Tannine is een stof die voorkomt in wijn, thee en in sommige vruchten. Een ander woord voor tannine is looizuur, dit komt voort uit het gebruik van de stof bij het looien van leer. De bekende uitwerking die tannine heeft, is het hebben van een stroef mondgevoel na het nemen van een slok rode wijn of thee. Vooral in de wijnwereld speelt tannine een ... Gevonden op http://www.ensie.nl/definitie/Tannine
chemische stof die onder meer voorkomt in vruchtenschillen en eikenhout en dient als enigszins bittere smaakmaker in wijn en thee of als looimiddel dat dierenhuid omzet in leer; looistof; looizuur Gevonden op https://anw.ivdnt.org/article/tannine
Komt veel voor in vooral jonge, rode wijn, geeft een wrange (geen zure) smaak. (Sterke thee smaakt wrang door tannine.) Tannine is een conserverende stof en verhoogt de houdbaarheid van wijn. Gedurende het ouderen (rijpen) neemt het tanninegehalte af. Door autoxidatie (oxidatie zonder toevoer van zuurstof maar veroorzaakt door de stof zelf) worden ... Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10942