Sabreren is het ontkurken van een champagnefles met een sabel. Het is een traditie uit de tijd van Napoleon waarbij de kurk met het bovenste gedeelte van de flessenhals van de fles wordt afgeslagen. Napoleon was een groot liefhebber van champagne en volgens de overlevering ging er naar elke veldtocht een kar mee met flessen van het kostbare goed. E... Gevonden op https://ensie.nl/definitie/Sabreren
Het 'sabreren' van champagne – de 'sabrage' – is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om een champagnefles te openen. De fles wordt bij de voet in één hand vastgehouden, de kurk van het lichaam weg. Gevonden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabreren
(een champagnefles) ontkurken met een sabel WOORDFEIT: Sabreren betekent in de eerste plaats ‘neersabelen’. Daarnaast duidt sabreren sinds de negentiende eeuw specifiek op het openen van een champagnefles met een sabel. Daarbij wordt niet alleen de kurk maar ook het bovenste deel van de glazen flessenhals er met de sabel af geslagen (zonder gla... Gevonden op https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/woorden/woordenschat/sabreren