Zoek op

poolster

Ster aan de noordelijke hemel die vrijwel in het verlengde van de rotatie-as van de aarde staat en waarvan daardoor de positie aan de hemelbol nauwelijks door de dagelijkse rotatie van de aarde wordt beïnvloed. Reeds eeuwenlang dient hij als navigatiebaken. Zie ook circumpolaire sterren .
Gevonden op https://www.cultureelwoordenboek.nl/natuurkunde-scheikunde-en-sterrenkunde/

Poolster

poolster zelfst.naamw. astronomie enige ster die in de loop van de geschiedenis dicht bij één van beide hemelpolen komt te liggen    Voorbeeld: ` Wega, Thuban en Kocab zijn in het verleden poolsterren geweest. ` Bron: WikiWoordenboek. SpellingCorrect gespeld: 'Poolster' komt ...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/Poolster

POOLSTER

1) Hemellichaam 2) Leidstar 3) Leidster 4) Naam van een ster 5) Noordster 6) Tramontane 7) Tramotane 8) Vaste ster
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/POOLSTER/1

poolster

De poolster is een enigszins heldere ster (magnitude +2,02) die dicht bij de noordelijke hemelpool staat. Hierdoor lijken de andere sterren eenmaal per dag om de poolster te draaien, een schijnbare beweging veroorzaakt door de rotatie van de Aarde om haar as. De naam van de poolster is Polaris. Door de precessie verschuiven de 'vaste'...
Gevonden op http://hemel.waarnemen.com/verklaar.html

Poolster

de helderste ster in het sterrenbeeld van de kleine beer. Deze ster dankt haar naam aan het feit dat zij zich dichtbij de noordelijke hemelpool bevind. Ook neemt de poolster een vrijwel vaste stand aan in de hemel, in tegenstelling met de andere sterren.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10107

poolster

De ster die ongeveer recht boven de noordpool staat.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10671

Poolster

Ook: Polaris. De heldere ster die op het noordelijk halfrond bijna het ware noorden aangeeft. Helaas bevindt zich op het zuidelijk halfrond geen vergelijkbare ster aan het firmament.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10827

poolster

Syn.: Polaris ; tramontane Def.: de heldere ster die op het noordelijk halfrond bijna het ware noorden aangeeft.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10880
Geen exacte overeenkomst gevonden.