Kopie van `ABC van de Cytologie`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


ABC van de Cytologie
Categorie: Medisch > Cytologie
Datum & Land: 20/10/2007, NL
Woorden: 11


Amitose
directe celdeling, kern groeit snel en snoert zich zo sterk in dat twee delen ontstaan. Deze afzonderlijke cellen zijn identiek aan de bronvel. Komt voor bij eencellige wezens bijv. bacteriën en witte bloedlichaampjes.

Epitheel Klieren
Als de cellen van het dekepitheel in het onderliggende bindweefsel ingroeien spreken we van kierepitheel. Het basaalmembraan blijft om de kliercel liggen en is van belang bij de secretie (het afgeven van (hormoon) stoffen ) die de klieren maken.

Epitheel weefsel
Is een afdek-afwerk weefsel. Onder te verdelen in; dekepitheel dient als afdeklaag (huid) voor alles wat met de buitenlucht in aanraking komt. Dus ook de binnenkant van de ademhaligsorganen en spijsvertering. Zijn ronde cellen en hechten zich aan een vlies (basaalmembraan) Beschermen op deze manier `t bindweefsel voor invloeden van buitenaf. Longen, darmen en bloedvaten zijn (van binnen) bekleed met dit weefsel.

Equatoriale vlak
horizontale onzichtbare lijn op of onder de 78 chromosomen. Scheidingslijn bij 39 alleenstaande chromosomen bij geslachtscel.

Ionen
opgeloste zouten bv magnesium, chloor, kalium, calcium.

Nucleïnezuren
samenstelling van purine en stikstofbasen. Het nucleïnezuur heeft het vermogen om zichzelf te reproduceren!

Nucleolus
kernlichaampje van de chromatine korrel.

Nucleus
celkern. Bepaald hoeveel, wanneer en waarvoor energie nodig is. Zit in cytoplasma als een soort 2de cel.

Osmose
Beweging die water naar de plek stuurt met de hoogste zoutconcentratie. (een natuurlijk verschijnsel, kost geen energie).

Uream
amoniak en zuurstof, wordt via de nieren naar buiten gewerkt

Zygote
bevruchte eicel.