit tot grijzig geel. Eekhoorntjesbrood heeft stevig vlees met een nootachtige smaak.

Emmental
Emmental is een grote wielvormige kaas met ongeveer 45% vetgehalte. Zwitserse emmental kan een doorsnee van 85 cm en een hoogte van 22 cm hebben. De kaas is stevig, ivoorkleurig en met grote gaten. De smaak is fruitig en zacht. Emmental wordt vooral geraspt gebruikt in de keuken.

Empanada
Een empanada is een hartige snack uit de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Het is een soort plat brood gevuld met een vlees- of vismengsel.

Escalope
Een escalope is een dun lapje kalfsvlees dat u kunt bakken of braden. Omdat het vlees droog is, wordt het meestal klaargemaakt met een roomsausje. U kunt er ook blinde vinken mee maken.

Fenegriek
Fenegriek is een eenjarige plant met een doordringende geur. De gedroogde blaadjes worden als kruid in Indiase en oosterse gerechten gebruikt.

Feta
Feta is verse Griekse kaas gemaakt van schapenmelk of geitenmelk. Hij wordt vooral in de keuken gebruikt in salades, als vulling in bladerdeeg of in gratins. De zurige kaas is echter ook lekker als aperitiefhapje bij een glaasje wijn.

Foie gras
Foie gras is lever van een gans of eend. De kleur varieert van ivoorwit tot lichtroze. De lever van een eend is iets donkerder en heeft een meer uitgesproken smaak dan ganzenlever. Foie gras is een kostbaar gerecht dat door zijn fijne smaak aan het begin van een maaltijd geserveerd wordt.

Fond
Een fond is een gekruide bouillon die u als saus kunt gebruiken of als toevoeging aan ragout. Een fond is blank als de ingrediënten rechtstreeks in het kookvocht worden gedaan, bruin als ze eerst worden aangebraden. Hij kan gemaakt worden van kalfsvlees, rundvlees, gevogelte, wild of groenten. Zelf een fond maken vraagt veel tijd, maar u kunt fonds gebruiksklaar in glazen potten kopen.

Fumet
Een fumet is een smakelijke en kruidige bouillon gemaakt van vis. Visfumet wordt getrokken van afsnijdsels van vis en daarna gebruikt om vis te pocheren of een saus te maken. U kunt visfumet ook in glazen potten gebruiksklaar kopen.

Ghee
Ghee is geklaarde boter die vooral in de Indiase keuken gebruikt wordt. De beste ghee wordt gemaakt van boter van buffelmelk en heeft een veel delicatere smaak dan olie.

Gierst
Gierst is een graansoort die vroeger in Europa een grote rol speelde en nu weer aan populariteit wint dankzij de vegetarische keuken. Gierst heeft een krachtig aroma en is een goed alternatief voor andere graansoorten. U kunt het gebruiken in soep, kroketten, pudding of muesli. Het graan bevat veel mineralen en vitamines B. De bereiding is zo eenvoudig als rijst koken.

Gnocchi
Gnocchi zijn aardappelballetjes met griesmeel. De balletjes worden gepocheerd, gegratineerd en als tussengerecht opgediend. Het is een Italiaans gerecht met vele mogelijke variaties.



Gorgonzola
Gorgonzola is een Italiaanse kaas van koemelk. Hij is lichtgeel, groengeaderd en heeft een oranje korst. De smaak is scherp, maar toch romiger dan roquefort. Gorgonzola is lekker in sauzen, gnocchi en bij pasta. De kaas smaakt ook voortreffelijk met wat brood en een glaasje wijn.

Guacamole
Guacamole is een dipsaus uit Midden-Amerika gemaakt van avocado, limoensap, tomaat, ui en specerijen. De saus wordt meestal opgediend bij maïschips.

Guave
De guave is een vrucht met een doorsnede van 5 tot 8 cm. De dunne, eetbare schil is wit, geel of rood afhankelijk van het ras. Het aromatische vruchtvlees heeft een friszure smaak. De kleine pitjes zijn ook eetbaar. U kunt ze rauw eten of gekookt in zoetzure gerechten verwerken.

Hysop
Hysop is een kruid oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. De smaak is bitter en de geur erg sterk. De jonge blaadjes zijn lekker in marinades en als smaakgever voor vettere vissen en vleesgerechten.

Irish coffee
Irish coffee is een drank op basis van zwarte koffie met whisky en slagroom.

Iziki
Iziki of Hiziki groeit als struik in de Japanse zee. Het wordt met messen losgewrikt, naar boven gehaald en in de zon gedroogd. Het is zwart van kleur en rijk aan mineralen. U kunt het serveren als groente of verwerken in kroketjes, soepen of groenteschotels.

Kidneyboon
De kidneyboon is een rode boon die vooral in Spanje en Amerika populair is. Kidneybonen zijn het traditionele ingrediënt van chili con carne. De bonen hebben een fijne, wat zoete smaak en zijn zeer geschikt voor gerechten met een langere kooktijd.

Kikkerbillen
Kikkerbillen smaken wat flauw en moeten daarom goed gekruid worden. U kunt ze serveren met tuinkruiden en room, maar ook gebakken in olie met wat versnipperde knoflook.

Kikkererwt
Kikkererwten zijn ronde, ribbelige erwten die u gedroogd of in blik kunt kopen. Gedroogde kikkererwten worden voor het koken eerst geweekt. Kikkererwten zijn lekker in salades, soepen en stoofpotjes. Puree van kikkererwten is vooral in het Midden-Oosten zeer geliefd. In de Indiase keuken is kikkererwtenmeel een belangrijk ingrediënt.

Klaren
Boter klaren is de boter smelten zodat de vaste bestanddelen naar de bodem zakken en u de heldere vloeistof kan afgieten. Zo bekomt u zuiver botervet zonder melkbestanddelen waardoor de vetstof geschikt is voor het bakken bij hoge temperaturen.

Niçoise
A la niçoise betekent dat het gerecht olijven, ansjovis, tomaten, sperziebonen en knoflook bevat. Het meest bekende is wel de salade niçoise.

Nier
Niertjes van varkens en schapen bestaan uit één deel, rundernieren bestaan uit meerdere lobben. Het verfijndst smaken de niertjes van jonge dieren zoals kalveren en lammeren. Varkensnieren hebben een straffe, bittere smaak en zijn taai.

Oesterzwam
De oesterzwam is een smaakvolle paddestoel die u voor vele gerechten kunt gebruiken. U maakt oesterzwammen schoon door ze voorzichtig af te wrijven met keukenpapier of met een borsteltje. Snijd altijd een plakje van het voetje van de paddestoel. U bakt oesterzwammen gaar in gemiddeld 8 minuten. Bak ze nooit te lang, want dan worden ze taai. De zachte smaak van de oesterzwam past uitstekend bij fijne vlees- en vissoorten.

Okra
Okra`s zijn de vruchten van een tropische plant. De smaak lijkt op die van aubergines. Okra`s passen uitstekend bij tomaten, uien, paprika`s en aubergines. Ook rauw zijn ze lekker met een vinaigrette of geblancheerd in een salades.

Olijf
Groene olijven worden geoogst zodra ze hun normale grootte hebben, maar nog groen zijn. Zwarte olijven zijn vruchten die men aan de boom heeft laten rijpen. Beide soorten worden na de pluk nog op verschillende manieren bewerkt. U kunt olijven in glazen potten, in blikken of los kopen. Ze zijn lekker als hapje bij de borrel, in salades en op pizza`s.

Oost-Indische kers
Oost-Indische kers is een sierplant met eetbare bladeren, bloemen en bloemknoppen. De ronde, scherp smakende bladeren hebben een doorsnede van 3 tot 5 cm. De zachte, trechtervormige bloemen zijn oranjegeel tot oranjerood. De jonge blaadjes van de Oost-Indische kers zorgen voor een pittige smaak in salades. Met de bloemen kunt u op een originele manier salades en omeletten garneren. Spoel de bloemen altijd eerst voorzichtig voor u ze gebruikt.

Ossobuco
Ossobuco is een Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkel wordt gesmoord in witte wijn met tomaat en ui.

Spelt
Spelt is een tarwesoort die sinds enkele jaren weer in de belangstelling komt. De kleine bruine speltkorrels zijn een goed alternatief voor rijst.

Spätzle
Spätzle is een specialiteit uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en de Elzas. Het gerecht bestaat uit kleine stukjes deegwaar, gepocheerd in kokend water en opgediend als bijgerecht bij vlees.

Surimi
Surimi is een Japans product dat bestaat uit vermalen vis die na een behandeling met suiker en aromastoffen in rolletjes geperst wordt. Surimi wordt gebruikt om imitatiekrabvlees te maken of om gerechten de smaak van zeevruchten te geven.

Sushi
Sushi`s zijn Japanse rijstrolletjes met rauwe vis en groenten, omwikkeld met een vel nori. Ze worden in schijfjes gesneden en geserveerd met gember en sojasaus.

Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn oudbakken sneetjes wit brood die door melk, losgeklopt ei en suiker worden gehaald en om ze vervolgens in boter te bakken. Het recept ontstond oorspronkelijk om geen brood te verspillen. Andere namen voor wentelteefjes zijn gewonnen of verloren brood.

Wulk
Wulken zijn zeeslakjes met een kegelvormige en puntige schelp. De slakjes zijn klein en worden een achttal minuten gekookt en geserveerd met brood en boter.

Zee-egel
Een zee-egel is een zeedier dat met stekels bezet is. Er bestaan vele soorten, waarvan de meeste oneetbaar zijn. Bij de eetbare zee-egels is het koraal rauw te eten met enkele druppels citroensap. U kunt zee-egels ook pocheren of in vissoepen verwerken. Af en toe zijn zee-egels vers te verkrijgen, maar u vindt ze ook in blik.

Zeekraal
Zeekraal is een plant die niets met zeewier te maken heeft, maar vlak onder de vloedlijn langs de kust groeit. Het bevat zeer veel zout zodat u gerechten waarin het meekookt niet meer hoeft te zouten. Zeekraal wordt vanaf het begin van het voorjaar tot halverwege de zomer geoogst. U kunt het rauw in salades verwerken of koken zoals asperges.

Zeste
Een zeste is een stukje dun gesneden buitenschil van een citrusvrucht. U kunt het gebruiken om allerlei gerechten op smaak te brengen, vooral dan taarten en nagerechten.

Zuring
Zuring heeft grote, groene bladeren met een wrange, zure smaak. Gekookte zuring smaakt zachter dan rauwe. U kunt de bladeren als spinazie koken en bereiden. Zuringsaus past goed bij gevogelte. Jonge zuringblaadjes smaken lekker fris in een gemengde salade.