Kopie van `Boeruh.nl`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Boeruh.nl
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Boeren woordenlijst
Datum & Land: 19/04/2012, NL
Woorden: 11


Akkerbouw
Akkerbouw is een boerderij die gewassen teelt. Zoals bijv.: suikerbieten, aardappelen, graansoorten, snijma?s, vezelvlas, koolzaad en cichorei.

Cultivator
Een cultivator is een gereedschap met kromme tanden om tussen de gewassen de grond los te maken en het onkruid te bestrijden. Ook wordt er vaak een stoppelbewerking van graan- en ma?sland mee uitgevoerd.

Eg
Een eg is een land- en tuinbouwwerktuig dat gebruikt wordt voor het zaaiklaar maken van de grond. Bij het machinaal eggen wordt de eg voortgetrokken door een tractor.

Feesttent
Een feesttent is een grote tent die tijdelijk blijft staan voor een evenement of feest.

Fokken
Fokken is het vermeerderen van een bepaald dier. Dit met als doel het verbeteren of in standhouden van gewenste eigenschappen van het beest.

Gieren
Het land voorzien van vloeibare mest.

Irregatie
Irrigatie is het toevoeren van water in plaats van (of in aanvulling op) de natuurlijke regenval met water van een andere bron om gewassen te laten groeien. Irrigatie vindt vaak plaats in gebieden waar er gemiddeld weinig regenval is.

Klompen
Een klomp is een houten schoen dat reeds sinds de oudheid bestaat. Het lopen op kompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel.

Klaai Rock
Klaai Rock is een andere benaming voor Boerenrock. Deze benaming wordt vooral in het gronings dialekt gebruikt.

Nuka
Een kalf of nuka is een pasgeboren rund.

Zeug
Een zeug of zog is een vrouwelijk varken.