Kopie van `Theater Artemis - ABC van de magie`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Theater Artemis - ABC van de magie
Categorie: Religie en filosofie > magie
Datum & Land: 07/10/2007, NL
Woorden: 19


Abracadabra
Toverspreuken, op perkament geschreven en aan een vlasdraad om de hals gehangen. Ook wel wartaal, onverstaanbaar en onbegrijpelijk voor niet-heksen.

Akela
Welpenleider bij de padvinderij. Welpen bij de padvinderij zijn kinderen van 8 tot 11 jaar oud die verkenner willen worden. Maar een Akela is ook de naam van de wolvenaanvoerder in het Jungle Book. Een onschuldige padvinder of een gevaarlijke wolf dus.

Amulet
Voorwerpen met toverkracht die je beschermen tegen gevaar en duivels. Een amulet brengt ook geluk en geeft kracht. Vaak zijn het voorwerpen zoals edelstenen, geldstukken en konijnenpootjes die je aan een kettinkje om je hals of pols hangt om het zo makkelijk mee te dragen. Het kunnen ook kleine doosjes zijn met ogen en haren van dieren, uien, kastanjes en dergelijke.

Andere dimensie
Een andere dimensie is een andere werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin alles mogelijk is en plaats is voor magie en heksen.

Angst
Een gevoel van benauwdheid en vrees dat wordt veroorzaakt door een dreigend onheil of gevaar. Dit kan een echt of denkbeeldig gevaar zijn. Let dus goed op of je angst je niet voor de gek houdt!

Cirkel
Heksen houden hun rituelen vaak in een cirkel ofwel een kring. De bekendste hiervan is de heksenkring.

Edelstenen
Mooie, zeldzame en vaak kostbare stenen, zoals de maansteen. Edelstenen kun je als sieraad dragen en als amulet ter bescherming tegen allerlei onheil. Zie ook Maansteen.

Felice
Geluk. Het woord feliciteren betekent dan ook gelukwensen.

Hypnose
Bij hypnose kijk je in de ogen van de hypnotiseur (de persoon die jou wil hypnotiseren) en wordt je slaperig en willoos. Je bent dan in de macht van de hypnotiseur en doet alles wat hij wil en je vertelt de waarheid. Als je weer uit hypnose bent herinner je er niets meer van.

Immuun
Mensen kunnen voor tovenarij immuun worden gemaakt, dat wil zeggen dat ze onkwetsbaar en onoverwinnelijk worden. Zie ook Beschermingstips.

Jeneverbes
Takken van de jeneverbesstruik beschermen mensen en dieren en hun huis tegen heksen en betoveringen.

Offer
Een soort geschenk dat mensen aan een hogere macht afstaan. Door een offer te schenken hopen ze dat een wens uitkomt, dat ze van hun zonden worden verlost of dat ze tegen onheil worden beschermd. Het heet een offer omdat het altijd iets kostbaars is dat je liever niet wilt geven. Het kan een kip of een geit zijn, maar zelfs ook een mens, denk maar aan het woord 'slachtoffer'.

Oog, Boze
Volgens het bijgeloof is het boze oog een blik waarmee je anderen ongeluk kunt bezorgen. Je hoeft ze alleen maar aan te kijken en dan gaat het al mis. Iemand met het boze oog oefent de zwarte magie uit...

Spoken
Spoken zijn geesten van overleden mensen die nog steeds op aarde rondzwerven. Ze zien er precies zo uit als de overledenen, alleen kun je ze niet vastpakken. Ze zijn lijkbleek en vaak doorschijnend.

Spugen
Op gevonden voorwerpen moet je driemaal spugen om eventuele beheksing op te heffen.

Volle maan
Als het volle maan is (1x per maand) gebeuren er vreemde dingen. Sommige mensen kunnen veranderen in weerwolven, anderen hebben last van maanziekte. Maanziekte is een soort zenuwziekte waardoor je bij volle maan last krijgt van zenuwaanvallen. Sommigen gaan zelfs slaapwandelen, gaan hallucineren of worden even gek. Soort bad trip dus. Anderen krijgen last van melancholie, een moeilijk woord voor treurig en verdrietig.

Weerwolf
Een wolf in mensengedaante (of een mens in wolfsgedaante). Overdag lijken ze heel normaal, maar bij volle maan gaan ze wolfachtig huilen en op roof uit. Er zijn veel films over gemaakt.

Zeven
Het getal zeven is al duizenden jaren een symbool van geluk.

Ziel
Als je die aan de duivel verkoopt wordt je het zelf.