Kopie van `Foto & flitsTechniek B.V.`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Foto & flitsTechniek B.V.
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Fotografie
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 36


Aperture
lensopening of diafragma, dit is vaak de voorkeuze voor de lensopening bij flitsfotografie, ter wille van de gewenste scherptediepte.

Bracketing
geringe verschillen in de belichting bereiken, door tussen de diafragmawaarden in te stellen, dit was enkele jaren terug nog zeer zeker nodig om vooral met diamateriaal een goede opname te kunnen maken. In deze moderne tijd met de digitale flitsers is deze nauwkeurigheid volledig gecontroleerd te bereiken en af te lezen en wordt dit vanaf de flitser geregeld en kan de camera op het voorgekozen diafragma blijven. Wij noemen dat flits-bracketing.

Condensator
Dit is veelal een serie elektrolytische condensatoren, waarin de energie opgeslagen wordt, welke nodig is om een flitsbuis op het gewenste moment tot ontsteking te brengen.

Deflector
Hulpmiddel om in een Soft reflector of of Softbox te plaatsen, deze deflector projecteert eerst het licht terug, daarna wordt het gereflecteerd, hierdoor ontstaat een licht met een zacht karakter wat goed rond loopt en erg diffuse, bijna schaduwvrij effect geeft (b.v. een beauty reflector) voor cosmetica (zie ook Rond licht) (Deflectors zijn verkrijgbaar in Goud en Zilver (reflecterend) en in Transparante uitvoerig) .

Digitale Flitsunit
een zelfstandig portable opererende flitsunit waarbij de lichtregeling door uiterst precieze instelling per 1-10 stop gecontroleerd, afgesteld en afgelezen kan worden, al dan niet met remote controle, het vermogen van deze flitsunit is vaak veel beperkter als een speciale studio flitsinstallatie.

Flitsbuizen
Een flitsbuis is gemaakt van quartz of pyrexglas en is gevuld met xenon gas. De meeste flitsbuizen hebben 2 elektroden, terwijl snelle flitsbuizen soms 3 elektroden bezitten voor extreem korte flitsduur. De flitsbuis wordt ontstoken via het trigger (ontsteek) circuit. Wanneer het vermogen vrij komt van het condensatorpakket ontsteekt het gas binnen de flitsbuis. Vaak zijn de flitsbuizen door de gebruiker zelf te vervangen door eenvoudige plug-in typen.

Flitsduur
Meting van een flitsbuis in 1-100 of 1-1000 sec. Normaal wordt dit gemeten op de helft van de top, van minimum tot maximum en dan weer minimum (T=0,5) Het resultaat vertelt ons omtrent de eigenschappen van de flitskop. Een snellere flitsduur geeft een betere constante kleurtemperatuur en kan zeer goed gebruikt worden om haarscherpe beelden te geven (zonder bewegings onscherpte) Dit is een zee belangrijke factor die fotografen bij aanschaf in overweging dienen te nemen. Meestal liggen bij Elinchrom deze tijden op min. 1-850 sec tot 1-2700 sec.

Flitsgenerator of Power pack
Dit is een Studioflitsgenerator waarop verschillende lampkoppen kunnen worden aangesloten, die vanuit dit centrale apparaat bediend worden, afzonderlijk of gezamenlijk al dan niet met a-symmetrische lichtverdeling. Vaak hebben deze generators een hoog vermogen tot wel 3000 -6000ws. of meer tegenwoordig is dit in grote studio’s nog wel eens gewenst.

Flitskoppen
Dit zijn afzonderlijke flitskoppen die vanaf een flitsgenerator (Studio Flitser) hun energie ontvangen (kunnen dus niet zelfstandig werken).

Flitslamp
Dit is de verbeterde uitvoering van de vroegere versie, van het in de fotografie gebruikte flitspoeder terwijl de Studioflits Unit voortgekomen is van deze flitslamp. De flitslamp was gevuld met een fijn magnesium filament dat wanneer een kleine spanning hierdoor geleid wordt, brandde met een intensieve, korte lichtuitbarsting. Ieder flitslampje kon slechts eenmalig gebruikt worden, hetgeen natuurlijk erg kostbaar was.

Flitsmeter
Een flitsmeter is gemaakt om het snelle licht te kunnen meten, dat door een studioflits unit of kop wordt geproduceerd, zodat de juiste belichting voor een object kan worden vastgesteld . De ISO waarde is ingesteld, net als de juiste camera sluitertijd, dan kan de diafragma opening gemeten worden. Als twee of meer lampen gebruikt worden die vooraf gebalanceerd zijn door de juiste instelling via de proportioneel werkende instellampen kan de aflezing van de meter genomen worden.. Natuurlijk moet van elke lamp een aparte aflezing gedaan worden vanaf het onderwerp in de richting van de flitskop, terwijl met digitale flitsers de “bracketing’ eenvoudig te doen is door.

Gobo’s
Het woord GOBO komt van GO Before Optics een gobo is gemaakt uit een veelal rond dun metalen plaatje, met een vorm -design (voorstelling) die uit geëtst is wat een schaduweffect geeft wanneer dit geplaatst in een spotreflector o.d. geprojecteerd wordt op een achtergrond of persoon, de voorstelling geeft dan een schaduw lichteffect op veelal de achtergrond en brengt meer diepte in de opname.

Grids of honingraten
Het materiaal wordt vaak gebruikt op accessoires voor verlichting en lijkt in opbouw het zelfde als een Honing Raat zoals je dit in bijenkorf kunt vinden, Veelal 6-kantig van vorm en dan verschillend in diameter of diepte van het raster wordt dit voorin een reflector geplaatst, waardoor het licht in smallere of lange kanalen een soort spot geeft ( Glow) die vloeiend verloopt, ideaal te gebruiken in portretten of voor kleine glanslichtjes in bv.. productfotografie. Meestal wordt de licht bundel in graden aangegeven Sterker accent kan nog verkregen worden bij gebruik van een snoot met gridjes. Bijzonder geschikt als haarlichtje voor echte kleine vlekjes. Het grote voordeel van grids is dat je een goede controle hebt over de “light Spil’, vooral als ze toegepast worden op bv softboxen of grotere reflectoren kun je een enorm goed focusbaar lichtoppervlak bereiken zonder light Spill.

Infra-Rood
zender-ontvanger een mogelijkheid om uw flitser draadloos aan te sturen i.p.v synchro kabel (zie ook Trigger Set).

Instellicht of modelling Light
Het instellicht is een ontzettend deel van elke flitsunit of flitskop. De variatie in sterkte, kan van 100watt tot 650watt zijn, dit is geheel afhankelijk van de flitskop Zoals bij studio flitsgenerators of compact flitsers is er dan wel een koelventilator ingebouwd. Echter is dit wel de sleutel voor al het studiowerk! Wanneer wij instellicht gebruiken, dan positioneren wij de flitskoppen waar wij dit wensen en justeren het instellicht heel precies tot de juiste hoeveelheid om de juiste hoeveelheid licht op het voorwerp of model te laten vallen. Dit is het meest belangrijke deel van de kunst van de studio-of portret fotograaf om een juiste balans in dit licht te brengen, dan kun je de juiste schaduw en hoge lichten plaatsen om op deze manier het onderwerp op de goede manier uit te lichten. Hierbij is het van het grootste belang dat uw flitser proportionele instelling heeft van het instellicht, zodat eveneens de juiste ratio of proportie van de ingestelde hoeveelheid flitslicht juist weergegeven wordt. Bij een flitsunit met digitale instelling kan dit gewoon niet missen. Deze proportionaliteit zal ook bij gebruik van enig accessoire precies zo weergegeven worden zoals dit vanuit de flitsbuis aangegeven wordt. Karakter van het licht algemene gebruikt om de kwaliteit van het licht aan te duiden. Wij spreken hier niet over hard of zacht licht, maar bv diffuse karakter of sprankelend licht.

Kleppenset
of een Barndoor, deze wordt gebruikt om schadelijk licht inval in de opname tegen te gaan, (afklappen!) veel gebruikt in de filmindustrie! Bij spot- of floodlight of bv. auto-studio’s. Een kleppenset kan uit een of meerdere kleppen bestaan. Door het gebruik van bepaalde licht -opstellingen kan het voorkomen dat er lensflare (leklicht) of contrast verlies optreedt in het objectief van de camera, door nu de barndoors te gebruiken kan dit in veel gevallen tegen gegaan worden, ook kunnen barndoors gebruikt worden om “lightspill” tegen te gaan en-of om het licht oppervlak beter af te bakenen. (zie ook onder Negeren)

Kleurtemperatuur
Dit is de gemeten kleur van een lichtbron, bestaand licht, dan aangeduid in graden Kelvin. Daglicht -flitslicht = ca 5400-6000K.

Monobloc
Een monobloc of Compactflitser is een flitskop, die geheel zelfstandig gebruikt kan worden, en een flitsbuis, instellamp en vermogen ingebouwd heeft, en direct aan een wand contactdoos aangesloten kan worden.

Negeren
het deels afmaskeren van de lichtbaan komende uit een reflector, spotlight of softbox kan bv. met kleppen of screens in velerlei vormen.

Plastische Beeldvorming
Als ik plastisch hoor denk ik aan realistisch of wel met diepte, ofwel het goed gebruik van de ratio en bovenal het werken met goede licht- en schaduwpartijen waardoor het verkregen beeld als het ware, uit de foto lijkt te komen, los van de achtergrond met diepte en vormweergave door de schaduw partijen. dit ontstaat wanneer men op creatieve wijze een onderwerp uitlicht. Dit noemen wij “Schilderen met Licht” (denk maar eens aan het Rembrandt effect).

Radio Trigger Set
een zender en ontvanger set om uw flitser draadloos aan te kunnen sturen, vaak zijn deze verkrijgbaar in meer -kanaals uitvoeringen om andere hinderlijke radio frequenties te kunnen omzeilen en hierdoor ongestoord op het door uzelf gekozen kanaal te kunnen werken. (Tristar en Pocket Wizard maar nu ook de Elinchrom Sky-Port Transmitter Receiver Set.)

Ratio
Het verschil tussen de diverse lampen gebruikt tijdens een opname

Ready Beep
Akoestisch signaal dat aangeeft dat een flitsunit weer op lading is

Recycling time/ Laadduur
Dit is de tijdsduur in sec. die de flitser nodig heeft om op full power, onmiddellijk weer bedrijfsklaar te zijn. Bijna alle Elinchrom flitsers hebben een recycling time die zeer kort is en voor volvermogen, beneden de 0,6-1 sec. ligt.

Reflectors
Diverse vormen van verwisselbare hulpstukken die ervoor dienen om het licht van de flitsbuis en instellamp onder een bepaalde hoek te reflecteren. Het effect van de reflector wordt aangegeven met de graden onder welke hoek de lichtbaan uitstraalt.

Richtgetal
is de aangeduide lichtwaarde (bij een genormeerde ISO instelling), die afgegeven wordt door een bepaalde flitslamp (op vol vermogen), om hiermede gemakkelijk te kunnen berekenen met welk diafragma op welke afstand gefotografeerd kan worden. Zo geeft het richtgetal, gedeeld door de afstand in meters een diafragmawaarde waar op gewerkt dient te worden.

Rond Licht
komt uit b.v. een schaalreflector z.g. softreflector of Beautylight, maar natuurlijk ook uit ronde- 8-kantige Softboxen zoals de Rotalux of de El-Octa.

Screen
opgespannen semi-transparant materiaal algemeen gebruikt direct voor de reflector ter (plaatselijke) verzachting van de lichtbundel, ook gebruikt in softboxen buiten diffuser of interne diffuser.

Slave Unit
Fotocel In de fotostudio is de slave-unit term gebruikt wanneer de flitser niet aangesloten is via een kabel maar via een ingebouwd lichtgevoelige slave-cell systeem wanneer het ligt van de ene flitser de andere triggert Andere Slave opties zijn Infrarood of radio Systems zoals Bowens Pulsar de Tristar en de Elinchrom Sky- Port

Snoot
is een conisch toelopende reflector, waardoor het licht nog sterker gebundeld wordt, vaak is deze snoot zwart (non- reflective) gekleurd, om zo weinig mogelijk licht te reflecteren, hierdoor vormt het geprojecteerde licht een lichtkring, met een dubbele omranding, door gebruikmaking van een grid op de snoot krijgt u een zacht overvloeiende lichtkring afhankelijk van de gebruikte grid (in graden) vormt deze weer kleinere of grotere zachte rond-vormige lichtvlekjes. Perfect te gebruiken als haarlicht of glimlichtje voor producten.

Snoot grid sets
Dit zijn honingraatjes die als accessoires geleverd worden voor gebruik op de snoot en zijn in sets van 3 of 5 verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Softbox of Softbank
Direct gestuurde lichtbron, waarin een flitskop of flitsunit geplaatst controleerbaar licht geeft op een onderwerp, vaak is de softbox voorzien van een frontscreen en een diffuser maar kan ook allerlei specifieke toepassingen en weergaven bezitten. De grootte en vorm kan variëren, langwerpig, (striplight) rechthoekig, achtkantig (rond).

Studio Flits Unit
zelfstandig opererende flitsunit, portable of voor locatie of studiogebruik, vaak voorzien van een eigen afregeling in vermogen (ten onrechte worden deze units wel eens studioflitsers genoemd, echter zijn deze juist voor (locatie) buiten een studio ontworpen).

Synchro kabel
Kortsluitkabel voor synchronisatie. De verbinding tussen de camera en de flitsunit. Dit kan lopen vanaf het PC contact of de hotshoe. Dit kortsluit circuit is gebruikt om de flitskop op het juiste moment van belichting tot ontsteking te brengen.

Vlaggen
Reflecterende of niet reflecterende kartonnen, plastic of metalen plaat in elke vorm, grootte , die door de fotograaf gebruikt kunnen worden. Vaak is het bedoeld om het licht te verzachten of te reflecteren, worden via een statief voor de lichtbron geplaatst of in de hand gehouden (zie ook negeren).

Watt seconden/ Joules
watt seconden is de hoeveelheid electrische energie, die gebruikt wordt in flitsapparatuur om de hoeveelheid in de flitscondensators weer te geven. Dit gaat alleen om de gemeten hoeveelheid energie en heeft geen directe binding met de efficiëntie van condensator ten aanzien van de flitsbuis.