Kopie van `Foto & flitsTechniek B.V.`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Foto & flitsTechniek B.V.
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Fotografie
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 6


Aperture
lensopening of diafragma, dit is vaak de voorkeuze voor de lensopening bij flitsfotografie, ter wille van de gewenste scherptediepte.

Gobo’s
Het woord GOBO komt van GO Before Optics een gobo is gemaakt uit een veelal rond dun metalen plaatje, met een vorm -design (voorstelling) die uit geëtst is wat een schaduweffect geeft wanneer dit geplaatst in een spotreflector o.d. geprojecteerd wordt op een achtergrond of persoon, de voorstelling geeft dan een schaduw lichteffect op veelal de achtergrond en brengt meer diepte in de opname.

Kleppenset
of een Barndoor, deze wordt gebruikt om schadelijk licht inval in de opname tegen te gaan, (afklappen!) veel gebruikt in de filmindustrie! Bij spot- of floodlight of bv. auto-studio’s. Een kleppenset kan uit een of meerdere kleppen bestaan. Door het gebruik van bepaalde licht -opstellingen kan het voorkomen dat er lensflare (leklicht) of contrast verlies optreedt in het objectief van de camera, door nu de barndoors te gebruiken kan dit in veel gevallen tegen gegaan worden, ook kunnen barndoors gebruikt worden om “lightspill” tegen te gaan en/of om het licht oppervlak beter af te bakenen. (zie ook onder Negeren)

Kleurtemperatuur
Dit is de gemeten kleur van een lichtbron, bestaand licht, dan aangeduid in graden Kelvin. Daglicht /flitslicht = ca 5400/6000K.

Slave Unit
Fotocel In de fotostudio is de slave-unit term gebruikt wanneer de flitser niet aangesloten is via een kabel maar via een ingebouwd lichtgevoelige slave-cell systeem wanneer het ligt van de ene flitser de andere triggert Andere Slave opties zijn Infrarood of radio Systems zoals Bowens Pulsar de Tristar en de Elinchrom Sky- Port

Synchro kabel
Kortsluitkabel voor synchronisatie. De verbinding tussen de camera en de flitsunit. Dit kan lopen vanaf het PC contact of de hotshoe. Dit kortsluit circuit is gebruikt om de flitskop op het juiste moment van belichting tot ontsteking te brengen.