
de autolyse zelfst.naamw. (v.)
het uiteenvallen van weefsels en organen door de activiteit van hun eigen enzymen Gevonden op
https://woorden.org/woord/autolyse

1) Ontbinding van de organen 2) Zelfontleding 3) Zelfoplossing 4) Zelfvertering
Gevonden op
https://mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Autolyse/1

Autolyse van bier is het uiteenvallen van dode gistcellen. Hierbij komt de inhoud van de gistcel vrij, zoals diverse aminozuren en enzymen Hieronder zitten ook enzymen , die eiwitten afbreken. Als er veel gistcellen zijn afgestorven kunnen het bier een onaangename zwavelachtige smaak geven; de zogenaamde autolysesmaak. Andere nadelige effecten zijn...
Gevonden op
https://bierwoordenboek.com/Autolyse.ashx

Oplossing; ontledingsproces binnen de cellen, veroorzaakt door enzymen.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10371

proces waarbij een cel uit zichzelf uit elkaar valt
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10590

bij kadavers het uiteenvallen van weefsels door eigen enzymen.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10733

Het uiteenvallen van weefsels en organen door de activiteit van hun eigen enzymen. In het geval van wijn zijn het vooral de gistcellen, die na hun activiteit van het vergisten uiteenvallen in allerlei aminozuren en andere stoffen. Deze stoffen worden in de wijn opgenomen en verrijken de wijn, zowel in smaak als in geuren.
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10942

zelfvertering
Gevonden op
https://encyclo.nl/lokaal/10954

zelfontleding (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op
https://etymologiebank.nl/trefwoord/autolyse

'Autolyse' is een proces waarbij een cel zichzelf vernietigt. De term autolyse is afgeleid van de Griekse woorden 'auto' ('zelf' of 'eigen' ) en 'lysis' ('splitsing').
Gevonden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Autolyse

Autolyse is de automatische afbraak van dode gistcellen. Dit afbraakproces zorgt er voor dat er mannoproteinen, polysacchariden en andere aromastoffen vrijkomen in de wijn die de wijn ronder en aromatischer maken. De autolyse van gistcellen wordt gebruikt bij de Méthode traditionelle voor de productie van mousserende wijn. De wijnen worden ‘sur ...
Gevonden op
https://wijnwetenschap.nl/wijnwoordenboek/autolyse/
Geen exacte overeenkomst gevonden.