Zoek op

Regenschaduw

Verschijnsel dat vaak in bergachtig terrein voorkomt. Vochtige lucht wordt gedwongen op te stijgen tegen de lijzijde van de berg en regent geheel of gedeeltelijk uit. Aan de loefzijde van de berg blijft het droog; deze ligt dan in de regenschaduw.
Gevonden op http://home.kpn.nl/neele050/woordenboek/R.html

Regenschaduw

Regenschaduw is het verschijnsel waarbij er aan de lijzijde van bergketens beduidend minder neerslag valt dan aan de loefzijde. Dit effect is over het algemeen sterker naarmate de bergen hoger zijn. Zie het lemma föhn voor de verklaring van het ontstaan van een regenschaduw. Bekende voorbeelden zijn : de Gobiwoestijn, Death Valley, de Atacamawoes...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Regenschaduw

regenschaduw

Het gebied aan de windafwaartse zijde van een gebergte dat weinig of geen regen ontvangt doordat die aan de windwaartse zijde valt.
Gevonden op http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_geolog.htm

Regenschaduw

Het verhoudingsgewijs droge gebied aan de lijzijde (luwte) van een gebergte. Dit is de zijde waar de wind niet vandaan komt. Aan de andere kant (loefzijde) is het juist vaak nat.
Gevonden op http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_spanje.htm

Regenschaduw

[Aardrijkskunde] De lijzijde van een berg, waar de dalende en warme lucht weinig of geen neerslag brengt.
Gevonden op https://quizlet.com/88830746/aardrijkskunde-hfdst-1-flash-cards/

Regenschaduw

Omstandigheid die men kan waarnemen, aan de lijzijde van een gebergte liggend gebied waar geen of weinig regen valt, omdat deze langs de andere zijde is neergekomen. Vb. Transvaal ligt in de regenschaduw van de Drakensbergen. Bronnen: Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie.
Gevonden op https://www.encyclopex.com/regenschaduw/
Geen exacte overeenkomst gevonden.