Zoek op

Factorij

Een factorij is een kleine nederzetting, van waaruit handel werd bedreven met het moederland. Zo`n factorij was in handen van een compagnie of bedrijf dat de kleine nederzetting van elders bestuurde met inzet van een lokaal opperhoofd, directeur, commandeur of gouverneur. Alle op de Oost en West varende handelscompagnieën maakten gebruik van fac....
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Factorij

factorij

filiaal van handelsonderneming in buitenland
Jaar van herkomst: 1663 (WNT )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

Factorij

Koloniale handelspost van de Nederlanders in de 17e eeuw. Vanuit het binnenland werden hier de specerijen naar toegebracht. Die werden dan per schip naar Amsterdam vervoerd.
Gevonden op http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_indone.htm

factorij

VOC - Personeel en organisatie : comptoir. Handelsplaats, met slechts een aantal eigen gebouwen voor opslag, administratie en behuizing, op basis van vrijhandel en in vrijheid bedongen overeenkomsten, tezamen met kooplieden uit andere landen.
Gevonden op http://www.vocsite.nl/woordenlijst/po.html

Factorij

Overzeese handelspost of stapelplaats, door Europese kooplieden of handelscompagnieën gevestigd langs de kust van vreemde werelddelen, zonder verovering of kolonisering van het achterland.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10429

Factorij

(1) Fabrieksschip van de walvisvaart; drijvende traanfabriek. (2) Nederzetting, magazijn of kantoor van een handelsonderneming (bijvoorbeeld de VOC of een slavenhandelaar) in vreemde landen.
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10827
Geen exacte overeenkomst gevonden.