Decanteren definities

Zoek op
Zie ook: decanteer

decanteren

decanteren logo #1000decanteren werkw. Uitspraak: [ dekɑn'terə(n) ] Afbreekpatroon: de·can·te·ren Vervoegingen: decanteerde (verl.tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gedecanteerd (volt.deelw.) (vloeistof) uitschenken en scheiden van het bezinksel Voorbeeld: 'oude rode wijn decanteren' Synoniem: klaren 14 definities...
Gevonden op https://www.woorden.org/woord/decanteren

Decanteren

Decanteren logo #10101) Afgieten 2) Afschenken 3) Bezonken vloeistof afgieten 4) Klaren 5) Klaren (van wijn) 6) Langzaam overschenken van de wijn 7) Overschenken 8) Overschenken van wijn 9) Wijnterm
Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Decanteren/1

Decanteren

Decanteren logo #10101) Afgieten 2) Klaren
Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Decanteren/1

decanteren

decanteren logo #11183Langzaam van een bepaald bezinksel afgieten, klaren. Zie ook afscheiding
Gevonden op http://www.belgoprocess.be/

Decanteren

Decanteren logo #11302Decanteren is een term uit de wijnwereld die staat voor het overschenken van een fles wijn in een speciale karaf. Dit kan om twee redenen gedaan worden: bij een jonge wijn om de wijn te beluchten en bij een fles die al langer gelegen heeft (een oude wijn) om het droesem te scheiden van de vloeistof. Het beluchten van een wijn is niets anders dan de...
Gevonden op http://www.ensie.nl/definitie/Decanteren

decanteren

decanteren logo #11306afgieten (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/decanteren

decanteren

decanteren logo #11111overgieten van de wijn vanuit de fles in een karaf. Dit gebeurt of bij jonge wijnen als deze veel tanninen bevatten en door de zuurstof de smaakstoffen vrijkomen (ook wel karaferen genoemd), of bij oude wijnen om de droesem van de wijn te scheiden
Gevonden op http://www.wereldvanwijn.nl/index.php?page_id=3

decanteren

decanteren logo #10835wijn of een andere vloeistof voorzichtig afgieten van het bezinksel zodat dit achterblijft en de vloeistof wordt gezuiverd; in het geval van wijn door deze langzaam uit de fles over te gieten in een karaf of een glas
Gevonden op https://anw.ivdnt.org/article/decanteren

Decanteren

Decanteren logo #11182Het overschenken van wijn in een glazen karaf.
Gevonden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vaktermen_in_de_oenologie

decanteren

decanteren logo #11344afgieten
Jaar van herkomst: 1669 (MEY )
Gevonden op https://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

decanteren

decanteren logo #10518synoniemen: afschenken
Het afgieten van een vloeistof nadat de vaste stof in het vloeistof bezonken is.
Voorbeeld Water en fijn zand kun je mengen door te roeren. Door het fijna zand laat bezinken, zal de vloeistof na verloop van tijd weer helder worden. Het water kan dan voorzichtig afgegoten worden. Dit laatste is afschenken of decanteren.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10518

decanteren

decanteren logo #10519het overgieten van de wijn uit de fles in een karaf of anderszins. De bedoeling is dat dit voorzichtig gebeurd, want de vaste delen (depot, droesem) uit de wijn kan je beter in de fles achter laten. Met wat licht achter de fles tijdens het schenken is dit goed te zien. Dit is een nuttige handeling bij wijnen welke lang zijn bewaard of ongefilterd z...
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10519

decanteren

decanteren logo #10942Het overgieten van de wijn in een andere fles, meestal om het bezinksel te scheiden van de wijn.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10942

DECANTEREN

DECANTEREN logo #10943Het voorzichtig overschenken van een wijn uit de fles in een karaf. Zo stabiliseert de wijn zich of raakt hij zijn sediment kwijt. Brengt een wijn die verscheidene jaren op fles heeft doorgebracht in aanraking met zuurstof, waardoor hij geuriger wordt, maar kan ook een jonge wijn soepeler maken door de tannines enigszins te verzachten.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10943

Decanteren

Decanteren logo #10945Velen weten niet dat er een essentieel verschil bestaat tussen decanteren en karafferen. Zo dien je rode wijn te decanteren om het bezinksel van de wijn te scheiden, en dat doe je door de wijn voorzichtig en traag in een karaf over te gieten.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10945

Decanteren

Decanteren logo #10990 Overgieten om bezinksel tegen te houden
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10990

decanteren

decanteren logo #10430overgieten van de wijn vanuit de fles in een karaf. Dit gebeurt of bij jonge wijnen als deze veel tanninen bevatten en door de zuurstof de smaakstoffen vrijkomen (ook wel karaferen genoemd), of bij oude wijnen om de droesem van de wijn te scheiden.
Gevonden op https://www.wereldvanwijn.nl/index.php?page_id=3
Geen exacte overeenkomst gevonden.